Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen değerlendirdi: Rusya, Ukrayna’da neden başarısız oldu?
Rusya-Ukrayna savaşı 43'üncü günü geride bırakırken NATO, "Bu savaş aylarca, yıllarca sürebilir" açıklaması yaptı. Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, Rusya'nın Ukrayna'da neden başarısız olduğunu madde madde sıraladı.
GERÇEK GÜNDEM - Rusya’nın saldırılarının ardından başlayan Ukrayna savaşı, çeşitli şehirlerdeki çatışmalarla devam ediyor.
Savaş, 43’üncü günü geride bırakırken Rusya, Ukrayna’da başta başkent Kiev'de olmak üzere savaşı bitirecek sonuçlar elde edemedi. Bununla birlikte Rusya, uluslararası baskıyla da karşı karşıya kaldı.
“BU SAVAŞ AYLARCA, YILLARCA SÜREBİLİR”
Rusya’nın Ukrayna savaşında siyasi amaçlarına ulaşamaması ABD ve NATO bloğunu da harekete geçirdi. Savaşın ne zaman ve nasıl sona ereceği ise soru işareti olarak kaldı.
Son olarak NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'daki savaşa yönelik, "Bu savaş aylarca, yıllarca sürebilir. Bu nedenle çok daha fazlasına hazırlanmamız gerekiyor" dedi.
RUS ORDUSU VE PUTİN NEDEN BAŞARISIZ OLDU?
Rusya’nın Ukrayna savaşında siyasi hedeflerine ulaşamaması Rus ordusunun ve diplomasisinin yetersiz kaldığı yorumlarına neden oldu.
Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, Gerçek Gündem’e Rusya’nın siyasi amaçlarını gerçekleştirememesinin ve Rus ordusunun başarısız olmasının sebeplerini değerlendirdi.
Rusya’nın Ukrayna savaşında çoklu politik amaçlara yönelmesine dikkat çeken Nejat Eslen, “Sorumlu Rus generaller Putin’i siyasi amaçların kısıtlanması konusunda ikna etmeliydi, bu yapılmadı veya yapılamadı” dedi.
“Politik amaçların çokluğu çok sayıda askeri hedef seçilmesine neden oldu” diyen Eslen, “Rus ordusu seçilen tüm askeri hedefleri elde etme yeteneğinde değildi, çünkü savaş alanında tüm hedefleri etki altına alabilecek yeterli askeri güç yoktu. Bir başka ifade ile Rusya’nın askeri gücü ile hedefleri arasında denge yoktu. Nitekim zaman içinde Rus ordusu Kiev bölgesinden çekilmek ve hedef sayısını azaltmak zorunda kaldı” diye belirtti.
Nejat Eslen Rusya’nın başarısız olmasının sebeplerini şöyle sıraladı:
-Rusya, savaşın kısa sürede başarılı olmasını sağlayacak, savaşın uzamasını önleyecek kısıtlı politik amaçlara ve askeri hedeflere yönelmeli idi. Bunun aksi yapıldı.
-Rus generaller Ukrayna ordusunun ve halkının direnme kapasitesini ve yeteneklerini hesaplayamadı.
-Çoklu askeri hedeflerin seçilmesi nedeni ile Rus ordusu çok geniş bir cepheye yayılmak zorunda kaldı.
-Savaşın ağırlık merkezi olarak başlangıçta Kiev bölgesi seçildi, sıklet merkezi bu bölgede yapıldı, hedef ele geçirilemedi.
-Rus ordusu yanlış bölgede Kiev’de sıklet merkezi yaptı. Sıklet merkezini Donbas bölgesinde yapmalı idi.
HAVA HAKİMİYETİ SAĞLANAMADI
-Rus ordusunun bu savaşı destekleyen lojistik imkanların kısıtlı idi.
-Rus ordusunun savaşın temposunu hızlandırabilecek yeterli takviye birliği yoktu.
-Rus ordusu savaş boyunca mutlak hava hakimiyeti sağlayamadı.
-NATO desteği Ukrayna ordusuna moral ve güç verdi. NATO ülkelerinin Ukrayna’ya sağladığı modern silah sistemleri ve özellikle de tanksavar silahları ile SİHA’lar bu savaşta kuvvet çarpanı olarak görev yaptı, Rus tanklarını çaresiz bıraktı.
-Bu savaşta ateş gücü manevra birliklerine üstünlük sağladı.
-Rus ordusu şehirleri ele geçirmeyi amaçladı, Ukrayna ordusu Rus ordusunu şehirlere çekti, bu durum çatışmaların uzamasına ve başarısızlığa neden oldu.
PSİKOLOJİK HAREKATTA UKRAYNA BAŞARILI OLDU
-Rus ordusu manevra birlikleri ile şehirleri ele geçiremeyince ateş gücü ile yıkım başlattı, bu ciddi bir hata idi.
-Rus ordusunun taarruzları işgal harekatına dönüşürken, Ukrayna ordusu ve halkı vatan savunması yapıyordu. Bu durum en önemli farklılığı oluşturdu, Rus ordusunun moral gücünü olumsuz etkilerken Ukrayna ordusuna moral üstünlük kazandırdı.
-Rus ordusu şehirlere taarruz ederken Ukrayna ordusu teritoryal savunmayı küçük birlik saldırıları ile güçlendirdi.
-Psikolojik harekatta batı destekli Ukrayna daha başarılı idi.
Kiev bölgesindeki birliklerini çekerek yeniden tertiplenen ve Donbas bölgesinde sıklet merkezini tesis edeceği anlaşılan Rus ordusunun benzer stratejik, operatif ve taktik hataları yapmadan savaşı sürdürmesi beklenmelidir.
Meseleye jeopolitik açıdan baktığımızda şunu ifade etmek mümkündür: Eğer Rusya Ukrayna savaşında amaçladığı siyasi hedefleri elde edemezse Putin Rusya'yı dünya gücü yapma hayalini ertelemek zorunda kalabilecektir."