Ukrayna'nın işgali sonrası ABD Başkanı Biden'dan kritik açıklamalar: Yeni yaptırımları açıkladı

ABD Başkanı Joe Biden Ukrayna'nın Rusya tarafından işgal edilmesi sonrası açıklamalarda bulundu.

Ukrayna'nın işgali sonrası ABD Başkanı Biden'dan kritik açıklamalar: Yeni yaptırımları açıkladı

ABD Başkanı Joe Biden Ukrayna'nın Rusya tarafından işgal edilmesi sonrası yaptığı açıklamalarda Rusya'ya yönelik yeni yaptırımları açıkladı.

''Bizler bugün 4 bankaya daha yaptırım uygulayarak; varlık blokajı ortaya koyduk'' diyen Biden, ''Rusya'nın dolar, euro, pound ve yen üzerinde işlem yapmasını kısıtlayacağız. Rusya'nın ordusunu büyütmemek için harcamalarını kısıtlayacağız. 1 trilyon dolar varlığı olan Rus bankalarına yaptırım uyguladık'' ifadelerini kullandı.

Biden'ın açıklamaları şöyle:

''-İşgal gerçekleşmesin diye haftalardır uyarıyoruz.

-Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yönelik bu saldırıya karşı toprak bütünlüğünden yana olunmalı. Rusya'nın planları bir yanıltma, siber saldırılarla devam etmekte. Putin, savaşı seçti; şimdi sonuçları ile yüzleşecek.

-Bugün güçlü yaptırımlar onaylamaktayım. Bu yaptırımlar Rusya ekonomisinde önemli etkileri olacaktır.

-Müttefik ülkelerimiz yaptırımlara katılmaktalar. G7 ülkeleri bu konuda müşterek durumdalar.

-Bugün Rusya'da borsa tarihteki en düşük seviyesine geçti. Bizler bugün 4 bankaya daha yaptırım uygulayarak; varlık blokajı ortaya koyduk. Rusya'nın dolar, euro, pound ve yen üzerinde işlem yapmasını kısıtlayacağız. Rusya'nın ordusunu büyütmemek için harcamalarını kısıtlayacağız.

-Ekonomik olarak stratejik hedeflerin uzun vadede etkileneceğini belirtmeliyim. Yarın NATO'da bir toplantı gerçekleşecek. Ortaklıklar çerçevesinde yan yana geleceğiz. Hangi ileri adımlar atılabilir, bunlar ele alınacak. Ukrayna'ya sadece bu sene yapılmış olan destekler söz konusu.

-Doğu Avrupa'ya daha fazla asker ve güç konuşlandıracağız. NATO her zamankinden daha kararlı.

-Beyaz Rusya'da ve Karadeniz'de bilindiği üzere kuzeyden gelen bir tehdit söz konusu. Ne zaman ve nerede olması gerekiyorsa NATO müttefikleri orada olacak.

-Bu saldırganlık cevapsız bırakılamaz. ABD'nin yanın durduğu başlıklar var. Bunlardan biri özgürlük. Şirketlerimize yönelik siber saldırılara karşı hazır durumdayız.

-Zelenskiy ile görüştük. ABD, Avrupa'da müttefikleri ile birlikte onlara destek olmaya devam edecek. Bu küresel barışa yönelik bir tehlike. Tüm dünya Kremlin ve onun yanında olanlar bilmeli, bu bir saldırganlık ve Putin bu süreçte güç kullanarak sınırların değişmeyeceğini bilmelidirler. Saldırganlığı seçmenin bir sonucu olacağını bilmeliler.

-Biz daha güçlü çıkacağız, Rusya daha zayıf çıkacak.

SORU - CEVAP

-(Putin'le görüşecek misiniz?) Putin'le konuşmaya yönelik hiçbir planım yok.

-(SWIFT konusundan bahsetmediniz? Bu konuda müttefikler arasında anlaşmazlık mı var?) Bankalara uygulayacağımız yaptırımlar SWIFT'ten daha etkili olacak.

-(Putin'i ne durduracak?) Neyle tehdit ettiğini bilmiyorum ama ne yaptığını çok iyi biliyorum. Yaptırımların etkisi zaman alacak. Rusya halkı başlarına nasıl bir belanın geldiğini anlayacak.

-(Putin'in hafife alındığını düşünür müsünüz?) Buna katılmıyorum. Siz yaptığı konuşmayı gördünüz. Kendisi eski Sovyetler Birliği'ni oluşturmak istiyor, hedef gibi. Dünyanın varmış olduğu durumun tam tersine''

Etiketler
Joe Biden Rusya Ukrayna