Savunma politikalarını değiştiren Almanya'dan kritik F-35 kararı

Alman hükümeti, envanterinde bulunan Tornado savaş uçaklarının yerine Lockheed Martin'den 35 adet F-35 almayı planlıyor

Savunma politikalarını değiştiren Almanya'dan kritik F-35 kararı

GERÇEK GÜNDEM - Almanya hükümetinin, savaş uçağı filosundaki Tornado uçakların yerine Lockheed Martin'den 35 adet F-35 savaş uçağı almayı planladığı öne sürüldü.

Reuters'a konuşan hükümet kaynakları, şubat ayından bu yana üzerinde düşünülen kararın alındığını belirtti.

Tornado uçakları, Almanya Hava Kuvvetleri'nin envanterinde bulunan ABD nükleer silahlarını taşıma kapasitesine sahip tek savaş uçağı. 1980'lerden bu yana kullanılan bu savaş uçaklarının 2025-2030 arasında aşamalı olarak kullanımdan kaldırılması planlanıyor.

Tornado'nun yerine düşünülen F-35 uçaklarının satın alınması Boeing için de beklenmedik bir darbe olacak. Zira Boeing'in ürettiği F-18 uçakları bir önceki Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer'in favorisi konumundaydı.

F-35 kararının Paris'te de hoş karşılanmayacağı düşünülüyor. Fransa yönetimi, Almanya'nın F-18 ya da 35 savaş uçaklarını satın almasının Almanya ve Fransa'nın ortak geliştirmeye karar verdiği ve 2040'a kadar hazır olması planlanan yeni savaş uçağının gelişimini sekteye uğratabileceğini düşünüyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, iki hafta önce Fransa ile ortak uçak programını desteklediğini açıklamış, ayrıca Fransız-Alman ortak girişimi Airbus'ın ürettiği Eurofighter jetlerin de geliştirileceğini söylemişti.

Almanya hükümeti, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal harekatına başlamasının ardından ülkenin on yıllardır izlediği savunma politikalarında değişikliğe gitmiş ve savunma harcamalarını neredeyse iki kat artırma kararı almıştı.

Etiketler
Almanya