Ukrayna'daki savaş Suriye'deki dengeleri de değiştirdi: Ankara-Tahran hattında ilginç gelişmeler
Ukrayna'daki savaşın uzaması nedeniyle Rusya'nın Suriye'deki güçlerini Ukrayna'ya transfer etme kararının bölgede ciddi bir askeri boşluk yaratması bekleniyor. Bu boşluğu doldurmak için ilk aday ise Esad'ın hafta sonu ziyaret ettiği İran...
GERÇEK GÜNDEM - Rusya'nın Ukrayna'da yürüttüğü geniş çaplı savaş, Moskova'nın jeopolitik pozisyonuyla ilgili ciddi sonuçlar üretirken, Suriye'de de askeri dengeleri değiştirecek gibi gözüküyor.
Bunun en önemli nedeni ise Ukrayna'da uzayan savaşın Rus ordusunun askeri kapasitesini zorlaması. The Moscow Times'ta yer alan habere göre Rus ordusu Suriye'deki askeri birliklerinin önemli bir kısmını Ukrayna'ya kaydırmaya hazırlanıyor.
Rusya'nın 2015'te müdahale ettiği Suriye'de yarısı subay 63 bin civarı askeri bulunuyor.
Şu ana kadar Esad rejiminin en önemli müttefiki konumunda olan Moskova yönetiminin Suriye'de bırakacağı boşluğu doldurmak için ilk aday ise İran. İsrail basınında yer alan haberlerde İran destekli milis güçlerin ve Lübnan Hizbullahı'nın Rus birliklerinin boşalttığı bazı askeri üsleri devraldığı belirtiliyor.
ESAD'DAN TAHRAN'A SÜRPRİZ ZİYARET
Ukrayna'daki savaş Suriye'de dengeleri değiştirdiği bir dönemde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da hafta sonu Tahran'a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.
İran dini lideri Ali Hamaney ile bir görüşme gerçekleştiren Esad, "İran ve Suriye arasındaki stratejik bağlar, Siyonist rejimin (İsrail) bölgeye hakim olmasını engelledi." ifadelerini kullandı.
Esad'ın bu ziyareti Suriye'deki iç savaşın başladığı 2011'den bu yana Suriye liderinin Tahran'a düzenlediği ikinci ziyaret olma özelliğini taşıyor. Esad daha önce Şubat 2019'da İran'a gitmişti.
HAMANEY'İN SÖZLERİ TÜRKİYE'YE GÖNDERME Mİ?
Suriye'nin kuzeyindeki toprakların bir bölümünü kontrolü altında tutan ve İdlib'deki cihatçı rejim muhaliflerinin ana destekçisi konumunda olan Türkiye'nin Rusya'nın da bölgedeki ağırlığını azalttığı bir dönemde İran'la karşı karşıya kalma olasılığı artıyor.
Hamaney'in Esad'ı kabul ettiği görüşmede kullandığı ifadeler de Ankara-Tahran hattında yaşanabilecek yeni gerginliklerin sinyali olarak görülebilir.
Zira Suriye Devlet Başkanı ile görüşmesinde konuşan Hamaney, Türkiye'nin ismini vermese de, "Bize ve size komşu bazı ülkeler Siyonist rejimin liderleriyle ilişki kuruyor ve birlikte kahve içiyor. Ama aynı ülkelerin halkları Kudüs Günü'nde sokağa çıkıp Siyonizm karşıtı slogan atıyor" sözleriyle Ankara'nın İsrail'le normalleşme adımlarını eleştiriyor.
ABD İSTİHBARATI: İRAN, TÜRKİYE'YE KARŞI PKK'YLA İŞ BİRLİĞİ YAPIYOR
ABD Savunma İstihbarat Ajansı'nın (DIA), Pentagon Başmüfettişliğine sunduğu Irak ve Suriye Ocak-Mart raporunda da bazı bölgelerde İran destekli güçlerle Türkiye'nin karşı karşıya geldiğine dikkat çekiliyor.
DIA'nın raporunda şu ifadelere yer veriliyor:
"Bu arada, İran destekli milisler, Irak ve Suriye'deki Türk güçlerine yönelik saldırılarını artırdı. DIA, milislerin, PKK mevzilerine yönelik Türk hava ve İHA saldırılarına yanıt olarak, ABD tarafından terör örgütü olarak tanınan PKK ile koordineli çalıştıklarını değerlendirdi. Söz konusu milisler, Türk eylemlerine karşı giderek daha çok ses çıkarmaya başladı ve Irak ile Suriye'deki Türk askeri üslerine roket saldırıları başlattı. Şubatta kuzey Irak'ta PKK'yı hedef alan Türk hava saldırılarının ardından, İran ile iş birliği içinde olan yeni bir milis grubu Musul'un kuzeyindeki bir Türk üssüne roket saldırısı düzenledi."