CANLI - Ukrayna işgalinin 15. günü: Savaşta son durum ve tüm gelişmeler

Ukrayna'yı işgalin 15. gününde Kiev ve Harkiv çevresindeki çatışmaların yanı sıra Mariupol'de bir çocuk hastanesinin bombalanması gündemde.

CANLI - Ukrayna işgalinin 15. günü: Savaşta son durum ve tüm gelişmeler

GERÇEK GÜNDEM - Ukrayna'da birçok farklı cephede devam eden savaş 15. gününe girdi.

Savaşın 15. gününde, tüm gözler Antalya'da iki ülke dışişleri bakanının görüşmesine çevrilirken, sahada ise çatışmalar devam ediyor.

Rus güçlerinin dün Mariupol'de bir çocuk hastanesine yaptığı iddia edilen saldırı gündemdeki yerini korurken, Rusya yönetimi iddiaları 'yalan haber' olarak değerlendirdi.

İşte dakika dakika yaşanan tüm gelişmeler...

00.08 - Kiev'de siren sesleri yükseliyor

22.24 - Rusya, ''Ukrayna'da her gün sabah 10:00'dan itibaren tek taraflı olarak insani koridorlar açacağız'' açıklamasında bulundu.

20.46 - Rus ordusu, Ukrayna’nın Svitlodarsk’da bulunan doğalgaz boru hattına saldırmasının ardından yangın çıktı.

14.25 - Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "İnsani koridorların hiçbir engelle karşılaşmadan açık tutulması gerektiğini vurguladık." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Antalya'daki Rusya-Türkiye-Ukrayna toplantısında, Putin ve Zelenskiy arasında görüşme gerçekleştirilmesinin de gündeme geldiğini söyledi.

13.30 - Ukrayna ile Rusya dışişleri bakanlarının bir araya geldiği Antalya'daki zirve sona erdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı zirve sonrasında yaptığı açıklamada, ateşkes konusunda bir ilerleme sağlanamadığını söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise Putin-Zelenskiy görüşmesinin olabileceğini ancak bunun için ön hazırlık gerektiğini belirtti.

11.40 - Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko'nun, ülke içerisindeki uzmanlara Çernobil Nükleer Santrali'ne enerji tedarikini yeniden sağlamaları için talimat verdiği duyuruldu.

Çernobil Nükleer Santrali, Ukrayna-Belarus sınırına çok yakın bir bölgede yer alıyor.

11.15 - Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-10 Mart'taki kayıplarıyla ilgili veriler paylaştı.

Buna göre, Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 12 binden fazla asker öldürüldü, Ruslara ait 49 uçak, 81 helikopter, 335 tank, 1105 zırhlı araç, 123 top, 56 roketatar sistemi ve 29 hava savunma sistemi imha edildi.

Rus güçleri ayrıca son 15 günde Ukrayna'da 526 araç, 3 hafif sürat teknesi, 60 yakıt aracı ve 7 İHA kaybetti.

10.30 - Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Grossi, Çernobil ve Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki nükleer faaliyet ve maddeleri denetlemek amacıyla yerleştirilen ekipmanlardan bilgi akışının kesildiğini, bu ani gelişmenin kaygı verici olduğunu söyledi.

Grossi, nükleer santrallerin güvenliği açısından güç kaynağı olarak bir şebekeye bağlı olmasının nükleer tesislerde emniyet ve güvenliğin sağlanması için gerekli olan 7 temel maddeden biri olduğunun altını çizdi.

10.10 - Ukrayna Parlamentosu'nun web sitesinde (Verhovna Rada) yer alan bilgiye göre, "Ukrayna'nın Savunmasında Sivillerin Yer alması" hakkındaki yasa Zelenskiy tarafından imzalandı.

Bu yasa, Ukrayna'da savaş döneminde sivillere silah ve mühimmatın dağıtılması ve iade edilmesini düzenliyor.

Yabancı uyruklu vatandaşlar ile vatandaşlığı olmayan şahısları da kapsayan yasaya göre siviller, Ukrayna'ya yönelik saldırgan eylemlerde bulunanlara karşı silah kullanımından sorumlu tutulmayacak.

SİVİLLERİN TAHLİYESİ İÇİN 6 KORİDOR

09.40 - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Kiev, Sumi, Enerhodar, Mariupol, İzyum ve Volnovaha kentlerinden sivillerin tahliyesi için 6 insani yardım koridoru oluşturacaklarını bildirdi.

09.30 - Ukrayna'nın bazı yerleşim birimlerinin kontrol altına alındığını belirten Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Operasyonun başından bu yana Ukrayna'da 2 bin 814 askeri altyapı tesisi imha edildi." dedi.

Konaşenkov, Ukrayna ordusuna ait 139 hava savunma füze sistemi S-300, Buk M-1, S-125 ve 84 radar istasyonunun yanı sıra 974 tank ve çeşitli zırhlı araç, 104 çok namlulu roketatar, 359 obüs ve havan topu, 727 özel askeri araç ve 97 insansız hava aracının (İHA) yok edildiğini aktardı.

JAPONYA PETROL AMBARGOSUNA HAZIRLANIYOR

09.10 - Japon hükümeti, ABD ve Avrupa ülkelerinin izlediği "ekonomik yaptırımlar" doğrultusunda, Rusya'ya karşı yeni hamleler planlıyor.

Başbakan Kişida Fumio, Danışman Meclisindeki (Sangiin) konuşmasında ülkesinin "Rusya'ya karşı birkaç yaptırım opsiyonunun" daha bulunduğunu söyledi.

Kyodo ajansının hükümet kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre, olası yaptırımlar arasında Japonya, Rusya'dan petrol ithalatını yasaklayacak.

08.50 - Gıda şirketi Nestle, tütün şirketi Philip Morris ve elektronik üreticisi Sony, Rusya'daki ticari faaliyetlerini askıya alan şirketler listesine eklendi.

ABD: RUSYA'NIN KAYBI 5-6 BİN ASKER

08.30 - Amerikalı askeri yetkililer, ikinci haftasını geride bırakan işgalde 5 bin ila 6 bin arasında Rus askerin öldüğünü değerlendiriyor. CBS televizyonuna konuşan uzman, yaralanan asker sayısını ise 15 bin ila 18 bin arasında olduğunu söyledi.

Ukrayna savaş boyunca 12 bin Rus askerinin öldüğünü açıklamış, Rusya ise kayıplarının 500 asker olduğu yönünde bir açıklama yapmıştı.

Etiketler
Ukrayna Kiev Hastane