Cinayetten üç yıl sonra: MbS'ye abluka bitiyor, Macron eleştirilerin hedefinde

Suudi Arabistan'a bir ziyaret düzenleyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanul Macron, Kaşıkçı cinayetinden sonra Muhammed bin Selman ile görüşen ilk Batılı lider olacak. Hak savunucuları Macron'u, 'MbS'nin önünde eğilmekle' suçluyor...

Cinayetten üç yıl sonra: MbS'ye abluka bitiyor, Macron eleştirilerin hedefinde

GERÇEK GÜNDEM

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cumartesi günü Suudi Arabistan'da Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile yapacağı görüşme öncesinden hak savunucusu grupların hedefinde...

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda öldürülmesinin ardından geçen üç yılda Batılı devletlerin liderleri MbS ile bire bir görüşme yapmaktan kaçınmıştı.

Aradan geçen üç yılın ardından bu durum Fransa lideri Macron'un yapacağı görüşmeyle son bulacak.

Uluslararası Af Örgütü'nün Fransız genel sekreteri Agnes Callamard görüşmeyi, "Fransa'nın Suudi Arabistan'daki stratejik çıkarları ne olursa olsun, hiçbir şey gazetecileri öldüren, aktivistleri tehdit eden, kadın hakları savunucularını hapse atan, Yemenli siviller katleden bir lideri aklayamaz. Macron, Muhammed bin Selman'ın önünde eğilerek kendisinin ve ülkesinin ağırlığını azaltıyor" ifadeleriyle değerlendirdi.

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıkalmada ise Suudi Arabistan'ın bölgede büyük bir aktör olduğu ve Macron'un bölgeye istikrar getirmek adına yürüttüğü uzun dönemli stratejinin bir parçası olarak görüşmenin gerçekleştirileceği belirtildi.

Etiketler
Fransa Suudi Arabistan Macron