'Dünyanın en yalnız ağacı' iklim kriziyle ilgili sorulara yanıt olabilir!
Bilim insanları Güney Okyanusu'nda bir adada bulunan tek ağaç olan sitka ladininin iklim kriziyle ilgili sorulara yanıt olabileceğini düşünüyor
GERÇEK GÜNDEM - Yeni Zelandalı bilim insanları ve araştırmacılar, Guiness Dünya Rekorları’nda gezegende ‘en yalnız ağaç’ unvanına sahip sitka ladininin iklim değişikliğiyle ilgili pek çok soruya yanıt bulacağına inanıyor.
Jeoloji ve Nükleer Bilimleri Enstitüsü radyo karbon radyo bilimi Başkanı Jocelyn Turnbull, dokuz metre uzunluğunda ve istilacı bir tür olarak bilinen ladinin, Güney Okyanusu’ndaki karbondioksit kullanımı ile neler olduğunu anlamak için kullanılabileceğini söyledi.
Yeni Zelanda'nın 700 kilometre güneyindeki bir adada bulunan tek ağaç olan 'dünyanın en yalnız ağacı'na en yakın ağaç 222 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
Turnbull, “Yanan fosil yakıtlardan üretip atmosfere verdiğimiz karbondioksitin sadece yarısı orada kalıyor ve diğer yarısı karaya ve okyanusa gidiyor. Görünüşe göre bu karbon yutaklarından biri olan Güney Okyanusu, son 150 yılda ürettiğimiz tüm emisyonların yaklaşık %10’unu aldı” dedi.
Güney Okyanusu'ndaki karbona ne olduğunu anlamak için Yeni Zelanda'nın Derin Güney Ulusal Bilim Yarışması, Antarktika Bilim Platformu ve Ulusal Su ve Atmosfer Enstitüsü ile birlikte çalışan Turnbull, önemli iki soruya cevap bulmaya çalışıyor: “Eğer karbon "doldurursa", küresel ısınmanın hızlanmasına neden olur mu?” ve “Bu yutakların nasıl çalıştıklarını öğrenerek daha fazla karbon almasına ve küresel ısınmayı azaltmasına yardımcı olunabilir mi?”
Güney Okyanusu'nun karbon alımını inceleyen önceki çalışmalar ise çelişkili sonuçlar üretmişti.
Jocelyn Turnbull, 2016 yılında bir el matkabı kullanarak ağaçtan 5 mm’lik bir karot örneği çıkarmış, ancak sonuçları henüz kamuoyuyla paylaşmamıştı.