ABD medyasında 'arabuluculuk' analizi: Türkiye açmazda, Erdoğan için seçim öncesi çok önemli bir test
ABC News'te yer alan analizde Türkiye'nin Ukrayna savaşında izlediği politikaya ilişkin, "Türkiye bir açmazda. Bir NATO üyesi ama ABD politikalarını pek sevmiyor ve Avrupa Birliği ile gergin ilişkileri var" denildi
GERÇEK GÜNDEM - Türkiye, 10-13 Mart'ta Antalya'da düzenlenecek Diplomasi Forumu'nda Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının görüşmesine ev sahipliği yapmaya hazırlanırken, dünya basınında da Ankara'nın arabuluculuk çabalarına dair analizler yayınlanmaya devam ediyor.
Son olarak ABC News'te Eric Tlozek imzasıyla yayınlanan bir analizde Türkiye'nin Rusya ile NATO arasında sıkıştığı ancak savaşı bitirmek için önemli bir rol üstlenebileceğine dikkat çekildi.
"Muhtemelen, Ukrayna'daki savaşta NATO, Çin ve ABD'nin önemini duymuşsunuzdur. Ancak NATO'nun en büyük ikinci ordusuna sahip ve Rus savaş gemilerinin bulunduğu Karadeniz'e giden yolları kontrol eden en az o kadar bir ülke daha var" ifadeleriyle başlayan analizde, "O ülke, 2015'te Rus uçağını düşürerek Rusya ile direkt çatışmaya giren tek NATO üyesi. Bu güçlü ülke kağıt üzerinde Batı ile müttefik ancak son zamanlarda, bir yandan Ukrayna'ya silah satarken diğer yandan tartışmalı bir şekilde Rusya ile bağlarını derinleştirdi" denildi.
"TÜRKİYE BİR AÇMAZDA"
Yazının ilerleyen bölümlerinde Türkiye'nin Ukrayna'da devam eden savaşta izlediği politika şu şekilde anlatılıyor:
"Türkiye bir açmazda. Bir NATO üyesi ama ABD politikalarını pek sevmiyor ve Avrupa Birliği ile gergin ilişkileri var. Rusya ile güçlü ekonomik bağlara sahip ancak Ukrayna ile de askeri ortaklık anlaşması yaptı.
Güneyindeki Suriye savaşına dahil olan Türkiye, kuzeyinde başka bir savaş istemiyor. Özellikle de Avrupa ve Rusya'nın dahil olduğu daha büyük bir savaş"
"ERDOĞAN VE PUTİN ORTAK BİR ZEMİN PAYLAŞIYOR"
Hükümet yanlısı medyada Türkiye'nin dengeli ve tarafsız bir konum arayışında olduğu yönündeki bilgilere atıf yapılan yazıda, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nden ve Rus gemilerinin Karadeniz'e geçişinin engellenmesinden bahsediliyor.
Türkiye'nin Moskova'ya yönelik yaptırımlara karşı çıktığı ancak aynı zamanda Ukrayna'ya destek açıkladığı aktarılırken, Putin ile Erdoğan arasındaki ilişkiye dair şu ifadeler kullanılıyor:
"Türkiye'nin İslamcı lideri Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le iki ülkenin orduları Suriye'de karşı karşıya geldiğinde bile ilişkiler geliştiriyordu.
İkili benzer tarzlara ve hedeflere sahip ve ABD ve AB hegamonyasını sevmiyorlar.
Erdoğan'ın Batı'yla ilişkileri son yıllarda, gazeteciler ve aktivistlerin hapse atılması ve Rus savunma sistemlerinin NATO itirazına karşın satın alınmasının ardından bozuldu ve ABD'nin Türkiye'yi F-35 programından çıkarmasına neden oldu"
"ERDOĞAN İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR TEST"
Türkiye'nin arabuluculuk çabalarında bir sonraki adımın ne olacağını Erdoğan'ın önceliklerinin belirleyeceğinin ifade edildiği yazıda şu ifadelere yer verildi:
"Türkiye eşsiz poziyonunu arabuluculuk için kullanarak savaşı bitirebilir ya da yardım ve tahliyeleri kolaylaştırabilirsa, bu Erdoğan için ülkesinin stratejik önemini ve diplomatik gücünü kanıtlama fırsatı olacak.
Ancak bölgede büyüyen istikrarsızlık ve daha geniş çaplı bir savaş riski denge politikasının tehlikelerini gösteriyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan gelecek yıl bir seçimle karşı karşıya kalacak. Ukraya krizi ise onun dünya görüşü ve Türkiye için kurduğu hayallerin jeopolitik gerçeklerle uyumlu olup olmadığını gösteren erken bir test olabilir"