ABD-Çin arasında küresel güç mücadelesi: Ukrayna savaşı ve Pakistan'da yaşananları Nejat Eslen değerlendirdi
Rusya-Ukrayna savaşını hatırlatan emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, Pakistan’da yaşananların küresel güç mücadelesinin bir sonucu olduğuna değindi. Eslen, “Ukrayna cephesi ile Pakistan cephesini küresel güç mücadelesi içinde birlikte düşünmek gerekir" dedi.
GERÇEK GÜNDEM - Pakistan Başbakanı İmran Han ve hükümeti hakkında güven oylaması yapılması beklenirken, oylamaya saatler kala meclis feshedildi. İmran Han hükümeti güven oyu alamadı. Ardından Şahbaz Şerif, Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) lideri olarak 174 oy alıp yeni başbakan seçildi.
İmran Han ise bu süreçte yaşananlar üzerine "En zor günlerimizde Çin yanımızda oldu” ifadelerini kullandı.
Pakistan’da yaşananlar ABD’nin bu bölgede Çin’in etkisini kırmak için “darbe” yaptığı tartışmalarını ortaya çıkardı. Öte yandan Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken ABD Başkanı Joe Biden’ın “yeni bir dünya düzeni kuruyoruz” sözleri de akıllara geldi.
ABD-AKP yönetimi ilişkileri yeni bir safhaya geçiyor
ABD İLE ÇİN ARASINDA KÜRESEL GÜÇ MÜCADELESİ
Konuyla ilgili Gerçek Gündem’e açıklamalarda bulunan emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, küresel güç mücadelesinin ABD ile Çin arasında gerçekleştiğine dikkat çekti.
Rusya-Ukrayna savaşını hatırlatan Eslen, Pakistan’da yaşananların küresel güç mücadelesinin bir sonucu olduğuna değindi. Eslen, “Ukrayna cephesi ile Pakistan cephesini küresel güç mücadelesi içinde birlikte düşünmek gerekir. Küresel güç mücadelesi içinde asıl mücadele, ABD ile Çin arasında gelişmektedir” dedi.
Eslen şunları söyledi:
“Rus askeri stratejisi hatalıydı. Rusya bu hatanın bedelini ödedi ve ödemeye devam ediyor. Zaman içerisinde Putin, stratejik hatasını anladı. Savaş planını ve savaştan sorumlu komutanını değiştirdi. Rusya şimdi Donbas bölgesinde sıklet merkezi tesis ediyor, askeri gücünü bu bölgeye yığıyor.
Nejat Eslen
Putin’in amacı bundan sonra, Donbas bölgesinde kontrolü sağlamak, Kırım’ın kuzeyi ile Donbas bölgesini birleştirmek ve bu kazancı da Rus halkına zafer olarak anlatmaktır. Ancak bu savaş sadece Ukrayna coğrafyasında cereyan etmemektedir. ABD uyguladığı yaptırımlar ile Rusya’nın ekonomisini çökertmek ve Rusya’yı finansal krize sokmak istiyor. Ancak bunda şimdiye kadar ciddi başarılar elde edemedi. Rusya’nın elinde ise enerji kozu var ve Batı’nın bu konuda Rusya’ya olan bağımlılığını kısa vadede sona erdirmesi mümkün değil.
‘ABD POST-MODERN DARBE YAPTI’
Ukrayna savaşı devam ederken Pakistan’da önemli bir gelişme yaşandı. ABD, Pakistan’da ordunun siyasi etkinliğini kullanarak post-modern bir darbe gerçekleştirdi. Bu darbenin amacı, Çin’in kuşak-yol girişimi içinde yer alan Pakistan koridorunu engellemektir.
Ukrayna cephesi ile Pakistan cephesini küresel güç mücadelesi içinde birlikte düşünmek gerekir. Küresel güç mücadelesi içinde asıl mücadele, ABD ile Çin arasında gelişmektedir. Bu mücadele sona erdiğinde, yeni jeopolitik dengeler kurulacak ve yeni bir dünya düzeni ortaya çıkacaktır.
Yeni dünya düzenini ABD’nin teşvik ettiği çatışmalar mı yoksa Çin’in kuşak-yol girişimi mi belirleyecektir? Bunu zaman gösterecektir. Küresel güç mücadelesini bir şampiyonluk mücadelesine benzetebiliriz. Bu şampiyonada, birçok maç oynanacak ve şampiyon olan küresel liderliğe yükselecektir. Ukrayna’da, ABD ile Rusya arasındaki mücadele bu şampiyonluk mücadelesinde birinci maçın birinci raundunu oluşturmaktadır.
Bu nedenle de Ukrayna’daki, mevcut duruma bakıp şimdiden jeopolitik pozisyon belirlememek gerekir. Çünkü jeopolitik hataların nedeni her zaman ağır olmaktadır.”