Emekli büyükelçi Kuneralp, AP'nin Türkiye raporunu yazdı: 6'lı masa AB'yi üç kelimeyle geçiştirdi

Emekli Büyükelçi Selim Kuneralp, Serbestiyet için kaleme aldığı yazıda 6'lı muhalefet masasının AB'yi üç kelime ile geçiştirdiğini belirterek, Türkiye ile AB arasında oluşan uçuruma dikkat çekti

Emekli büyükelçi Kuneralp, AP'nin Türkiye raporunu yazdı: 6'lı masa AB'yi üç kelimeyle geçiştirdi

Emekli büyükelçi ve Türkiye'nin eski AB Daimi Temsilcisi Selim Kuneralp, geçtiğimiz günlerde yayınlanan Avrupa Parlamentosu Türkiye Raporu ile ilgili bir yazı kaleme aldı.

Kuneralp, Serbestiyet'te yayınlanan yazısında AP'nin son raporunu 'üzücü' olarak tanımlarken, "Türkiye ile AB arasında ilişki kurulmasından nerede ise 60 yıl, üyelik adaylığı tanınmasından nerede ise 23 yıl, katılma müzakerelerinin başlamasından nerede ise 17 yıl geçtikten sonra Avrupa Parlamentosundan bu tür bir rapor çıkmış olması gerçekten üzücüdür. Gönül isterdi ki Kıbrıs engeli katılma müzakerelerini akamete uğrattıktan sonra özellikle insan hakları ve temel hürriyetler konusunda Kopenhag kriterlerinin yerine en az onlar kadar etkili olacak “Ankara kriterleri” geçsin. Bunun olamadığını hep birlikte gördük ve bedelini milletçe ödemeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Raporun iktidar kadar muhalefetin de dikkatini çekmediğini belirten Kuneralp, yazısının ilgili bölümünde şu ifadeleri kullanıyor:

"Rapor çeşitli nedenlerle Türkiye’de hak ettiği ilgiyi görmemiş olabilir ama AP’nin rolü özellikle Avrupa Birliği 2009 Lizbon Antlaşmasından sonra vazgeçilmez bir ağırlık almıştır. AB üyeleri ve Komisyon Parlamentonun onaylamadığı hiçbir şeyi yapamaz olmuşlardır. Dolayısıyla Parlamentonun rızası olmadan Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin normalleşmesi maalesef mümkün değildir. İktidarın artık öyle bir hedefi olmadığı son haftalardaki gelişmelerden sonra daha da açık bir şekilde görülür olmuştur. Suhuletle ve diplomasi yoluyla çözülebilecek sorunların üzerine borazanla gitme yolu tercih edilmiş, dış politika amaçları terk edilerek her olayın içeride milliyetçi duyguları kamçılamak için kullanılması yolu tercih edilmiştir. Bu yolun da aslında arzu edilen neticeyi verdiği, muhalefet partilerinin buna karşı herhangi bir şey yapmamalarından, halkı aydınlatmak ve gerçekleri izah etmek gibi bir teşebbüse girmemelerinden belli olmaktadır. 6’lı masa olarak adlandırılan muhalefet partilerinin Mayıs ayında yayınladıkları bildiride AB’yi sadece üç kelime ile (AB perspektifine odaklanacağız) geçiştirmiş olmaları aslında üyelik hedefinin gündemlerinde olmadığı intibaını vermektedir. 6’lı masayı oluşturan partilere bakınca bu da pek şaşırtıcı gelmemektedir.

Yine de günün birinde gelecek bir iktidarın AB ile ilişkileri tam üyeliğe değilse dahi normalleşmeye doğru götürmek isteyebileceği ihtimaline binaen bu raporun olmazsa olmazlarına göz atmakta yarar olabilir."

KUNERALP'İN YAZISININ TAMAMINA BU BAĞLANTIDAN ERİŞEBİLİRSİNİZ...

Etiketler
Emekli Muhalefet Türkiye