Erdoğan'dan Suudi Arabistan sorusuna kaçamak yanıt: Riyad ziyareti suya mı düştü?

Daha önce Şubat ayında Suudi Arabistan'a bir ziyaret düzenleyeceğini söyleyen Erdoğan, konuyla ilgili gelen bir soruyu bu kez tarih vermeden yanıtladı ve "Önümüzdeki dönemde somut adımlarla ilerlemek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'dan Suudi Arabistan sorusuna kaçamak yanıt: Riyad ziyareti suya mı düştü?

GERÇEK GÜNDEM - Son 5 yılın Türk dış politikasını Ortadoğu'da BAE, Suudi Arabistan, İsrail ve Mısır, Batı'da ise Yunanistan başta olmak üzere başlıca Avrupa Birliği ülkeleriyle gerginlik üzerine kuran AKP iktidarı, son bir yılda ise pandemi sonrasında gelen ekonomik darboğazla birlikte bu ilişkileri onarmak üzerine adımlar atıyor.

Daha önce 15 Temmuz'un finansörü olmakla da suçlanan Birleşik Arap Emirlikleri ile karşılıklı ziyaretlerin ardından diplomatik ilişkileri yeniden tesis eden Erdoğan yönetimi, 9-10 Mart tarihlerinde İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'u ağırlayarak Tel Aviv'le ilişkilerde de yumuşama sinyalleri veriyor.

SUUDİ ARABİSTAN KONUSUNDA KARIŞIK MESAJLAR

Türk dış politikasında restorasyon süreci olarak tanımlanabilecek bu sürecin bir diğer halkası olan Suudi Arabistan ile ilişkiler konusunda ise Ankara'dan karışık mesajlar gelmeye devam ediyor.

Ocak ayının ilk günlerinde Türkiye İhracatçılar Meclisi toplantısının çıkışında Suudi Arabistan'la ilişkilere yönelik konuşan Erdoğan, "Şu anda şubatta beni bekliyor, söz verdi. Ben de şubatta Suudi Arabistan’a ziyaretimi yapacağım" ifadelerini kullanmıştı.

Bu ifadelerin ardından Erdoğan'ın dört yıl aradan sonra yeniden Suudi Arabistan'a gideceği yönünde haberler çıkmış ve Riyad ile normalleşme sürecine girileceği yorumları yapılmıştı.

Ancak Erdoğan, BAE'ye yaptığı ziyaretin ardından yaptığı açıklamalarda Suudi Arabistan ziyaretine ilişkin net bir tarih vermekten kaçındı.

Dönüş yolunda bazı gazetecilerin sorularını yanıtlayan AKP'li Cumhurbaşkanı, "Biz Suudi Arabistan’la da olumlu diyalogumuzu sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde somut adımlarla ilerleme arzusundayız. Suudi Arabistan’la bu süreci olumlu istikamette geliştirelim istiyoruz" şeklinde konuştu.

KAŞIKÇI CİNAYETİ GÖRÜŞMEYE ENGEL Mİ?

Ankara-Riyad hattındaki tansiyonun başlıca sebeplerinden birinin Cemal Kaşıkçı cinayeti olduğu biliniyor.

Daha önce Erdoğan'ın Katar ziyareti sırasında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın da ülkede bulunduğu ancak Suudi prensin görüşme için Erdoğan'dan Kaşıkçı cinayetine bir daha kamuoyu önünde hiç değinmemesi istediği öne sürülmüştü.

Etiketler
Suudi Arabistan