Ukrayna'nın doğusunda tansiyon yükselirken Rusya'dan gözdağı gibi nükleer tatbikat
Rusya Devlet Başkanı Putin'in yönettiği stratejik nükleer güçler tatbikatı başladı. Hipersonik füzelerin de kullanılacağı tatbikata uzay güçlerinin, stratejik füze birliklerinin ve kuzey ile Karadeniz filolarının katılacağı bildirildi.
GERÇEK GÜNDEM - Ukrayna'nın doğusunda tansiyon günden güne artarken, sınırın Rusya tarafında ise geniş çaplı bir tatbikat yapılıyor.
Rus medyası balistik füzelerin de kullanılacağı stratejik nükleer güçler tatbikatının kısa süre önce Putin'in talimatıyla başladığını bildirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Belarus lideri Lukaşenko'nun tatbikatı durum odasından izledikleri kaydedildi.
Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, tatbikata uzay güçlerinin, stratejik füze birliklerinin ve kuzey ile Karadeniz filolarının katılacağı bildirildi.
Tatbikatta Kinzhal ve Tsirkon tipi hipersonik füzelerin de deneneceği açıklandı.
Balistik ve güdümlü füzelerin denendiği stratejik çevreleme kuvvetleriyle yapılan geniş kapsamlı tatbikat stratejik caydırıcılık özelliği taşıyor.
Nükleer üçlemeler, stratejik bombardıman uçakları, zemine kurulu füzeler ve balistik füze denizaltılarından oluşuyor. Bu üçlemeler böylece orduya havadan, karadan ve denizden nükleer füze fırlatma imkanı veriyor.
Rus yetkililer tatbikatın önceden planlandığını söylese de, Rusya'nın stratejik nükleer güçleri iki yıldır bir tatbikat yapmamıştı.
PESKOV'DAN 'NÜKLEER DÜĞME' GÖNDERMESİ
Ukrayna'nın doğusunda artan tansiyon ve Donetsk ile Lugansk'ta peş peşe yaşanan patlamaların ardından, tatbikatı Putin'in yöneteceği bilgisi gündem yaratmıştı.
Konuyla ilgili konuşan Kremlin Sözcüsü Peskov nükleer silahlarını ateşleyebilecek düğmeye atıfta bulunarak, “Meşhur siyah çantayı ve kırmızı düğmeyi biliyorsunuz. Böyle tatbikatların, devlet başkanı olmadan gerçekleştirilmesi mümkün değil” dedi.
UKRAYNA'NIN DOĞUSUNDA SON DURUM
ABD ve Avrupa ülkeleri son bir haftadır Rusya'nın Ukrayna'yı işgal edeceğine yönünde açıklamalar yaparken, Ukrayna'nın doğusunda da tansiyon yaşanan patlamalarla artmış durumda.
Donetsk ve Lugansk'ta yaşanan patlamalarla ilgili bölgeyi kontrol eden Rusya yanlısı ayrılıkçılar Kiev yönetimini suçlarken, Kiev ise patlamalarda sorumluluğu olduğu iddialarını reddediyor.
Patlamaların ardından bölgedeki 700 bine yakın sivilin Rusya'ya tahliyesi ise başlamış durumda. Buna karşın ayrılıkçıların kontrolündeki iki bölgede seferberlik ilan edilmesi nedeniyle 14-50 yaş arası erkeklerin bölgeden ayrılmasına izin verilmiyor.
NATO: RUSYA İŞGAL İÇİN BAHANE ARIYOR
Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşma yapan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna sınırından kuvvetlerini çekmediğini, aksine güçlendirdiğini, çatışma riski bulunduğunu belirtti.
NATO ve müttefiklerinin krize barışçıl çözüm bulunması için diplomatik çabalarını sürdürdüğünü aktaran Stoltenberg, "NATO, Avrupa'daki tüm ülkelerin ve Rusya'nın güvenliğini artıracak anlamlı karşılıklı adımlar atılması için Moskova ile kapsamlı bir diyaloğa girmeye hazırdır." dedi.
Stoltenberg, daha önce Rusya'ya yazılı tekliflerde bulunduklarını hatırlatarak "Rusya ve NATO müttefiklerini NATO-Rusya Konseyinde bir dizi toplantıya davet etmiştim. Bu davetimi Dışişleri Bakanı Lavrov'a perşembe günü gönderdiğim mektupta yineledim." diye konuştu.
Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'yı işgale bahane olması için bazı durumlar yaratmaya çabaladığını, son derece tehlikeli durumlar gördüklerini söyledi.
NATO Genel Sekreteri, "Bunların şu anda da hayata geçirildiğini görüyoruz. Bu da Rusların işgale bahane üretmeye çabaladıklarına yönelik endişemizi artırıyor." dedi.