Doç. Dr. Hakan Güneş yorumladı: Türkiye'nin BM'de Rusya aleyhine oy kullanması ne anlama geliyor?
Rusya'nın İnsan Hakları Konseyi üyeliğinden çıkartıldığı oylamada Türkiye'nin kullandığı 'evet' oyunun anlamını ve Türkiye'nin Ukrayna krizindeki tutumunu Doç. Dr. Hakan Güneş, Gerçek Gündem'e değerlendirdi.
SERHAT YILMAZ / GERÇEK GÜNDEM
Rusya'nın Ukrayna yönelik saldırıları devam ederken; bugün 193 üyeli BM Genel Kurulu, Ukrayna'daki insan hakları ihlalleri nedeniyle Rusya'nın İnsan Hakları Konseyi üyeliğinden çıkarılması karar verdi.
TÜRKİYE EVET DEDİ
Oylamaya katılan ülkelerden 93 ülke evet oyu kullandı, 24 ülke karşı çıktı, 58 ülke ise çekimser kaldı.
Türkiye de oyunu 'evet' den yana kullandı.
''TÜRKİYE'NİN BATI İLE BİRLİKTE OY KULLANMASI İLK DEĞİL''
Türkiye'nin söz konusu oylamadaki tavrını Doç. Dr. Hakan Güneş ile konuştuk.
Güneş, Türkiye'nin tavrının normal olduğunu belirtirken; oylamanın Rusya'nın kınandığı oylamadan farklı değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Güneş, ''Rusya'nın BM İnsan Hakları Konseyi, çıkartılmasında oy oranlarını bakıldığında 55 ülke çekimser oy kullanıyor, 93 ülke evet demiş, 24 ülkede hayır demiş. BM Genel Kurulu'nda Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısına kınadığı oylamaya bakıldığında farklı bir tablo ortaya çıkıyor. Orada 140 kadar ülkede Rusya'ya karşı oy vermişti, 93 inmiş. Bu aynı şey değil. Rusya'nın işgalini kınamak başka birşey, Rusya'nın BM çeşitli konseylerinden çıkarılması başka birşey. Çünkü Birleşmiş Milletler, saldırgan olmayan her ülkenin üye olmaya devam ettiği bir yapı, bu normal birşey'' ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin daha önce de Rusya'ya karşı Batı ile birlikte oy kullandığını söyleyen Güneş, ''Türkiye'nin batı ile birlikte oy kullanması da ilk değil. Türkiye zaman zaman dengeli, çekimser oy kullandığı oldu. BM'nin Rusya'yı kınama açıklamasında evet oyu kullandı ama yaptırımlara katılmadı, dengeli bir pozisyon izledi. Bu anlamda dengeli bir rota izlediği söylenebilir'' diye konuştu.
Güneş ayrıca ''Genel olarak Türkiye'nin dünyadaki birçok ülke gibi Hindistan gibi Güney Afrika gibi daha dengeli ya da kendi ekonomilerine de zarar vermeyecek bir konumda durmaya çalıştığını söyleyebiliriz'' sözlerini sarf etti.
''BATI UKRAYNA KRİZİNDEN BERİ SICAK MESAJLAR VERİYOR''
Batı'nın Ukrayna krizinin başından beri Türkiye'ye yönelik sıcak mesajlar verdiğini belirten Güneş, bu mesajların sorunların çözümünü getirmediğini de belirtti.
Güneş şöyle konuştu: ''Ukrayna krizinden beri doğu asker yığıldı Kasım ayından beri Batı'nın Türkiye'ye daha sıcak mesajlar verdiğini görüyoruz. Savaş başladıktan sonra bunun biraz daha arttığını söyleyebiliriz.
Ama Türkiye ile Batı arasındaki sorunların çözümü için Batı'dan büyük adımlar atıldığını görmüyoruz. Normalde bundan daha sıcak sinyaller verilebilirdi. Rusya'ya birkaç adım daha uzak Batı'ya birkaç adım daha yakın adım olması için Türkiye'ye daha somut adımlar atılması beklenebilirdi. Batının iç koordinasyonu yeterince güçlü değil, bu adımlar gelmiyor.
Ankara, Batı ile sorunları düzeltmek için bir yıldır adımlar atıyor ama bunun karşılığını alıp almadığı tartışılır. Mısır ile ilişkileri düzeltmek istiyor, Suudi Arabistan ile belli ölçüde düzeltti. Birleşik Arap Emirlikleri ile düzeltti. Ermenistan ile yumuşama sürecine girildi. Yunanistan ile gerginlik azaltmak politikası izleniyor, Avrupa'ya mesajlar gönderiliyor. Bunlar bir yıllık gelişmeler, bakınca bir bütünlük oluşturuyor.
Diğer denediği politakalarda, Libya'da Suriye'de Türkiye duvara tosladı. Türkiye bir ekonomik kriz içerisinde ve seçim yaklaşıyor. Bu nedenle tüm cephelerde Türkiye, sorunları azaltacak ve sıcak para girişini sağlayacak bir ortam yaratmaya çalışıyor. Ama Batı'dan bu konuda büyük adımlar atılmadığı sürece Rusya'yı tam boy karşısına alacak işler de yapmıyor.''
TÜRKİYE, SICAK PARA GİRİŞİ ARIYOR
Türkiye'nin dış politikasının ekonomik belirleyenle şekillendiğini de belirten Güneş sözlerini ''Bugün ABD sıcak bir mesaj verir, yarın Rusya sıcak bir mesaj verir. Türkiye bir oraya bir oraya yakın davranışlar sergileyebilir.
Türkiye, sıcak para girişini sağlayabileceği tüm kanalları kullanmaya çalışıyor. Çin'de buna dahil. Türkistan'daki meselede içeride risk alarak Çin yanlısı yaklaşımlar sergiledi. Doğu Türkistanlı insanların gösteri yapılmasına bile müdahale edildi.
Türkiye mali bir sorun içerisinde. Bu nedenle mali girdi sağlayacak tüm ülkelerle dengeli onları karşısına almayan bir politika izlemeye devam ediyor'' diyerek tamamladı.