CANLI | Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 14. gün: Rusya 5 kentte ateşkesi uzattı

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 14. güne girildi. Rusya üzerinde batılı özel şirketlerin baskıları artarken Kiev'de bir gün daha tahliyeler için ateşkes ilan edildi.

CANLI | Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 14. gün: Rusya 5 kentte ateşkesi uzattı

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşta 14. güne girildi.

Rusya, Ukrayna'da başkent Kiev dahil 5 kentinden sivillerin tahliyesi için yarın Moskova saati ile 10.00’dan itibaren tekrar geçici ateşkes ilan ettiğini açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığına bağlı Savunma Yönetim Merkezinden yapılan açıklamada, Ukrayna'nın kentlerinde insani durumun kötüleştiği belirtildi.

Sivillerin ve yabancı uyruklu vatandaşların güvenliğinin sağlanması önemine işaret edilen açıklamada, "Rusya, 9 Mart'ta Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla ateşkes ilan ediyor ve insani koridorları oluşturmaya hazır." ifadesi kullanıldı.

Ukrayna'nın Kiev, Çernigiv, Sumi, Harkiv ve Mariupol kentlerinde, tahliyeler için insani yardım koridorlarının oluşturulacağı belirtilen açıklamada, Ukrayna tarafına söz konusu koridorların çalışma saatinin belirlenmesi konusunda Moskova saatiyle gece 03.00'e kadar mutabakata varılması teklifinde bulunuldu.

Açıklamada, tahliyeler esnasında belirlenen rotalarda Ukrayna yönetimi tarafından güvenliğin sağlanması gerektiği vurgulandı.

İşte dakika dakika gelişmeler...

00.58 - Kiev'de yeniden siren sesleri yükseliyor.

23.54 - Rusya’ya ait savaş uçağı Ukrayna’nın Jitomir kentine hava saldırısı düzenledi. Saldırıda 2 hastane ve 1 ev hasar aldı.

23.32 - Birleşmiş Milletler, Ukrayna'nın Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki barış gücü misyonunda görev yapan askerlerini ve askeri teçhizatını geri çekeceğini doğruladı.

21.49 - Ukrayna’nın başkenti Kiev’de siren sesleri yükseliyor.

21.09 -Rusya Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun, Ukrayna kentlerinde sivillerin tahliyesi için oluşturulan insani yardım koridorlarının açıldığı bölgelerde ateşkese uyduğunu savundu.

20.11 - Blinken, Ukrayna’ya silah göndermenin her ülkenin kendi kararı olduğunu ve Polonya'nın savaş uçaklarına ilişkin son önerisinin "birtakım zorluklar içerdiğini" açıkladı.

18.37 - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus ordusunun Mariupol’daki çocuk ve doğum hastanesine düzenlediği hava saldırısı sonrasında, “Hava sahasını hemen kapatın! Cinayetleri durdurun!” dedi.

18.11 - Rus ordusu tarafından düzenlenen hava saldırısında Ukrayna’nın Mariupol kentinde bulunan Çocuk Sağlık Merkezi’ni vurduğu bildirildi.

18.00 - Rusya, sermayesinin yüzde 25'inden fazlası dostane olmayan yabancı ülkelere ait firmaları, ülkedeki iş olanaklarını korumak ve iflası önlemek adına kamulaştırma konusunda ilk adımı attığını duyurdu.

17.57- Çernobil Nükleer Santrali'nde elektriğin tamamen kesildiği bildirildi. Dışişleri Bakanı Kuleba, "Bu saatten sonra kullanılmış nükleer yakıt için depolama tesisinin soğutma sistemleri duracak ve radyasyon sızıntıları kaçınılmaz hale gelecek" dedi.

15.30 - Ukrayna, Çernobil nükleer santraline giden elektrik hattını onarmak için ateşkes çağrısında bulundu. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Çernobil Nükleer Santrali'nin onarımı için ateşkes çağrısı yaptı. Kuleba, santrali besleyen tek elektrik şebekesinin hasar gördüğünü belirterek, güç kaynağının yeniden onarılmasının önemine çekti. Kuleba, tesiste 48 saatlik jeneratör kapasitesi olduğunu söyleyerek soğutma sistemi ve radyasyon sızıntısının aksi durumda tehlikeye gireceğini ve bunun tüm Avrupa'yı da tehlikeye atacağını söyledi.

12.40 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna ordusuna ait, ayrılıkçıların kontrolündeki Donbas bölgesine yönelik bu ay gizli taarruz emri içerdiği iddia edilen belgeleri açıkladı.

Emrin, ilgili birliklere gönderildiğini belirten Konaşenkov, belgedeki imzaların orijinal olduğunu öne sürdü.

