Koronavirüs aşılarında patent kalkacak mı? AB Komisyonu'ndan kritik açıklama

AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, koronavirüs aşılarındaki fikri mülkiyete ilişkin kritik açıklamalarda bulundu.

Koronavirüs aşılarında patent kalkacak mı? AB Komisyonu'ndan kritik açıklama

AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, Floransa'da 10 yıldır Avrupa Günü dolayısıyla European University Institue tarafından mayıs ayında düzenlenen "Birliğin Durumu" konferanslar serisinin ilk oturumuna video konferans yöntemiyle katılarak konuşma yaptı.

Von der Leyen burada koronavirüs aşılarındaki fikri mülkiyete ilişkin kritik açıklamalarda bulundu.

''TARTIŞMAYA HAZIRIZ''

Avrupa'da üretilen 200 milyondan fazla doz aşının dünyanın diğer ülkelerine gönderildiği aktaran Von der Leyen, "AB, krizi etkili ve pragmatik bir şekilde ele alan her türlü öneriyi tartışmaya hazır. Bu nedenle ABD'nin Kovid-19 aşıları için fikri mülkiyet haklarından feragat edilmesi teklifinin bu hedefe (üretim kapasitesinin artırılması) ulaşmaya nasıl yardımcı olabileceğini tartışmaya hazırız'' ifadelerini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı ayrıca, ''Fakat kısa vadede, aşı üreten tüm ülkeleri ihracata izin vermeye ve tedarik zincirlerini bozan önlemlerden kaçınmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Dünya komünist ve işçi partileri koronavirüs aşılarındaki patentlerin kaldırılmasına ilişkin bir açıklama yapmış, Türkiye'den TKP'nin önerisi ile bir grup parti ortak bir deklarasyonu imzaya açmıştı.

Söz konusu imza kampanyası Türkiye'de kamuoyuna açılmıştı.

Etiketler
Koronavirüs