ABD-Çin hattında yüksek tansiyon: Biden tehdit etti, Pekin'den 'sözlerine dikkat et' yanıtı geldi

ABD Başkanı Joe Biden, Çin'in Tayvan'a yönelik herhangi bir saldırısına askeri karşılık vereceklerini söyledi.

ABD-Çin hattında yüksek tansiyon: Biden tehdit etti, Pekin'den 'sözlerine dikkat et' yanıtı geldi

GERÇEK GÜNDEM - ABD Başkanı Joe Biden, Çin'in Tayvan'a saldırması durumunda buna askeri karşılık vereceklerini söyledi.

Biden'ın Japonya'ya düzenlediği ziyarette kullandığı bu ifadeler, uzun yıllardır Tayvan konusunda 'stratejik belirsizlik' politikası uygulayan Washington'ın bu politikasını değiştirme sinyali olarak yorumlanıyor.

ABD, 1979'da yürürlüğe giren Tayvan İlişkileri Yasası'yla Tayvan'ın kendini savunmasına destek oluyor. Ancak bölgeye asker gönderme ve doğrudan müdahil olma gibi yaklaşımlar bir süredir durdurulmuş durumda. Yasa Washington'ın Tayvan'ın öz savunma kapasitesini artırmasını mümkün hale getirmesini öngörüyor.

Pekin yönetimi ise Tayvan'ı halen Çin'e bağlı bir bölge olarak görüyor ve güç kullanarak birleşme ihtimalini de masada tutuyor.

Biden'ın bu açıklaması göreve geldiği günden bu yana yaptığı üçüncü benzer açıklama. Geçtiğimiz Ekim ayında da benzer bir açıklama yapan Biden'ın sözlerinin ardından Beyaz Saray yönetimi geri adım atarak tansiyonu düşürmeyi tercih etmişti.

Washington'ın Tayvan'a yönelik politika değişikliği sinyalleri ilk olarak Trump döneminde gelmişti. Çin'e karşı geniş çaplı bir ticaret savaşı başlatan Trump yönetimi, Tayvan'la ilişkileri ise silah satışı ve diplomatik ziyaretler kanalıyla güçlendirmişti.

ÇİN DIŞİŞLERİ'NDEN BIDEN'A YANIT

Biden'ın sözlerinin ardından Pekin'den ilk tepki Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi.

Biden'ın bu meselede sözlerine dikkat etmesi gerektiğini belirten Dışişleri Sözcüsü Vang Venbin "ABD, Çin halkının, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruma kararlılığını hafife almamalıdır" dedi.

Çin'de 1949'da Mao önderliğindeki Çin Komünist Partisi'nin iktidara gelmesinin ardından Çin Milliyetçi Partisi üyeleri Tayvan'a yerleşerek adada bağımsızlık ilan etmiş ve Çin Cumhuriyeti iktidarının burada devam ettiğini öne sürmüşlerdi.

1971'e kadar Tayvan temsilcileri Çin'in BM'deki temsilcileri olurken, daha sonra bu durum Pekin lehine değişti ve Tayvan'ın uluslararası konumu belirsizleşti.

Tayvan'ın dünya ülkeleriyle diplomatik ilişkiler kurmasına karşı çıkan Pekin yönetimi, 'Tek Çin' politikası gereği Tayvan'ı tanıyan ülkelerle diplomatik ilişkileri kesme yoluna gidiyor.

Etiketler
Joe Biden Tayvan Saldırı