Saddam'ın idam kararını veren hakim, Saddam'ın koltuğuna aday oldu!

Saddam Hüseyin için idam kararını veren mahkeme heyetindeki hakimlerden Rızgar Emin, cumhurbaşkanlığına aday olduğunu açıkladı.

Saddam'ın idam kararını veren hakim, Saddam'ın koltuğuna aday oldu!

Irak’ta geçen ekim ayında yapılan genel erken seçimlerden sonra ilk oturumunu gerçekleştiren Irak Meclisi'nde Başkanlık Divanı’nın seçildi. Bununla birlikte, cumhurbaşkanlığı adaylığı için başvurular da yapılmaya başlandı.

İŞGAL MAHKEMESİNDE SADDAM'I YARGILAMIŞTI

2006 yılında idam edilen ve ülkenin 5. cumhurbaşkanı olan Saddam Hüseyin’i yargılayan hakimlerden Rızgar Emin, cumhurbaşkanlığına aday olduğunu duyurdu.

Ülkedeki demokrasi sürece inandığını belirten ve seçime bağımsız olarak giren Rızgar Emin, Irak Meclisi’ndeki Kürt siyasi taraflardan destek istedi.

Irak’ta anayasada herhangi bir madde yer almamasına rağmen 2003 yılından bu yana Cumhurbaşkanlığına Kürtler, Başbakanlığa Şiiler ve Meclis Başkanlığına Sünniler seçiliyor.

ABD İŞGALİYLE YÖNETİMİ SONA ERMİŞTİ

Irak'taki 1968 darbesinde önemli rol oynayan ve 1979'dan 2003'teki ABD işgaline kadar ülkeyi cumhurbaşkanı sıfatıyla yöneten Saddam Hüseyin, öteden beri, ülkesinde ve dünyada tartışmalara neden oldu.

Ülkesi işgal altındayken çıkarıldığı mahkemece ölüm cezasına çarptırılan edilen Saddam Hüseyin, 30 Aralık 2006'da, işgal güçlerinin kontrolündeki Irak ordusu tarafından idam edilmişti. Saddam, infazından önce çıkartıldığı mahkemede, "İsrail'e attığım füzeler sizi rahatsız etti" diyerek mahkeme başkanına tepki göstermişti.

Öte yandan Saddam, ülkedeki Kürtlere ve Türkmenlere soykırım düzenlemekle suçlanıyordu. Özellikle 1986'daki Halepçe Katliamı'nda kimyasal silah kullanılma talimatı vermesiyle eleştirilen Saddam, iktidarın son yıllarında İslami bir yönetim uygulamaya yaklaşmıştı.

Etiketler
Cumhurbaşkanlığı Mahkeme