Konaşenkov, söz konusu emirde, ilgili askeri birliklerin Donbas'ta ortak kuvvetler operasyonu bölgesinde saldırıya geçmesi için hazırlanması planının yer aldığını kaydetti.

CANLI | Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 14. gün: Rusya 5 kentte ateşkesi uzattı - Resim : 1

15.00 - Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rus ordusunun başkent Kiev'i ele geçirmeye hazırlandığını duyurdu. Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin basın servisinden yapılan açıklamada, "Eldeki bilgilere göre, düşman Kiev'i almak için yeni bir girişime hazırlanıyor." ifadesi kullanıldı. Açıklamada ayrıca Rus birliklerinin, Fastiv kentine başarısız taarruzundan sonra buraya yeniden operasyon başlatmaya çalıştıkları kaydedildi.

12.00 - Bosna Hersek Devlet Başkanlık Konseyi Hırvat Üyesi Zeljko Komsiç, Avrupa Birliği liderlerine Bosna Hersek’in adaylık statüsünün değerlendirilmesi için resmi talep gönderdi.

10.30 - Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, Rusya ile bugün birçok bölgede insani koridorların açılması yönünde anlaşma sağladıklarını açıkladı.

Vereşuk, düzenlediği basın toplantısında, bugün Rusya'dan, daha önce Kiev'in önerdiği güzergahlar üzerinde anlaşma sağlandığına ilişkin olumlu yanıt aldıklarını söyledi.

Vereşuk, söz konusu insani koridorların ise Energodar-Zaporojiye, Sumi-Poltova, İzyum-Lozovaya, Mariupol-Zaporojiye, Volnovaha-Pokrovsk, Vorzel, Borodyanka, Buça, İrpin, Gastomel-Kiev güzergahlarında açılacağını dile getirdi.

08.30 - ABD Avrupa Komutanlığı, 2 adet Patriot bataryasının "savunma amaçlı olarak" Polonya'ya gönderileceğini açıkladı.

06:38 - Ukrayna'da yaklaşık 5 bin kişinin tahliyesi tamamlandı

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Yardımcısı Kiril Timoşenko, Ukrayna'nın Sumi kentinden alınan yaklaşık 5 bin kişinin tahliyesinin tamamlandığını belirterek, tahliye edilenlerin arasında Türk vatandaşlarının da bulunduğunu duyurdu.

06:36 - Fitch, Rusya'nın kredi notunu düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Rusya'nın kredi notunu "B"den "C"ye düşürdü.

Söz konusu kredi notunun "ülke temerrüdünün yakın olduğu" görüşünü yansıttığı belirtilen açıklamada, yaşanan gelişmelerin Rusya'nın kamu borcunu ödemeye istekliliğini daha da zayıflattığı ifade edildi.

Açıklamada, yaptırımların daha da artırılmasının ve enerji ticaretini sınırlayabilecek önerilerin, Rusya'nın borç yükümlülüklerini ödememesini içeren politika yanıtı olasılığını artırdığı kaydedildi.

Fitch Ratings, 2 Mart'ta da Rusya'nın kredi notunu "BBB"den "B"ye düşürmüş ve Rusya'nın kredi notunun negatif izlemeye alındığını bildirmişti.

01.00 - Rusya Merkez Bankası, döviz cinsinden hesabı bulunan müşterilerinin en fazla 10 bin dolar para çekebileceğini açıkladı. Ayrıca bankaların vatandaşlara yabancı para birimi satmaları ikinci bir karara kadar yasaklandı.

00.25 - NATO ülkelerinin savunma bakanları, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzere gelecek hafta olağanüstü nitelikli toplantı düzenleyecek.

NATO Savunma Bakanları Toplantısı, 16 Mart'ta telekonferans yöntemiyle yapılacak. Toplantıya NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg başkanlık edecek.

00.10 - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’dan petrol, doğal gaz ve kömür ithalatını yasaklayan ABD Başkanı Joe Biden’a teşekkür etti.

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı saldırıların 13’üncü gününde ABD, Rusya’dan petrol, doğal gaz ve kömür ithalatını yasakladığını duyurmuştu. ABD’nin kararının ardından sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD Başkanı Joe Biden’a teşekkür ederek, “Putin'in savaş makinesinin kalbine saldıran ve ABD pazarından petrol, gaz ve kömürü yasaklayan ABD'ye ve Joe Biden’ın kişisel liderliğine müteşekkiriz. Diğer ülkeleri ve liderleri takip etmeye teşvik edin” dedi.

00.00 - Ukrayna’nın bugün insani koridor açılması için geçici ateşkes uygulanan Sumi şehrinden 3 bin 500 sivilin tahliye edildiği bildirildi.

Etiketler
Rusya Kiev Tahliye