Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen küresel krize dikkat çekti: NATO'nun ve ABD'nin öncelikli hedefi ne?
NATO Liderler Zirvesi'nde yeni strateji planının onaylanacağı konuşuluyor. Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, Rusya-Ukrayna savaşıyla başlayan küresel krize dikkat çekti ve ABD'nin mevcut düzeni korumak için önlemler alacağını ifade etti.
GERÇEK GÜNDEM - Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısıyla başlayan savaş henüz neticelenmemişken ABD ve NATO’nun küresel mücadelesinde yeni adımlar atacağı konuşuluyor.
İsveç ve Finlandiya'nın da üyelik için sinyal verdiği NATO’nun, yarın düzenlenecek liderler zirvesinde yeni strateji belgesini kabul edeceği ifade ediliyor.
"ÖNCELİKLİ HEDEF ÇİN"
NATO’nun ve ABD’nin geleceğiyle ilgili Gerçek Gündem’e açıklamalarda bulunan emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, öncelikli hedefin Çin olacağına dikkat çekti.
Eslen, “ABD’nin öncelikli jeopolitik meselesi Çin’in yükselişini dizginlemektir. Bu nedenle de Ukrayna üzerinden savaşmadan Rusya’nın yeteneklerini test eden ve NATO’yu canlandırarak Rusya’ya angaje eden ABD jeostratejik sıklet merkezini Asya Pasifik’te oluşturmaktadır” diye konuştu.
“ABD KURDUĞU DÜZENİ DEVAM ETTİRMEYE ÇALIŞIYOR”
Rusya-Ukrayna savaşıyla ortaya çıkan gıda krizine de değinen Nejat Eslen, ABD’nin İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kuralları ile kurduğu liberal ekonomiyi esas alan dünya düzenini devam ettirmeye çalıştığını ifade etti.
Nejat Eslen şunları söyledi:
“Orta Doğu’da ABD gücünün azalması ile ortaya çıkan güç boşluğunu ise İran müşterek tehdidine karşı İsrail liderliğinde İsrail-Arap koalisyonu yani ‘Orta Doğu NATO’su oluşturulmak istenmektedir. Bu nedenle İran tehdidinin abartılması gerekmektedir. Türkiye’nin de bu koalisyonda yer alması istenebilir. Türkiye’nin, İran karşıtı bu koalisyonda yer alması bizi yeni ciddi sorunlar ile karşı karşıya bırakabilir.
Başlangıçta çoklu siyasi amaçlara ve çoklu askeri hedeflere yöneldiği için yanlış askeri strateji uygulayan ve başarısız olan Rusya bu hatasından döndükten siyasi amaçlarını ve askeri hedeflerini küçülttükten sonra askeri gücünü yeniden düzenledi ve Donbas bölgesini hedef yaptı.
‘BU DÜZEN ESKİDİ VE İNSANLIĞI MUTLU ETMEDİ’
Hedefini gücüne göre yeniden ayarlayan Rusya, Donbas bölgesinde başarılı oldu ve Ukrayna’nın en değerli yüzde yirmisini kontrol etti. Bu savaş Rusya’nın konvansiyonel askeri gücündeki tahditleri ortaya koysa bile savaş nedeni ile ortaya çıkan enerji ve gıda krizleri Rusya’nın küresel etkiler üretme yeteneğinin olduğunu kanıtladı.
Ukrayna ise ABD’nin, Rusya’yı test alanına dönüşürken devşirme kişinin liderliğinde perişan oldu. Avrupa’ya yönelmiş en büyük tehdit Rusya değil küresel ısınma nedeni ile giderek artacak Afrikalı göçmenlerdir. ABD İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kuralları ile kurduğu liberal ekonomiyi esas alan dünya düzenini ve bu düzenin NATO, BM, IMF Dünya Bankası dünya ticaret örgütü ve küresel rezerv para dolar ile devam ettirmek istemektedir İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra çok şey değişti. Bu düzen eskidi ve insanlığı mutlu etmedi, ABD de değişti. Bu dünya düzeni değişecek. Ne zaman nasıl değişecek, bu değişim bizi nasıl etkileyecek, asıl mesele bu. Bunu görüp anlamamız gerekir.”
(Rusya-Ukrayna savaşında son durumu gösteren harita)