Sevan Nişanyan Yunanistan'da tutuklandı
Nişanyan'ın eşi İra Tzourou, Yunanistan'ın Sevan Nişanyan'ı Türkiye'ye deport etme kararı almak üzere olduğunu açıkladı.
Yunanistan'da "istenmeyen kişi" ilan edilen yazar Sevan Nişanyan tutuklandı.
Duvar'ın aktardığına göre; sosyal medya hesabından açıklama yapan Nişanyan'ın eşi İra Tzourou, "Yunanistan Ermenistan vatandaşı Sevan Nişanyan'ı Türkiye'ye deport etme kararı almak üzere" dedi.
Nişanyan'ın oturum yenileme başvurusunun bir Yunan vatandaşıyla evli olmasını rağmen 29 Aralık'ta reddedildiğini aktaran Tzourou, "Yunanistan makamları, Sevan Nişanyan'ı 30 Aralık günü kibar bir hile ile karakola kendi arzusu ile götürüp, 1 saat beklettikten sonra oturumunun bir gün önce bitmesi nedeni ile tutukladı" ifadelerini kullandı.
Nişanyan'ın pazartesi günü adliyeye götürüleceğini belirten İra Tzourou, şöyle devam etti:
"Pazartesi günü sevk edileceği Siros adliyesinde hâkim karşısında ülkeden deport etme kararı çıkacak. Hangi ülkeye deport edileceği hâkimin kararı ile belli olacak. Sevan'ın her pazar akşamı yaptığı canlı yayında bu pazar 2 Ocak 2022'de kısa bir duyuru ile gelişmeleri kendi adına sizlere bildireceğim."
Şirince’de SİT alanındaki arazide iki kez mühürlenmesine rağmen ev yaptığı gerekçesiyle 11,5 yıl hapis cezası alan ve 3 yıl cezaevinde kalan Nişanyan, 2017'de Foça Açık Cezaevi'nden firar etmişti.
NE OLMUŞTU?
Sevan Nişanyan YouTube kanalından yaptığı açıklamada Yunanistan’ın kendisini “istenmeyen adam” ilan ettiği için, turistik gezi dolayısıyla gittiği Arnavutluk’tan dönüşünde ülkeye alınmadığını bildirmişti.
Yunan yetkililerin bu kararı neden aldıklarını “devlet sırrı” olduğunu gerekçe göstererek bildirmediklerini ifade eden Nişanyan, olaya ilişkin şu yorumlarda bulunmuştu: “Ulusal güvenlik açısından riskli kişi olduğum, bu nedenle Yunanistan’a giremeyeceğim, sebeblerinin ise devlet sırrı olduğunu beyan ettiler. Tahminimce şu haftalık yaptığım yayınlar Türkiye Cumhuriyeti Devletini veya o devletteki bazı kişileri rahatsız ediyor ve bu rahatsızlıklarını Yunan devletine ilettiler.”
Nişanyan kendisine Yunanistan’a giriş yasağı getirilmesinin bir başka muhtemel nedenini ise Anadolu için yaptığı çalışmaya benzer şekilde Yunanistan’daki yerlerin de tarihte kaydedilmiş adlarını araştırması olarak gösterdi.
Nişanyan geçen sene Kuzey Yunanistan ve Bulgaristan’ın yer adlarını da haritaya geçirdiğini, bu yer adlarının çok büyük bölümünün Türkçe olduğunu, kuzey Yunanistan’daki yerlerin yaklaşık yarısının Türkçe, yarısının Bulgarca olduğunu, o bölgede Yunanca yer adlarının hemen hemen bulunmadığını, Yunan hükümetinin bundan rahatsız olduğunu düşündüğünü kaydetti.