Hamas, Tel Aviv saldırısını kınayan Ankara'ya tepki gösterdi

Hamas, Türkiye ve Bahreyn'i Tel Aviv saldırısına tepkilerden ötürü kınaması tartışma yarattı. İsrail basını Hamas'ın, Türkiye'nin İsrail'le yakınlaşmasından rahatsız olduğunu ileri sürdü.

Hamas, Tel Aviv saldırısını kınayan Ankara'ya tepki gösterdi

İsrail'in başkenti Tel Aviv'in Dizengoff Caddesi'nde 7 Nisan'da düzenlenen silahlı saldırıTürkiye ve Bahreyn hükümetlerinin kınamasına Gazze merkezli Filistinli Hamas örgütü tepkili.

Gazete Duvar’ın aktardığına göre; "Filistin halkının direnişinin uluslararası yasalarla garanti edilen bir hak olduğu" açıklaması yapan Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, Türkiye ve Bahreyn'in söz konusu saldırıya ilişkin tepkilerini kınadığını açıkladı. Kasım'ın açıklamasında saldırıyı kınayan bir diğer ülke Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) değinmemesi ise dikkat çekti.

“TÜRKİYE-İSRAİL YAKINLAŞMASI HAMAS'I RAHATSIZ ETTİ”

İsrail merkezli Jerusalem Post gazetesi ise Hamas'ın "kınama" açıklamasının Türkiye-İsrail arasında iyileşen ilişkilerle ilgili olduğuna dikkat çekti. “Hamas'ın birçok yetkilisi ve eylemcisinin Türkiye'de yaşadığı" belirtilen haberde, "Türkiye'ye dönük eleştiriler, İsrail ile Türkiye hükümeti arasındaki yakınlaşmanın ardından Hamas ile Ankara arasındaki gerilimin işareti" yorumuna yer verildi.

Haberde, Filistinli birçok grubun Tel Aviv'e saldırıları kınayanlara tepkili olduğu iddiasına da yer verildi. Buna göre, söz konusu gruplardan "Bu ülkelerin kınamalarını geri çekmelerini ve halkımızdan özür dilemelerini talep ediyoruz" şeklinde açıklamalar yapıldı.

ABBAS'TAN UYARI: FİLİSTİNLİLERE SALDIRILAR ARTABİLİR

Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği saldırının ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Tel Aviv’de 7 Nisan gecesi gerçekleştirilen terör saldırısını kınıyoruz. Bu tür saldırıların son dönemde artış göstermesini endişeyle karşılıyoruz" demişti.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise saldırının "terör operasyonu" olduğu ifade edilerek, "Terör saldırıları ve şiddetin her türlüsüne karşıyız" mesajı verilmişti.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da saldırıyı kınayan bir açıklama yapmıştı. Abbas, Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya yaptığı açıklamada "Filistinli ve İsrailli sivillerin öldürülmesinin daha fazla kötüleşmeye yol açtığı"nı belirtmişti. Abbas, İsrailli yasadışı yerleşimcilerin söz konusu saldırıları gerekçe göstererek Filistinlilere saldırıları artırabileceği uyarısı yapmıştı.

İSRAİL'DE PEŞ PEŞE SALDIRILAR

İsrail'in farklı kentlerinde 22-29 Mart tarihlerinde yaşanan üç ayrı saldırıda 11 İsrailli hayatını kaybetti. Ülkenin güneyindeki Birusseba kentinde 22 Mart'ta düzenlenen bıçaklı saldırıda 4 İsrailli öldürüldü. İsrailli yetkililer, saldırganın "IŞİD sempatizanı olduğu ve güvenlikle ilişkili suçlardan hapis yattığı"nı açıkladı. Hadera şehrinde de 27 Mart akşamı iki saldırganın ateş açması sonucu iki polis hayatını kaybetti, 3 polis yaralandı. İsrail polislerini hedef alan saldırıyı IŞİD üstlendi. Tel Aviv'in doğusundaki Beni Barak kentinde 29 Mart akşamı düzenlenen silahlı saldırıda ise biri polis 5 kişi hayatını kaybetti.

En son saldırı ise 7 Nisan'da Tel Aviv'de yaşandı, silahlı saldırıda iki kişi hayatını kaybetti. Raad Fathi Hazem adlı saldırgan ise çıkan çatışmada öldürüldü, İsrailli yetkililer saldırganın Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin mülteci kampından geldiğini açıkladı.

Etiketler
İsrail Ankara Saldırı Türkiye