Ukrayna savaşının jeopolitik yansımaları: Rusya'nın etkisi azalacak küresel güç mücadelesi ABD ile Çin arasında gelişecek

Ukrayna savaşının son durumu ve küresel güç mücadelesi üzerine konuşan emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, Rusya'nın bölgesel etkisinin azalacağına dikkat çekti. Eslen, küresel güç mücadelesinin ABD ile Çin arasında gelişeceğini ifade etti.

Ukrayna savaşının jeopolitik yansımaları: Rusya'nın etkisi azalacak küresel güç mücadelesi ABD ile Çin arasında gelişecek

GERÇEK GÜNDEM - Rusya’nın saldırılarının ardından başlayan Ukrayna savaşı bir ayı geride bıraktı. Öte yandan iki ülke arasındaki müzakereler de devam ediyor.

Geçen günlerde, iki ülkenin İstanbul’daki müzakeresinde Ukrayna heyeti, anlaşma için Rus askerlerinin geri çekilmesini de talep etti. Bununla birlikte Rusya saldırıları azaltacağına yönelik sinyaller verdi.

“RUSYA’NIN KÜRESEL GÜÇ OLMA POTANSİYELİ BULUNMUYOR”

Savaşın son durumu ve Rusya’nın küresel güç olma mücadelesi üzerine konuşan emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, Gerçek Gündem’e dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

“Ukrayna savaşının küresel ve bölgesel jeopolitik yansımaları olacaktır” diyen Nejat Eslen, “Ukrayna savaşı, Rusya’nın dünya yani küresel güç olma potansiyeli bulunmadığını ortaya çıkarmıştır” dedi.

Eslen şunları söyledi:

“Ukrayna savaşının küresel ve bölgesel jeopolitik yansımaları olacaktır. Öncelikle Ukrayna savaşı, Rusya’nın dünya yani küresel güç olma potansiyeli bulunmadığını ortaya çıkarmıştır. Sovyetler Birliği zamanında nüfusu ABD’den daha fazla olan Rusya’nın nüfusu bugün ABD’nin nüfusunun yarısından bile azdır. Rusya’nın demografik bir sorunu vardır. Rus ekonomisi Çin ekonomisinin onda biri kadardır ve büyük ölçüde enerji ihracatına bağlıdır.

Bütün bunlar Rusya’nın küresel güç olma istikametinde karşı karşıya olduğu tahditlerdir. Ayrıca bu savaş ikinci güçlü ordusu olduğu iddia edilen Rus ordusunun tahditlerini de ortaya çıkarmıştır. Bunlar Putin’in Rusya’yı dünya gücü yapma hayaline engelleyici faktörler olarak ortaya çıkmıştır.”

Ukrayna savaşının jeopolitik yansımaları: Rusya'nın etkisi azalacak küresel güç mücadelesi ABD ile Çin arasında gelişecek - Resim : 1

(Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen)

“RUSYA’NIN BÖLGESEL ETKİNLİĞİ AZALACAK”

Nejat Eslen açıklamasının devamında, Ukrayna savaşında siyasi emellerine ulaşamayan Rusya’nın bölgesel etkinliğinin azalacağına dikkat çekti. Eslen ayrıca, “Ukrayna savaşı Rusya’nın karşısına bundan sonra daha güçlü bir NATO’nun çıkmasına da neden olacaktır” dedi.

Eslen şunlar ifade etti:

“Ukrayna savaşı ve Rusya’nın ortaya çıkan zaafiyetleri bu ülkenin bölgesel etkinliğini de zaman içerisinde azaltacak, Orta Asya’da, Orta Doğu’da, Doğu Akdeniz’de ve Kuzey Afrika'da etkinliği azalmış bir Rusya izlememize neden olacaktır.

Ukrayna savaşı Rusya’nın karşısına bundan sonra daha güçlü bir NATO’nun çıkmasına da neden olacaktır. Ukrayna savaşı, ABD’nin Rusya’nın Avrupa’da bir tehdit oluşturduğu algısını güçlendirmiştir. Bu nedenle de haziran ayında yapılacak NATO Liderler Zirvesi’nde Rusya’yı hedef alacak daha güçlü bir NATO stratejisi beklenmelidir. NATO’nun yeni stratejisiyle Rusya karşısında daha güçlü silah sistemlerine sahip savunma harcamaları artırılmış ve daha güçlenmiş bir NATO beklenmelidir.”

