Rekor fiyatlar ve hiperenflasyon kapıda: Rus petrolüne ABD ambargosu dünyayı nasıl etkileyecek?

ABD yönetimi, Rusya'dan petrol ihracatına yasak getirmeye hazırlanırken, olası bir yasak kararının petrol fiyatlarındaki artışı katlamasından ve enflasyonel bir şok dalgası yaratmasından endişe ediliyor

Rekor fiyatlar ve hiperenflasyon kapıda: Rus petrolüne ABD ambargosu dünyayı nasıl etkileyecek?

GERÇEK GÜNDEM - ABD'nin Rus petrolüne yönelik ambargo uygulama ihtimali Brent petrolün varil fiyatını 140 dolar seviyelerine kadar yükseltti. Bu 2008'den bu yana görülen en yüksek fiyat olarak kayıtlara geçti.

Günde 7 milyon varillik ihracat yaparak küresel tedariğin yüzde 7'sini sağlayan Rusya, dünyanın en büyük petrol ürünleri ihracatcısı konumunda.

ABD'nin Rus petrolüne yönelik olası bir ambargosunun, petrol fiyatlarındaki artışı katlamasından ve enflasyonel bir şok dalgası yaratmasından endişe ediliyor.

REKOR SEVİYEDE FİYATLAR

Batı hükümetleri, şu ana kadar Rus enerji sektörünü doğrudan hedef alan yaptırımlar uygulamadı. Ancak Rus petrolünün bazı alıcıları daha sonra yasal sorunlarla uğraşmamak adına petrol alımını azaltma yoluna gitti.

JP Morgan'ın tahminlerine göre, Rusya petrolüne ilişkin çekinceler uzun sürerse, petrolün varil fiyatı 2022 sonunda 185 dolara ulaşarak rekor kırabilir.

Reuters anketine katılan analistler ise petrol fiyatının yıllık ortalamasının 100 doların altında kalmasını bekliyor.

UBS'de emtia analisti olarak görev yapan Giovanni Staunovo, konuyla ilgili Reuters'a yaptığı açıklamada, "Emtia tedarikinde geniş çaplı kesilmeye neden olacak uzun bir savaş, Brent fiyatlarnı 150 doların üzerine kadar çıkarabilir" ifadelerini kullandı.

ENFLASYONEL ŞOK

Doğal gaz fiyatları tüm zamanların en yüksek noktasına ulaşırken, petrol fiyatlarında da yaşanan artışın hem Avrupa'da hem ABD'de enflasyon seviyesini yüzde 7'nin üzerine çekmesi bekleniyor.

Doğal gaz ve petrolün ana tedarikçilerinden biri konumunun yanı sıra, Rusya aynı zamanda dünyanın en büyük tahıl ve gübre ihracatçısı ve paladyum, nikel, kömür ve çelikte de dünyanın en büyük üreticisi konumunda.

Bu nedenle Rus ekonomisinin ticari ve finansal sistemden izole edilmesi, geniş çapta birçok endüstriyi derinden etkileyecek ve küresel gıda güvenliği için tehdit niteliğinde.

YEŞİL ENERJİDE GERİ ADIM

Pandeminin ardından fosil yakıtlara talepte geri sıçrama yaşansa da tedarik dünya genelinde halen kısıtlı durumda. Daha önce yeşil enerjiye geçiş için verilen sözlere karşın, birçok ülkede politikacılar tedariği hızlı bir şekilde artırmak için baskı altındalar.

İngiltere merkezli finans şirketi Hargreaves Lansdown'da pazar analisti olarak görev yapan Susannah Streeter konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanıyor:

"Kısa vadede fosil yakıtların tedarikindeki daralmayı geri çevirmek için yeşil girişimlerde bir azalma olacak"

Enerji tedarikinin sağlanması için gözlerin çevrildiği bir diğer adres de İran. İran'a yönelik uluslararası yaptırımların kaldırılması için yürütülen görüşmeler ileri seviyeye kadar ulaştı ancak Rusya'dan gelecek enerjinin yerini alacak hızda tedariğe başlanması beklenmiyor.

Etiketler
Enflasyon Petrol Rekor Rusya