Kazakistan'da hükümetin istifası zam protestolarını bitirmedi: Göstericiler belediye binasını bastı

Kazakistan'da LPG fiyatlarına yapılan zammın ardından başlayan gösteriler nedeniyle hükümet istifa etse de gösteriler şiddetlenerek devam ediyor. Son olarak ülkenin en büyük kenti Almatı'da binlerce kişi belediye binasına baskın düzenledi

Kazakistan'da hükümetin istifası zam protestolarını bitirmedi: Göstericiler belediye binasını bastı

GERÇEK GÜNDEM - Kazakistan'da akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlarla birlikte başlayan sokak gösterileri şiddetlenerek devam ediyor.

İki gündür aralıksız devam eden gösteriler, hükümetin istifasına rağmen bugün öğlen saatlerinde şiddetini artırdı. Ülkenin en büyük kenti Almatı'da göstericiler, belediye binasına baskın düzenledi.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde göstericilerin belediye binasını işgal etmeye çalıştıkları görülüyor.

Bir diğer büyük şehir olan Aktobe'de ise göstericilerin belediye binasını ele geçirdikleri belirtildi. Şehirden gelen teyit edilmemiş haberlere göre bazı polis memurları, göstericileri gözaltına almayı reddeti.

SOKAKLARDAKİ KALABALIKLAR ARTIYOR

Ülkede LPG fiyatlarının 60 tengeden 120 tengeye çıkmasının ardından başlayan gösteriler nedeniyle başkent Nur Sultan'da 19 Ocak'a kadar devam etmek üzere OHAL ilan edildi. Almatı ve Mangistau ise olağanüstü hal ilan edilen diğer şehirler oldu.

Almatı Emniyet Müdürü Kanat Taimerdenov tarafından yapılan açıklamada göstericileri 'aşırıcılar ve radikaller' olarak tanımlarken, gösteriler sırasında 500 sivil kişi ve işyerine saldırıldığını öne sürdü.

Ülkeden gelen haberler, Kazakistan'ın her yerindeki resmi binaların çevresindeki insan kalabaklarının her geçen saat arttığını bildiriyor.

İçişleri Bakanlığı ise gösterilerde şu ana kadar 200'den fazla kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

TOKAYEV: AZAMİ DÜZEYDE SERT OLMAYI PLANLIYORUM

Sputnik Türkiye'de yer alan habere göre ülkenin çeşitli bölgelerinde düzenlenen protesto gösterileri nedeniyle iki günde ikinci kez ulusal sesleniş konuşması yapan Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, şimdiye dek ilk devlet başkanı Nursultan Nazarbayev'in yürüttüğü Güvenlik Konseyi Başkanı görevinin bugünden itibaren kendi kontrolünde olacağını ifade etti.

Tokayev, "Devlet Başkanı ve bugünden itibaren Güvenlik Konseyi Başkanı olarak, azami düzeyde sert olmayı planlıyorum. Her ne olursa olsun başkentte bulunacağım. Halkla birlikte olmak, benim anayasal yükümlülüğüm. Kazakistan tarihindeki bu kara süreci birlikte aşacağız, bu süreçten güçlü bir şekilde çıkacağız" dedi.

Ülkedeki protestoların titizlikle planlandığının altını çizen Tokayev, "Holigan unsurların yüksek düzeyde organize olması dikkat çekiyor. Bu, mali olarak desteklenen komplocuların titizlikle düşünülmüş bir eylem planı hazırladıklarını kanıtlıyor" diye konuştu.

NAZARBAYEV DEVLET BAŞKANLIĞINI 2019'DA BIRAKMIŞTI

1991 yılında Sovyetler Birliği'nden ayrılarak bağımsızlığını kazanan Kazakistan'da sert yasal düzenlemeler nedeniyle sokak gösterileri çok nadir görülüyor.

Ancak mevcut gösterilerin merkezlerinden biri olan Mangistau'daki Zhanaozen kasabası, 2011'de bir ayaklanmaya sahne olmuş, petrol sektöründe çalışan işçilerin daha iyi çalışma koşulları için düzenlediği gösteriler 14 işçinin hayatını kaybettiği polis müdahalesiyle sona ermişti.

1991'den itibaren ülkeyi rakipsiz bir şekilde yöneten Nursultan Nazarbayev, 2019'da istifa ederek görevi bırakmış. Tokayev'in iktidarı devraldığı 2019'daki erken seçimler uluslararası gözlemciler tarafından sıklıkla eleştirilmişti.

RUSYA, GÖSTERİLER İÇİN NE DİYOR?

Kazakistan'daki gösterilerin şiddetlenerek devam etmesinin ardından gözler bir süredir Moskova'nın gelişmelere yönelik tepkisine çevrilmişti.

Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov, gazetecilerden gelen soru üzerine gösterilerin Kazakistan'ın iç meselesi olduğunu vurguladı ve "Şu an yaşananlarla ilgili Kazakistan’a kimsenin dışarıdan müdahale etmemesi çok önemli” açıklamasını yaptı.

Peskov ayrıca Kazakistan'ın yaşananlarla ilgili olarak Rusya'dan herhangi bir yardım talep etmediğini sözlerine ekledi.

ANKARA'DAN İLK AÇIKLAMA

Kazakistan'da yaşanan hayat pahalılığı gösterilerinin ardından Ankara'dan ilk açıklamayı ise Dışişleri Bakanlığı yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kazakistan’da 2-3 Ocak 2022 tarihlerinde başlayan ve bu sabah Hükümetin istifasıyla sonuçlanan protesto eylemlerini yakından takip ediyoruz. Dost Kazakistan’ın istikrarına önem atfediyoruz. Temennimiz, kardeş Kazak halkının barışı ve huzurudur. Kazakistan yönetiminin bu krizin üstesinden geleceğine yönelik inancımız tamdır. Kazakistan halkının sağduyusuna güveniyor ve olayların en kısa sürede yatışmasını temenni ediyoruz. Olaylarda güvenlik güçleri dahil yaralanan Kazak kardeşlerimize acil şifalar diliyoruz."

Etiketler
LPG Kazakistan Şiddet