SAVAŞ SONRASI RUSYA YÖNÜNÜ DOĞUYA ÇEVİRİP ÇİN İLE İLİŞKİLERİNİ GELİŞTİREBİLİR

Rusya’nın Ukrayna savaşı sonrasında yönünü doğuya çevireceğine dikkat çeken Nejat Eslen, “Önümüzdeki süreçte küresel güç mücadelesi içinde Rusya’nın etkisi azalırken asıl mücadele ABD ile Çin arasında gelişecektir” dedi.

Eslen şöyle devam etti:

“Bu savaş sonrasında Rusya’nın jeopolitik istikametini daha fazla doğuya çevirmesi ve Çin ile ilişkilerini daha da geliştirmesi beklenmelidir. Ukrayna savaşında Rusya’nın zaafiyetlerinin ortaya çıkması ile küresel güç mücadelesi yeni bir anlam kazanmıştır ve bu mücadelede yeni bir süreç başlayacaktır. Ve önümüzdeki süreçte küresel güç mücadelesi içinde Rusya’nın etkisi azalırken asıl mücadele ABD ile Çin arasında gelişecektir. Çin, Ukrayna savaşından mutlaka dersler çıkarmaktadır. ABD’nin küresel güç mücadelesindeki asli hedefi Çin’dir. Bu nedenle de ABD, önümüzdeki süreçte Asya Pasifik’teki müttefikleriyle Çin’i daha güçlü çevrelemeye ve bu müttefikleriyle gerginliği ve çatışmayı teşvik edebilecektir.

Ulusal stratejik karakteri nedeniyle jeopolitik amaçlarına ağır bir çarpışmaya girmeden rakiplerini etkilemeyi amaçlayan Çin, Ukrayna savaşından çıkaracağı derslerle önümüzdeki süreçte ABD ile veya ABD’nin Asya Pasifik’teki müttefikleriyle sıcak bir çatışmaya girmekten kaçınacaktır. Çin, ABD ile sürdüreceği küresel liderlik mücadelesinde ABD’nin iç cephesindeki zaafiyetleri istismar etmeyi ve ABD’nin devam ettirmeyi amaçladığı dünya düzeninin kurumlarını etkilemeyi amaçlayabilecektir. Küresel güç mücadelesinde Çin’in Rusya ile de işbirliği yaparak asıl jeopolitik amacının ABD Doları’nın küresel para rezervi olma yeteneğini kırmak olacaktır.”

ABD NATO’YU KULLANIP KARADENİZ’E GİRMEYE ÇALIŞABİLİR

Nejat Eslen değerlendirmesinin sonunda “ABD, NATO’yu kullanarak Karadeniz’e girmeye çalışabilecektir” dedi.

Eslen sözlerine şöyle son verdi:

“Bu savaş sırasında nükleer silahların gündeme getirilmesi tarafların nükleer silahlarını modernize etmesi bölgesel ve küresel nükleer güç dengelerinin yeniden oluşturulmasına yol açabilecektir. Ukrayna savaşından sonra ortaya çıkan jeopolitik içerisinde bölgesel dengeler de bütünüyle değişecektir. Yeni stratejisinin onaylanmasından sonra ABD, NATO’yu kullanarak Karadeniz’e girmeye çalışabilecektir. NATO üyesi olduğu halde bölgede Rusya ile ABD arasında bugüne kadar denge politikası sürdüren Türkiye, yeni şartlarda ABD’nin daha fazla baskısıyla karşı karşıya kalabilecektir. Ukrayna savaşının başlattığı enerji ve gıda krizleri önümüzdeki süreçte de dünyayı etkilemeye devam edebilecektir.

Bu konuda enerji ve ekonomi uzmanları gereken yorumları yapmalıdır. ABD’nin yeni ulusal savunma stratejisi de asıl hedef olarak Çin’i göstermektedir.”

Etiketler
Ukrayna Rusya