Fransa'da sol seçmen Le Pen'e karşı sandığa gitti: Macron'a oy verenlerin yüzde 91'i taktik oy kullandı

Fransa'da seçimlerin ikinci turunda Macron'a oy veren sol seçmenin yüzde 91'i oylarını Le Pen'in kazanmaması için kullandıklarını belirtti

Fransa'da sol seçmen Le Pen'e karşı sandığa gitti: Macron'a oy verenlerin yüzde 91'i taktik oy kullandı

GERÇEK GÜNDEM - Fransa'da ikinci kez üst üste cumhurbaşkanı seçilerek son 20 yılda bunu başaran ilk Fransız lider olan Emmanuel Macron, ikinci tur seçimlerinde sol seçmenden ciddi oranda destek aldı.

Radikal solcu aday Jean Luc Melenchon'un ilk turda küçük bir farkla aşırı sağcı aday Marine Le Pen'in arkasında kalmasının ardından sol seçmenin Macron-Le Pen arasında yapacağı tercihin seçimlerde belirleyici olması bekleniyordu.

France 24'te yayınlanan bir ankete göre Macron'a oy veren Melenchon seçmeninin yüzde 91'i oyunu 'Le Pen'in cumhurbaşkanı olmasını engellemek için' verdi. Macron'un iyi bir cumhurbaşkanı olacağı için oy verenlerin oranı ise yüzde 9'da kaldı.

Fransa'da sol seçmen Le Pen'e karşı sandığa gitti: Macron'a oy verenlerin yüzde 91'i taktik oy kullandı - Resim : 1

Macron seçim zaferi sonrası yaptığı konuşmada birçok kişinin kendisine aşırı sağı engellemek için oy verdiğini bildiğini söylemişti.

İlk tur seçimlerinde oyların yaklaşık yüzde 22'sini alan Mélenchon, seçimlerin ardından seçmenlerine 'Le Pen'e tek bir oy bile vermeme' çağrısı yapmıştı.

Sol seçmenin önemli bir kısmının sandığa gitmediği ve bu nedenle son yılların katılım oranı en düşük seçimlerinden birinin gerçekleştirildiği düşünülüyor.

Mélenchon seçmenleri ilk turun ardından Macron ile Le Pen arasında bir tercih yapmanın 'kolera ve veba arasında bir tercih yapmakla eşdeğer' olduğunu belirtmişti. Başta Sorbonne olmak üzere birçok Fransa üniversitesinde sol görüşlü öğrenciler 'Ne Macron ne Le Pen' başlığıyla gösteriler düzenlemişti.

Etiketler
Fransa Macron Seçim