Huzursuzluk Endeksi'ne göre dünya bir 'barut fıçısı': 101 ülkede isyan ve istikrarsızlık riski var

Sivil Huzursuzluk Endeksi raporuna göre 198 ülkeden 101'inde toplumsal huzursuzluk ve çatışma riski bulunuyor

Huzursuzluk Endeksi'ne göre dünya bir 'barut fıçısı': 101 ülkede isyan ve istikrarsızlık riski var

GERÇEK GÜNDEM - Sivil Huzursuzluk Endeksi raporuna göre, dünya ülkelerinin yarısından fazlası yükselen gıda ve enerji fiyatları nedeniyle toplumsal huzursuzluk ve istikrarsızlık riskiyle karşı karşıya.

İngiltere merkezli risk istihbarat şirketi Verisk Maplecroft’un yayınladığı Sivil Huzursuzluk Endeksi raporu, dünya ülkelerinden yarısından fazlasının artan gıda ve enerji fiyatları, enflasyon ve siyasi sorunlar nedeniyle toplumsal huzursuzluk ve çatışmayla karşı karşıya olduğunu ortaya koydu.

Şirket tarafından yayınlanan rapor 198 ülkeden 101’inin şu anda toplumsal huzursuzluk ve çatışma riskine sahip olduğunu söyledi. Analizde, toplumsal huzursuzluğun yalnızca gıda ve enerji fiyatlarında önemli ölçüde düşüş yaşanırsa durdurulabileceği belirtildi.

GELİŞMİŞ ÜLKELERDE GÖSTERİ VE GREVLER OLABİLİR

Araştırmayı yöneten Verisk’in Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın önde gelen analistlerinden biri olan Torbjorn Soltvedt, “Bu yıl dünya çapında çok sayıda büyük protesto gördük ve enflasyonun hızlandığını görüyoruz. Paralel olarak, ifade özgürlüğünün zayıflama eğilimini gördük. Bu nedenle bu yıl çok daha fazla toplumsal huzursuzluk var ve gelecek yıla da böyle girilmesini bekliyoruz.

Gelişmiş ülkelerde toplumsal huzursuzluğun sokak gösterileri ve grevlere yol açabileceğini söyleyen analistler, 2020’den bu yana artan kargaşa riskinin beklenenden çok daha kötü olduğunu söyledi.

“Bunlar günlük yaşamı bozmak açısından önemli olaylar” açıklamasında bulunan Verisk Maplecroft’un baş analisti Jimena Blanco, en kötü senaryoların isyan ve hatta hükümeti devirme eylemlerine kadar gidebileceğini belirtti.

RUSYA’NIN UKRAYNA’YI İŞGALİ NEDENİYLE AVRUPA’DA HUZURSUZLUK DAHA DA ARTACAK

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle Avrupa ülkeleri en büyük risklerden bazılarıyla karşı karşıya kalırken, ciddi fiyat artışlarının yaşandığı gelişmekte olan ülkelerde toplumsal huzursuzluk artmaya devam ediyor. Analistler, bu artışın önümüzdeki aylarda daha da yükseleceği görüşünde.

“Haiti, Mynmar ve Sudan gibi yerlerde durum o kadar kötü ki, daha da kötüleşmeleri çok zor. Bu nedenle bugüne kadar çok daha istikrarlı ortamlara sahip olan Avrupa ülkelerinin riskte daha büyük artışlar görmesi muhtemel” ifadelerini kullanan Blanco, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rusya-Ukrayna savaşı sona erdikten sonra bile, ekonomiyi, altyapıyı yeniden inşa etme ve sivil yaşamı öncesine döndürme konusundaki zorluklar protestolar için verimli bir zeminli sağlayacaktır”.

“ARJANTİN FİİLEN ÇÖKÜYOR”

Şili’nin yeni bir anayasa için oylamaya hazırlandığını ve Brezilya’nın kutuplaşmış bir genel seçime doğru gittiğini söyleyen Blanco, “Arjantin’de hükümet devam eden huzursuzluklardan dolayı fiilen çöküyor” dedi.

Ayrıca analiz, Mısır, Filipinler ve Zimbabve gibi Covid-19 pandemisi sırasında insanlara destek sunabilen ülkelerin artık sosyal harcama düzeylerini korumak için mücadele ettiğini ve bu durumun büyük bir hoşnutsuzluğa neden olabileceğini söyledi.

“PROTESTOLARI TETİKLEYEBİLİR”

Araştırmacılara göre ise, huzursuzluğu artıracak bir diğer faktör hava durumu. Avrupa’da soğuk geçecek olan sonbahar ve kış, krizi daha da kötüleştirebilir. Kuraklık ise yüksek olan gıda fiyatlarını daha da artırabilir ve bu artış protestoları tetikleyebilir.

TÜRKİYE’DE GERİLİM ŞİMDİDEN ÇOK YÜKSEK

Sivil Huzursuzluk Endeksi raporuna göre, 2023 seçimleri öncesinde şimdiden Türkiye’de sosyal, ekonomik ve siyasi gerilimlerin artığını söyledi.