Rusya-Ukrayna geriliminde dünyayı endişelendiren gelişme: 'Kan sevkiyatına başladılar'

Reuters'ın servis ettiği gelişmelere göre Rusya, Ukrayna ile herhangi bir sıcak çatışma durumuna karşı yaralıların tedavi edilmesi amacıyla sınıra kan sevkiyatına başladı.

Rusya-Ukrayna geriliminde dünyayı endişelendiren gelişme: 'Kan sevkiyatına başladılar'

Ukrayna'daki Rus ayrılıkçıların yer aldığı çatışmalar ve 18 Mart 2014'te Rusya'nın Kırım'ı ilhakının ardından bölgede gerilim yeniden ateşlendi.

Rusya'nın Ukrayna sınırına 100 binden fazla asker konuşlandırması sonrası başlayan kriz tırmanıyor. Ukrayna'ya karşı yürütülebilecek her hangi olası bir işgal girişimine karşı Batı ülkeleri şimdiden tarafını belirledi. ABD ise Rusya'yı böyle bir girişime karşı ekonomik yaptırımla tehdit etti.

RUSYA'DAN KAN SEVKIYATI

Moskova yönetiminin savaş durumunda "yaralıları tedavi etmek için Ukrayna sınırına kan sevkiyatı yapmaya başladığı" bildiriliyor.

Reuters'a konuşan 3 ABD'li yetkiliye göre, Rusya, bölgedeki askeri hazırlığını, tıbbi malzemelerin yanısıra kan tedarikini kapsayacak şekilde genişletti.

Bu adımın Rusya'nın Ukrayna'yı işgale hazırlandığı iddialarını güçlendirdiği yorumu yapıldı.

Avrupa Politika Analizi Merkezi (CEPA) araştırma enstitüsünden emekli ABD'li korgeneral Ben Hodges, Reuters'a "Bu, başka bir saldırı olacağını garanti etmez, ancak elinizde o olmadıkça başka bir saldırı gerçekleştirmezsiniz" dedi.

"RUSYA YIĞINAĞINI ARTIRDI"

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Rusya'nın Belarus ve Kırım dahil Ukrayna sınırı boyunca yüz binlerce asker yığdığını ve bu yığınağı artırdığını kaydetti.

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley ile Rusya-Ukrayna krizi üzerine ortak basın toplantısı düzenleyen Austin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya girme konusunda nihai karar verdiğine inanmadığını ama artık bunu yapma kabiliyetine eriştiğini söyledi.

Rusya’nın Karadeniz’deki faaliyetlerinin yanı sıra Kuzey Atlantik ve Akdeniz’de de askeri faaliyetlerini artırdığına işaret eden Austin, "Putin’in bu güçleri Ukrayna’ya karşı kullanmak için henüz nihai bir karar verdiğine inanmıyoruz ama açıkçası artık bunu yapma kabiliyetine erişmiş durumda." dedi.

Austin, Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesinin, Moskova'nın batısında güçlü ve kararlı bir NATO istemediği anlamına geleceğini söyledi.

ABD'nin muharebe amacıyla Ukrayna'ya asker göndermeyeceğini yineleyen Austin, ABD vatandaşlarının tahliye edilmesi konusunda asker gönderme seçeneğine ilişkin ise yorum yapmaktan kaçındı.

Etiketler
Reuters Rusya Ukrayna