İspanya ayakta: On binlerce emekçi greve çıktı
Dünyanın ana gündemi ekonomik kriz. Faturayı ödeyenler ise her yerde emekçiler. İspanya’da enflasyon, ücret düşüklüğü, çalışma koşullarının ağırlığı nedeniyle patlak veren eylemler devam ediyor.
İspanya’da da yüzde 8,3’e ulaşan enflasyon karşısında ücretler eriyor. Mayıs ayı boyunca ücretlerin artırılması, daha iyi çalışma koşulları ve geçici işlerin tam zamanlı işlerle değiştirilmesini talep etmek için farklı sektörlerde art arda ve on binlerce işçi ve emekçinin katıldığı grevler gerçekleştirildi.
SÜRESİZ GREVE DOĞRU
Grevlerin önemli bir kısmı, İşçi Komisyonları (CCOO) ve sosyal demokrat Genel İşçi Sendikası (UGT) ile İspanyol İşveren Konfederasyonu (CEOE) arasında devam eden toplu sözleşme sürecinde yaşanan uzlaşmazlık üzerine gerçekleşti.
Şu anda İspanya’da 9 milyon işçi, çalışma saatleri, çalışma takvimi ve maaş konusunda süresi dolmuş bir toplu sözleşme kapsamında veya sözleşmesiz çalışmaya devam ediyorlar.
İspanya’nın kuzeybatısındaki Coruña bölgesinde, CCOO ve UGT sendikaları öncülüğünde 16 bin metal işçisi greve çıktı. Ücret artışı, bu artışın taşeron şirketlerdeki işçileri de kapsaması, geçici çalışmanın sınırlandırılması ve zehirli, ağır ve tehlikeli işlerin yeniden düzenlenmesini talep ediyorlar.
UGT ve CCOO sendikaları, 2 Haziran’da Cantabria bölgesindeki 20 bin metal işçisini de süresiz greve çağırdı.
ON BİNLER DİRENİYOR
Haftalık 30 saatlik çalışma ile ortalama aylık ücretlerin 800 avro olduğu çağrı merkezi sektöründe, ücret artışı için ulusal grev çağrısında bulunuldu. Sendikalara göre, 120 bin işçinin yaklaşık yüzde 85’i greve katıldı.
Aynı gün özerk bölge olan Bask Ülkesi’nde de tekstil, deri ve ayakkabı sektörlerinde çalışan yaklaşık 11 bin işçi greve çıktı. Barselona’da ise yüzlerce taksi şoförü Katalonya Özerk Bölgesindeki araç çağırma sektörünün tarihindeki en önemli gösterilerden birini gerçekleştirerek sokaklara döküldü. Protesto yaklaşık 4 bin aracı bir araya getirdi.
Katalonya’da ayrıca öğretmenler, bölgesel hükümetler tarafından halk eğitim sisteminde on yıllardır uygulanan kemer sıkma politikalarına ve Yüksek Mahkemenin derslerin yüzde 25’inin İspanyolca olarak yapılmasını gerektiren son kararına karşı her hafta iş bırakma eylemleri yapıyorlar.
DOKTORLARIN GREVİ İPTAL
Madrid bölgesinde 11 bin doktor, toplam istihdamın yüzde 50’sinden fazlasını oluşturan geçici sözleşmeli çalışmaya karşı 10 günlük grev kararı almışlardı ancak sendikalar kararı iptal etti.
Ryanair pilotları ve kabin ekibi bu yaz İspanya ve diğer Avrupa ülkelerinde grev yapabilir. İspanya’nın devlete ait posta hizmetleri şirketi Correos’ta CCOO ve UGT sendikaları, kamu posta hizmetinin kapatılmasına karşı 1, 2 ve 3 Haziran’da grev çağrısında bulundu.
İspanya’da işçi grevlerinin bir kısmı kolluk kuvvetleriyle bastırılıyor. Ancak hükümetin en önemli silahı olarak yönettiği büyük sendikalar görülüyor.