Erdoğan Katar'a gidiyor: Masada neler var, Doğu Akdeniz gerilimi ilişkileri etkileyecek mi?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki gün sürecek resmi ziyaret kapsamında Katar'a gidiyor. Katar Emiri El Sani ile görüşecek olan Erdoğan'ın ekonomik işbirliğini ve Doğu Akdeniz'de Katar'ın Güney Kıbrıs'la yürüttüğü faaliyetleri gündeme getirmesi bekleniyor...
GERÇEK GÜNDEM
Geçtiğimiz günlerde Ankara'da Birleşip Arap Emirlikleri'nin fiili lideri Veliaht Prens Muhammed bin Zayed ile bir görüşme gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün de bölge ülkelerinden Katar'a resmi bir ziyaret düzenleyecek.
İki gün sürecek ziyaret kapsamında Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad El Sani ile bir araya gelecek olan Erdoğan'ın iki ülke arasındaki Yüksek Stratejik Komite toplantısına da katılması bekleniyor.
İki liderin masasında ekonomik ve savunma işbirliğine ilişkin konuların yer alması bekleniyor.
Türkiye'de derinleşen ekonomik krizle birlikte, Türk lirasında gerçekleşen tarihi değer kaybının yarattığı etkileri hafifletmek adına Katar'la ekonomi alanında yeni işbirliği anlaşmaların imzalanabileceği belirtiliyor. Bilindiği gibi Katar ile Türkiye arasında 15 milyar dolarlık bir swap anlaşması bulunuyor.
DOĞU AKDENİZ GERİLİMİ MASADA
Uzun süredir Erdoğan'ın Körfez'deki tek müttefiki konumunda olan Katar'a yönelik ziyaret, Ankara'nın dış politikada restorasyon aradığı bir dönemde gerçekleşiyor. Erdoğan, BAE Veliaht Prensi'yle yaptığı görüşmenin ardından benzer görüşmelerin ilişkilerin kötü olduğu İsrail ve Mısır'la da yapılacağını söylemişti.
Ancak bu süreçte Türkiye ve Katar ilişkilerinde alışılmışın dışında bir gerilim yaşandı.
Katar Petrolleri ve Exxon Mobile'ın geçtiğimiz hafta, Güney Kıbrıs ile birlikte 5 numaralı parsel olarak tabir edilen alanda hidrokarbon arama faaliyetine başlayacakları duyurulmuştu. 5 numaralı parsel, Türkiye'nin kendi kıta sahanlığı içerisinde kabul ettiği ihtilaflı alanlardan biri olarak görülüyor.
Bu gelişme üzerine Dışişleri'nden bir açıklama yapılmış, doğrudan Katar'ı hedef almayan açıklamada, "Söz konusu ruhsat sahasının bir bölümü Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığını ihlal etmektedir. Türkiye, hiçbir yabancı ülkenin, şirketin veya geminin deniz yetki alanlarımızda izinsiz olarak hidrokarbon arama faaliyetlerinde bulunmasına, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da asla fırsat vermeyecek, ülkemizin ve KKTC'nin haklarını kararlılıkla savunmaya devam edecektir." ifadelerine yer verilmişti.
YENİ ASKERİ ANLAŞMANIN DETAYLARI KONUŞULACAK
Erdoğan'ın Doha ziyaretinden kısa bir önce Katar ile yapılan yeni askeri işbirliği anlaşması da TBMM'de kabul edilmişti.
Bu anlaşmaya göre Katar Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçakları eğitim için Türkiye'deki havaalanlarını kullanabilecek ve Katarlı pilotlar Türkiye'de eğitim alacak.
Komisyonda anlaşmayla ilgili bilgi veren Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Katar'dan aynı anda en fazla 36 savaş uçağının ve 250 askeri personelin Türkiye'de konuşlanabileceğini, muharip görev görmeyeceklerini, uçakların her türlü faaliyeti için Genelkurmay Başkanlığı başta olmak üzere ilgili makamlardan onay alınacağını söyledi.
Erdoğan'ın Doha ziyaretinde bu anlaşmanın teknik detaylarının ve 2022 Dünya Kupası'nın güvenliği için Katar'a gönderilmesi planlanan polis gücüyle ilgili detayların da masaya yatırılması bekleniyor.