Dışişleri Bakanlığı'ndan Arap Birliği'ne tepki

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Arap Ligi'nde Türkiye'ye yönelin alınan kararlara tepki gösterildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan Arap Birliği'ne tepki

Dışişleri Bakanlığı, Arap Birliği Bakanlar Komitesi’nin “Türkiye'nin bazı Arap ülkelerinin içişlerine müdahale etmesi” iddialarının görüşüldüğü gündem ile gerçekleştirdiği toplantıya, bir açıklamayla tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Arap Ligi Dışişleri Bakanları Konseyi’nin 3 Mart 2021 tarihinde düzenlenen toplantısında ülkemize yönelik alınan mesnetsiz kararları tümüyle reddediyoruz” denildi.

Bazı Arap Ligi ülkelerinin kendi yıkıcı faaliyetlerini örtmek amacıyla Türkiye’ye yönelik kalıplaşmış ithamları sürdürdüğünü ifade eden Bakanlık, bunun Arap halkları nezdinde karşılık bulmadığını savundu. Dışişleri ayrıca, “Üye ülkeler arasında şeffaf bir müzakere süreci yürütülmeksizin, çeşitli çevrelerin empoze etmesi sonucunda kabul edilen bu tür kararlara bazı Arap Ligi üyelerinin de karşı çıktığı veya şerh koyduğu görülmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

‘SİYASİ BİRLİK, ÖNCELİĞİMİZDİR’

“Türkiye, ilkeli ve kararlı tutumuyla bölgesinde ve dünyada güvenlik, istikrar ve huzurun tesisi için en fazla çaba gösteren ülkelerden biridir” iddiasının dile getirildiği açıklamada, Arap ülkelerinin egemenlik ve toprak bütünlüklerinin korunması ile siyasi birliklerinin tesisinin ‘bölgeye yönelik en önemli öncelikler arasında yer aldığı’ kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı “Arap Ligi’ni, asılsız iddialarla ülkemizi hedef almak yerine, Arap halkının huzur, refah ve esenliğini önceliklendirmeye, bölgede güvenlik ve istikrarın tesisine yapıcı katkı sağlamaya bir kez daha davet ediyoruz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Arap Birliği (AL) Konseyi, Filistin, Arap devletlerinin İran ile yaşadığı kriz ve “Türkiye'nin Arap ülkelerin iç işlerine müdahalesi” iddialarının görüşüldüğü gündem ile toplanmıştı.

Mısır, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Suudi Arabistan ile Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt'ın yer aldığı toplantı, kapalı olarak gerçekleştirilmişti.

Toplantıda, Türkiye'nin ‘Irak’ın egemenliğini ihlal eden’ operasyonlarına ilişkin ortak bir tutum benimsenmesi konusu ele alınmıştı.

Öte yandan Mısır'ın Doğu Akdeniz'de ilan ettiği hidrokarbon ihalesinin Türkiye'nin kıta sahanlığına göre belirlenmesi, “Türkiye ile anlaşmaya açık kapı bıraktı” yorumlarına neden olmuştu.”

Etiketler
Türkiye