Dünyanın gözü orada: Asker indirdiler

10 bini aşkın askerin yanı sıra savaş uçakları havalandı, tanklar harekete geçti. Afganistan korkusu büyürken Rusya en büyük müttefiki Çin'le fay hatlarını sarstı.

Dünyanın gözü orada: Asker indirdiler

Afganistan'da Taliban'ın hızla ilerleyişi karşısında sınırları dışındaki en büyük askeri üssü harekete geçiren Rusya, geçtiğimiz yıl nükleer savaşın eşiğine gelen iki dev ile aynı anda gövde gösterisine girişti.

Rusya lideri Vladimir Putin, Afganistan'ın kuzeyinde yer alan Tacikistan ve Özbekistan'a tankları ve savaş uçaklarını gönderdi. Özbekistan'ın Afganistan sınırında üç ülkenin yaptığı tatbikatın görüntüleri ordu televizyonu tarafından yayınlandı.

Rus, Özbek ve Tacik ordularının Afganistan sınırındaki militanları yok ettiğini başlığına çeken resmi televizyon, Harp Meydan askeri eğitim alanında havalanan Su-25 jetlerini de ekrana getirdi.

Afganistan sınırına yaklaşık 80 kilometre mesafede Grad ve Uragan çoklu roketatar sistemleri ateşlendi, T-72 tankları sahne aldı ve Mi-24 helikopterlerinin de katıldığı tatbikat üç ülkenin komutanları tarafından izlendi.

Afganistan'dan sızacak militanlara karşı düzenlenen tatbikatı haberleştiren Rus medyası, 2 bin 500 aşkın askerin katıldığı gövde gösterisinde ana rolün Tacikistan'daki Rusya üssü 201'e ait olduğunu yazdı.

Rusya lideri Vladimir Putin ayrıca Orta Asya'daki değerli müttefiki Tacikistan'a yeni silahlar verdi. Resmi televizyon, son model Kalaşnikofların yanı sıra kızılötesi güdümlü Verba MANPADS'ların da Tacikistan'a gittiğini duyurdu.

ZAMANLAMASI DİKKAT ÇEKİCİ

Rusya'nın Afganistan alarmı bununla da kalmadı. Rus ve Çin orduları bugün itibarıyla dev bir tatbikata başladı, Ningksia Huy Özerk Bölgesi'nde 10 bini aşkın asker bulunuyor.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, gövde gösterisinin Afganistan'daki karışıklığa dair endişelerin büyüdüğü bir dönemde başladığına dikkat çekiyor.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, gövde gösterisinin Afganistan'daki karışıklığa dair endişelerin büyüdüğü bir dönemde başladığına dikkat çekiyor.

ÇİN'İN EN BÜYÜK KORKUSU

Çin yönetimi, Taliban'ın Afganistan'ı kontrol etmesiyle şiddetin en büyük iç sorunu olarak gördüğü ve 1 milyondan fazla Uygur Türk'ünü kamplarda tuttuğu Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne sıçramasından korkuyor.

Çin'in en batısında yer alan Sincan Uygur Özerk Bölgesi'yle Afganistan arasında dar bir sınır koridoru bulunuyor ancak ABD'nin çekilmesiyle Pekin yönetimi gözünü bu dar koridora çevirdi.

RUS ASKERLERİ İLK KEZ ÇİN SİLAHLARINI KULLANABİLİR

Reuters haber ajansı ise, Sibu/Cooperation-2021 adlı tatbikatla Batılı ülkelere karşı ittifak kuran Çin ve Rusya'nın işbirliğinin genişlediğini aktarıyor. İki ülke, 2005 yılından bu yana ortak tatbikatlar yapıyor.

Rus Kommersant gazetesi, Rusya ordu birliklerinin tatbikatta ilk kez Çin silahlarını kullanabileceğini yazdı. Rus ordusu, Çin'e Su-30 savaş uçakları ve hava savunma sistemleri gönderdi.

Rus ordu televizyonunun ekrana getirdiği görüntülerde ise, açılış töreninin yanı sıra helikopterlerden indirilen askerler, Su-30 jetleri ve ateş açan tanklar yer aldı.

HİNDİSTAN ASKERLERİ RUSYA'DA

Rusya'nın bir başka askeri hamlesi ise, geçtiğimiz yıl Çin'le Himalayalardaki sınır anlaşmazlığı nedeniyle nükleer savaşın eşiğine gelen Hindistan'la ortak tatbikat düzenlemesi oldu.

Rusya'nın güneybatısındaki Volgograd'da Su-24 savaş uçakları ve Ka-52 helikopterleri havalandı, resmi açıklamaya göre Tornado-G füzeleri de ateşlendi.

13 Ağustos'ta sona erecek Indra-2021 adlı tatbikatta 250 Hindistan askeri yer alıyor. Ordu televizyonu, şehir içindeki militanların yok edildiği ve esirlerin kurtarıldığı görüntüleri yayınladı.

On yıllardır çalkantıdan kurtulamayan Afganistan, ABD'nin çekilmeye başlamasıyla yeni bir iç savaşa sürüklendi. Taliban örgütü, haftalar içinde neredeyse tüm ilçeleri ele geçirip sonra vilayet merkezlerine doğru ilerlemeye başladı.

Örgüt, üç gün içinde kuzeydeki stratejik Kunduz vilayeti dahil olmak üzere altı vilayet merkezini ele geçirdi ve binlerce sivil çatışma bölgelerinden kaçıyor. Taliban, Kunduz'un merkezine kendi bayrağını da çekti.






Etiketler
Afganistan Rusya