Fransa'da 15 gönüllü, 40 gün önce deney için girdikleri mağaradan çıktı
Fransa'da bir grup gönüllü, insanın izole durumlara adapte olma sınırlarını ölçen 40 günlük bir araştırma için kaldıkları mağaradan çıktı. Gönüllüler, mağarada zamanın daha yavaş geçtiğini hissettiklerini aktardı.
BBC'de yer alan habere göre, insanın izole bir şekilde kalabilme sınırlarını ölçen 40 günlük araştırmaya 15 kişi gönüllü olarak katıldı. Fransa'nın güneybatısındaki Lombrives'te bir mağarada kalan gönüllüler güneş ışığı görmedi, telefon ve saatleri ellerinden alındı. Çadırlarda uyuyan gönüllüler, pedal çevirme yöntemiyle kendi elektriklerini yaptı ve dış dünyayla iletişim kurmadı.
Bilim insanları 39'uncu gün, 40 gün boyunca izole bir şekilde mağarada kalan sekiz erkek ve yedi kadını ziyaret ederek "Yarın deney sona erecek" dedi. 40'ıncı gün mağaradan çıkan gönüllüler, uzun zaman sonra karşılaştıkları güneş ışığına karşı güneş gözlüğü taktı.
Projeyi yöneten Christian Clot, mağarada zamanın daha yavaş geçtiğinin hissedildiğini söyledi. Gönüllülerden Marina Lançon "Zamanı durdurmuş gibiydik" dedi.
Bilim insanları bu çalışmayla insanların zorlu yaşam koşullarına nasıl adapte olduğunu anlayabileceklerini söyledi. Gönüllülerin beyin aktiviteleri ve düşünsel fonksiyonları mağaraya girmeden önce incelendi.