Almanya'daki casus yazılım davasında Türkiye detayı: 'Muhalif görünümlü site aracılığıyla gözetleme uygulaması yüklendi'
Almanya'nın en büyük casus yazılım şirketlerinden biri olan Finfisher'a yönelik yorutulan bir soruşturma kapsamında şirketin üretttiği Finspy isimli yazılımın Türkiye'de kullanıldığı ortaya çıktı
GERÇEK GÜNDEM - Almanya'nın Münih kentinde geliştirilen Finspy isimli casus yazılım kullanımdan kaldırılarak, yazılımı geliştiren Finfisher isimli şirket hakkında açılan davalar nedeniyle kapandı.
Trojan adı verilen virüsü gözetleme amacıyla cihazlara yerleştiren yazılımlar üreten şirket dünya genelinde devletlerle çalışıyor ve polis teşkilatları casus yazılımı 'suçla mücadele' için kullanıyordu.
Şirketin sonunu getiren ise Netzpolitik.org, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü ve Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi gibi örgütlerin dış ticaret yasalarını ihlal gerekçesiyle yaptığı şikayet oldu.
Zira AB üyesi olmayan ülkelere casus yazılım ihracatı yapmak, AB yönetmeliklerine göre izne tabi tutuluyor.
TÜRKİYE'DE 'MUHALİF GÖRÜNÜMLÜ SİTE' ÜZERİNDEN KULLANILDI İDDİASI
Casus yazılım pazarında lider konumda bulunan Finfisher, Finspy isimli yazılımı 34 ülkeye satarken, bunlardan yalnızca 6 tanesi Avrupa Birliği üyesi ülkelerdi.
Finspy'ın 2017 yazından itibaren Türkiye tarafından da kullanılmaya başlandı. Dört davacının ortaya koyduğu bilgilere göre, 2017'de muhalif görünümlü sahte bir websitesi aracılığıyla casus yazılım siteyi ziyaret edenlerin telefonlarına indirildi.
Bavyera merkezli yayın yapan BR24 ve dijital hak savunuculuğu platformu Netzpolitik.org'un konuyla ilgili haberlerinde Türkiye merkezli iddialara ilişkin başka detaya yer verilmedi.
Finfisher'ın yaklaşık 3 yıl süren yargılaması sonrasında şirket savcılık tarafından kapatılarak mal varlığına el konuldu. Şirketin müşterilerinden biri olan Federal Kriminal Polis Dairesi, casus yazılımın kullanımıyla ilgili sorulara 'gizli bilgi' kapsamında olduğunu belirterek yanıt vermedi.