FED, faiz kararını açıkladı: Yıllar sonra bir ilk

ABD Merkezi Bankası (Fed), faizi yıllar sonra 25 baz puan artırarak yüzde 0,50'ye yükseltti.

FED, faiz kararını açıkladı: Yıllar sonra bir ilk

Küresel piyasaların yakından takip ettiği ABD Merkez Bankası'nın faiz politikası netleşti.

ABD Merkez Bankası (Fed), 2018’den bu yana ilk kez faiz artırımına giderek politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltti.

TÜRK LİRASI SINIRLI KAYIP YAŞADI, S&P VE NASDAĞ DEĞER KAZANDI

Fed'in kararı sonrası 14,67 seviyesinde olan Amerikan doları/Türk lirası kuru 14,70'e yükseldi. Bu küçük hareket de Amerikan doları/Türk lirası kurunun yarın Merkez Bankası'nın vereceği karara kilitlenmiş olduğu gerçeğini ispatlar nitelikteydi.

Amerikan piyasaları da genelde pozitif reaksiyon verdi. Dow Jones yüzde 0,03 değer kaybederken S&P 500: yüzde 0,25 Nasdaq ise yüzde 1,05 değer kazandı.

EN AZ BEŞ FAİZ ARTIŞI HALA GÜNDEMDE

Piyasa analistleri, Amerikan Merkez Bankası'nın yılın geri kalanında en az beş kez daha faiz artışına gidebileceği yorumlarını yapıyor.

Fed'in bir sonraki toplantısı 3-4 Mayıs tarihlerinde yapılacak. Amerikan Merkez Bankası 14-15 Hazira, 26-27 Temmuz, 20-21 Eylül, 1-2 Kasım, 13-14 Aralık tarihlerinde faiz konusunda toplantılar gerçekleştirecek.

FED BAŞKANI POWELL: FAİZ ARTIŞLARININ SÜRMESİ UYGUN

Faiz kararı sonrası Fed Başkanı Powell basın toplantısında faiz artışlarının sürmesinin uygun olduğunu belirterek, "Enflasyonun hedefe dönmesi ilk beklentimizden uzun sürecek. Enerji fiyatları ABD enflasyonu üzerindeki baskıyı artırıyor. Bilançonun daraltılması para politikasının sıkılaştırılmasında önemli bir rol oynayacak" şeklinde konuştu.

Powell, "Bu yıl 7 toplantımız var ve 7 faiz artırımı olabilir, faiz artırımlarının önden yüklemeli mi yıl boyunca devam eder şekilde mi olacağına karar vermedik Faiz artırımları ve para politikası nın sıkılaşmasıyla enflasyonun aylık olarak aşağı gelmesini hedefliyoruz" dedi.

Etiketler
Faiz