Güney Afrika'dan seyahat yasağı tepkisi: Omicron'u erken tespit ettik diye cezalandırıldık
Güney Afrika, yeni Omicron varyantını erken tespit ettiklerinden dolayı kendilerine uygulanan seyahat kısıtlamalarının 'cezalandırılma' anlamına geldiği görüşünde.
Uygulanan seyahat kısıtlamalarının ardından açıklama yapan Güney Afrika Dışişleri Bakanlığı, kısıtlamaları eleştirerek, söz konusu kısıtlamaların ve yasakların gelişmiş genomik dizilimleri ve yeni mutasyonları daha hızlı tespit etme yeteneği nedeniyle Güney Afrika'yı cezalandırmaya benzediğini açıkladı.
Güney Afrika Dışişleri Bakanlığı, dünyanın başka yerlerinde yeni mutasyonların keşfedildiğini ve verilen reaksiyonun tamamen farklı olduğunu vurguladı. Omicron mutasyonu şu ana kadar Güney Afrika, Botsvana, Belçika, İngiltere, İsrail, Hong Kong, Almanya, İtalya’da tespit edilirken, Çekya’da ise 1 şüpheli vaka olduğu aktarıldı.
Euronews'in haberine göre; Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanlığı da yaptığı açıklamada, "Bu son seyahat yasakları, yeni varyantları daha hızlı tespit etme yeteneği nedeniyle Güney Afrika'yı cezalandırmaya benziyor. Mükemmel bilim alkışlanmalı; cezalandırılmamalı" dedi.
Hükümet, seyahat yasağı koyan ülkelerle, politikalarını gözden geçirmeleri için temas halinde olduklarını kaydetti.
SEHAYAT KISITLAMASI ELEŞTİRİSİ
Haberin duyurulmasının ardından bazı ülkelerin Güney Afrika'ya uyguladığı seyahat yasakları ve kısıtlamalarının turizme ve ekonominin diğer sektörlerine zarar verecek olması eleştiriliyor.
Reuters'ın haberinde Güney Afrika'nın koronavirüs varyantlarını ve mutasyonlarını erken tespit etmeyi başaran dünyanın en iyi epidemiyologlarından ve bilim adamlarından bazılarına sahip olduğu ifade ediliyor.
WHO'DAN HIZLA YAYILIYOR VURGUSU
Omicron varyantı Güney Afrika'nın ardından İngiltere, Belçika, Botsvana, İsrail ve Hong Kong'da tespit edildi.
Birçok ülke, Cuma ve Cumartesi günü Güney Afrika ve bölgedeki diğer ülkelere seyahat kısıtlamalarını duyurdu.
WHO'nun Omicron adını verdiği yeni koronavirüs varyantının hızla yayılma tehlikesinin olduğu ifade ediliyor.
İLK OLARAK NEREDE TESPİT EDİLDİ?
Omicron varyantı salı günü tespit edildi ve geçirdiği yüksek sayıda mutasyon nedeniyle bağışıklıktan kaçabileceği bildirildi.
Yeni varyantın Güney Afrika'da son 2 haftada hızlı bir şekilde artan vaka sayılarıyla da ilişkiki olduğu düşünülüyor. Varyantın en erken örneği ise 11 Kasım'da Botswana'da görüldü.
Bilim insanları, yeni varyantta görülen olağandışı mutasyon gruplarının, kronik Kovid-19'un bağışıklık sistemi çok zayıf bir kişide mutasyonu sonucu oluşmuş olabileceğini düşünüyor.
BİLİM İNSANLARI NEDEN ENDİŞELİ?
Omicron varyantının 30'dan fazla mutasyona sahip olduğu biliniyor. Bu rakam Delta varyantında var olan mutasyonların iki katından fazlasına işaret ediyor.
Bilim insanları bu çapta bir değişimin, önceki enfeksiyonlarda oluşan antikorları ve aşılamanın getirdiği korumayı etkisiz hale getirmesinden endişe ediyor.
Yeni varyantın sahip olduğu mutasyonlar incelendiğinde bilim insanları daha önce hastalığı atlatmış kişilerin yeniden enfekte olmasının artık daha olası olduğunu düşünüyor.
YENİ VARYANT DAHA BULAŞICI MI?
Bu konuda henüz net bir sonuca ulaşılmış değil ancak var olan veriler endişe verici.
16 Kasım'da 273 vaka görülen Güney Afrika'da bu haftanın başında bu sayı 1200'e kadar yükselmiş durumda. Bu vakaların yüzde 80'inin ise yeni varyantın yoğun olduğu Gauteng bölgesinde olduğu ve Omicron'un hızlı bir şekilde dominant varyant haline geldiği biliniyor.
Bölgesel olarak salgının yayılma oranını gösteren R değeri Güney Afrika'nın tamamında 1.47 iken Gauteng bölgesinde 1,93'e kadar yükselmesi de Omicron varyantının bulaşıcılığı konusunda ipuçları veriyor.