ABD ve Almanya 'erişim engeli' kararlarına tepki gösterdi, seçimleri işaret etti

ABD ve Almanya yönetimleri DW Türkçe ve VOA Türkçe'ye getirilen erişim engeliyle ilgili açıklama yaptı. Alman hükümetinin açıklamasında bağımsız gazeteciliğin bağımsız ve adil seçimler için ön koşul olduğu belirtildi

ABD ve Almanya 'erişim engeli' kararlarına tepki gösterdi, seçimleri işaret etti

RTÜK'ün Deustche Welle (DW) ile Amerika'nın Sesi'nin (Voice of Amerika - VOA Türkçe) Türkiye'deki internet sitelerine "lisans almadıkları" gerekçesiyle erişim engeli getirmesine tepkiler sürüyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, iki siteye erişim engeli getirilmesini üzüntüyle karşıladıklarını söyledi. Sözcü, erişim engelinin "Türkiye’de hükümetin ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü üzerindeki kontrolünü genişlettiğini" belirtti.

'BASİT BİR TEKNİK KOŞUL OLARAK GÖRMÜYORUZ'

VOA Türkçe'ye açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, lisansa başvurmadıkları gerekçesiyle getirilen erişim engelinin, "bu kuruluşların internet sitelerini sansürlenmeye veya yasaklanmaya açık hale getirdiğini" ve "bu nedenle lisans koşulunu basit teknik bir koşul olarak görmediklerini" kaydetti.

Sözcü, bakanlığın insan hakları raporlarında lisans koşulunun Türk yetkililer tarafından nasıl uygulandığı konusunda endişelerini ifade ettiğini hatırlattı.

Sözcü, uygulamanın uluslararası çevrimiçi haber kuruluşlarını kapsayacak şekilde genişletilmesinin Türkiye’de ve dünyada ifade özgürlüğünü olumsuz şekilde etkileyecek kötü bir emsal oluşturduğunu belirtti.

ABD Kongresi'nden de RTÜK kararı ile ilgili açıklamada geldi. Senato Dışişleri Komisyonu'nun Twitter hesabında yapılan açıklamada, ''Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğüne yönelik son baskılar dehşet verici ve demokratik değerlere aykırıdır. @VOANews ve @dwnews sitelerinin sansür veya misilleme korkusu olmadan yayın yapmasına izin verilmelidir'' denildi.

ALMAN HÜKÜMETİNDEN AÇIKLAMA

Almanya'da federal hükümetin Kültür ve Medyadan Sorumlu Devlet Bakanı Claudia Roth, Deutsche Welle (DW) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Amerika'nın Sesi (VOA) haber portallarına lisans başvurusu yapmadıkları gerekçesiyle erişim engeli getirilmesine ilişkin bir açıklama yaptı. "Bu, Türkiye'de zaten kısıtlanmış olan ifade ve basın özgürlüğü için kötü bir haber" diyen Bakan Roth, söz konusu gelişmenin kendini endişelendirdiğini belirtti.

Roth sözlerini, "Gazetecilerin bilgiye erişiminin ve çalışmalarının giderek azaldığını yakından izliyorum. Federal hükümet olarak bu konuyu Türk tarafındaki muhataplarımızla eleştirel bir şekilde görüşmeye devam edeceğiz. Bağımsız gazetecilik ve farklı görüşlere sahip çeşitli bilgi kaynaklarına erişim, özgür ve adil seçimler için gerekli bir koşuldur" şeklinde sürdürdü.

Federal Hükümet Sözcüzü Steffen Hebestreit da Berlin'de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Federal hükümet, DW ve VOA'in Türkiye'deki internet sitelerinin engellenmesiyle ilgili haberleri üzülerek öğrendi" ifadelerini kullandı.

Açıklamasını, "Bu konuda bağımsız bir yayın kuruluşu olarak DW'nin ne gibi çıkarımlarda bulunacağı kendisine bağlıdır" şeklinde sürdüren Hebestreit, DW'nin bu konuda hukuki adımlar atacağına dikkat çekti. Alman hükümetinin Türkiye'de ifade ve basın özgürlüğü konusundaki endişesinin sürdüğünü kaydeden Hebestreit, "Federal hükümet bu konuda Türk muhataplarla düzenli olarak eleştirel görüş alışverişinde bulunuyor ve Türkiye'de bağımsız gerçeklere dayalı gazetecilik için çalışmaya devam edecek" şeklinde konuştu.

Etiketler
ABD seçimleri Almanya Seçim