Çavuşoğlu'ndan İsveç ve Finlandiya'ya mesaj: Türkiye'nin pozisyonu değişmez

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AA Editör Masası'nın konuğu oldu. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, "Türkiye'nin güvenlik endişelerini görmezden gelmek olmaz. Türkiye’nin pozisyonu değişmez." dedi.

Çavuşoğlu'ndan İsveç ve Finlandiya'ya mesaj: Türkiye'nin pozisyonu değişmez

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa ve Almanya'nın Ankara Büyükelçileri'nin PKK'nın bu ülkelerde düzenlediği gösteriler nedeniyle Bakanlığa çağrıldığını ve nota verildiğini açıkladı.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO başvurusuyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu "Temaslarımızda niye karşı olduğumuzu açıklıyoruz" dedi.

"TÜRKİYE'NİN POZİSYONU DEĞİŞMEZ"

"Terörle mücadelemize destek taahhüdünde bulunmalılar" diye konuşan Çavuşoğlu'nun gündeme ilişkin açıklamalarından satır başları şöyle:

NATO Genel Sekreteri bir taraftan çaba sarf ediyor. İki ülkeden teknik bir heyet geldi. Burada toplantı yaptık. Bu toplantıda beklentilerimizi açıkça ifade eden yazılı belgeyi de muhattaplarımızla paylaştık. Şimdi onlardan cevap bekliyoruz. Beklentilerimiz imkansız mı, hayır değil. Teröre desteği kesmelerini istiyoruz. Sadece PKK, PYD değil, DHKPC, FETO ve tüm terör örgütlerine yönelik desteği kesmeleri gerekiyor. Terörle mücadelemize de destek taahhüdünde bulunmaları gerekiyor. Bu terör örgütlerinin o ülkelerde yapılanması var. O ülkelerde para toplama dahil faaliyetleri var. İsveç'in ürettiği silahların PKK/YPG'nin elinde olması. O faaliyetlerin durdurulması. Sınır dışı gerekenlerin sınr dışı edilmesi, iade talebinde bulunduklarımızn iade edilmesi. Bu müzakereleri sürdürdüğümüz bir zamanda bile paçavralarıyla beraber terör örgütleri gösterilerde bulunuyorlar. Bunlar DAEŞ ve diğer terör örgütleri bu faaliyetlerde bulunsa kesinlikle izin verilmez. Diğer taraftan FETÖ'nün bu ülkelerde faaliyetleri var. FETÖ'cülerin sığındığı ülkelerden iki tanesi.

Bu iki ülke neden üye olmak istiyor? Güvenlik endişeleri var anlıyoruz. Müttefik Türkiye'nin güvenlik endişelerini görmezden gelmek olmaz. Türkiye’nin pozisyonu değişmez yazılı belgeleri verdik, taahhüdümüzü verdik. Yazılı verdik, yazılı istiyoruz. Kanunlarında düzenleme yapılması gerektiğini kendileri söylüyor. Paçavra ile gösteri serbestse o zaman kanunları değiştireceksiniz.

NATO Genel Sekreteri bir çaba sarf ediyor. Kendisine teşekkür etmek istiyorum. Başından beri gerek bizim S-400 alımı da dahil, dürüst ve ilkeli davranıyor. Bu konuda da Türkiye'nin endişelerinin karşılanması gerektiğini her vesileyle vurguluyor. Bizimle de temas halinde.

"NATO'NUN TAM BİR DAYANIŞMA İÇİNDE OLMASINI İSTİYORUZ"

NATO'nun tam bir dayanışma içinde olmasını istiyoruz, sonuç odaklı bir sürecin olması gerekiyor. Terör örgütlerinin faaliyetlerine baktığımız zaman her iki ülkenin de bize yönelik tutumları ortada. İki ülke politikaları arasında farklılıklar var, ancak burada şartlar belli. İki ülkenin üyelik sürecinin birlikte yürütülmesini iki ülke de istiyor.

Yunanistan, Makedonya'dan NATO'ya ve AB'ye üye olması için ismini değiştirmesi şartını getirdi.

"TERÖR TEHDİDİ NEREDE OLURSA OLSUN TEMİZLEMEK GÖREVİMİZ"

Suriye'nin kuzeyinde teröristler saldırılarını artırdı, terör tehdidi nerede olursa olsun temizlemek bizim görevimiz.

Bugün uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımız var. ABD'den mesajlar geliyor ya da söylüyor, önce yükümlülüğünü yerine getir. Hem yükümlülüğünü yerine getirmiyorsun, hem PKK'ya silah desteği veriyorsun, o da bize saldırıyor. Bölgenin istikrarına en büyük tehdit kim? PKK/YPG.

DOĞU EGE ADALARI

Yunan siyasetçiler her gün Türkiye'ye 5-10 kez saldırmazlarsa kendi halklarını tatmin edemeyeceklerini düşünüyorlar. Yunanistan, adaların statüsünü bozmuştur, dolayısıyla Yunanistan'ın bu adaları silahsızlandırması gerekir. Aksi takdirde egemenlik tartışması başlar.

LAVROV TÜRKİYE'YE GELİYOR

Rusya-Ukrayna savaşında müzakerelerin sona ermesine ilişkin Çavuşoğlu, "Tekrar müzakereye dönme atmosferinde bizim tarafları tekrar bir araya getirme hatta liderler düzeyinde bir araya getirme konusu var." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Lavrov'un Karedeniz'de buğday meselesini de kapsayan bir güvenlik koridorunun açılması konusunu görüşmek üzere 8 Haziran'da Türkiye'ye geleceğini açıkladı.

KÖRFEZ'LE İLİŞKİLER

Suudi Arabistan'la ilişkilerin normalleşmesi sürecinde temaslar devam ediyor. Suudi Arabistan Veliaht Prensi MBS'nin Türkiye'ye ziyareti aslında bu ay içinde gerçekleşecekti ama önümüzdeki süreçte gerçekleştirmekte mutabık kaldık. Dışişleri Bakanı'nın bir ziyareti olacak. Yine maalesef o ilişkilerin soğuk olduğu dönemde bazı idari durumlar vardı. Sonuçta bazı olumsuz şeyler oldu, şimdi bunların yavaş yavaş düzeldiğini görüyoruz. İlişkilerin eski günlerden daha iyi hale gelmesi için çalışıyoruz.

Mısır'la da bakıyoruz yatırımlar, ticaret artıyor. 8 milyar doları geçen bir ticaret hacmimiz var. Sonuç itibariyle Mısır'la ilişkileri tekrar normalleştirmek için temaslar oldu. Önümüzdeki süreçte bakan düzeyinde bir araya gelme konusunda mutabık kalmıştık. Suudi Arabistan'la daha hızlı ilerliyor, BAE ile çok daha hızlı ilerledi. Görece olarak Mısır'la olan süreç biraz daha yavaş gidiyor ama bir sorun yok.

BAE, Türkiye'deki start-uplara ve sağlık sektörüne ilgi duyuyor. Yenilenebilir enerji konusunda yatırım yapma arzuları var. İlişkilerin normalleşmesi ile beraber firmalarımızın daha ciddi şekilde oraya döndüğünü görüyoruz. Ama tabi siyasi, güvenlik, terörle mücadele gibi iş birliğimizi güçlendirebileceğimiz alanlar var.

Etiketler
İsveç Finlandiya Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye