IŞİD'e yardım dosyasından önemli noktalar: Lafarge kararı ne anlatıyor?

ABD'de hakkındaki terör örgütü “IŞİD'e yardım etme” suçlamasını kabul eden Fransız çimento şirketi Lafarge, 777,78 milyon dolar ceza ödeyecek.

IŞİD'e yardım dosyasından önemli noktalar: Lafarge kararı ne anlatıyor?

ABD Adalet Bakanlığı, Lafarge’ın suçunu kabul ettiği davayı, şirketin birkaç yıl boyunca Suriye’de işlediği “olağanüstü suçları” yansıtan “benzeri görülmemiş” bir gelişme olarak niteledi.

Mahkemenin Lafarge’a ilişkin kararından öne çıkan 5 husus şu şekilde:

Lafarge, yan kuruluşu Lafarge Çimento Suriye (LCS) tarafından işletilen Suriye’deki Çelebiye Çimento Fabrikasının faaliyetlerine devam etmesi için IŞİD ve El Nusra'ya 2013-2014 yılları arasında yaklaşık 6 milyon dolar gönderdi.

Bu ödemeler karşılığında Lafarge, faaliyetlerine devam eden Çelebiye Çimento Fabrikasından 70 milyon dolar gelir elde etti.

ABD Adalet Bakan Yardımcısı Lisa Monaco, Ağustos 2013 ila Ekim 2014'te Lafarge’ın, bölgede rekabeti bastırmak ve pazar payını artırmak için IŞİD’ın Suriye’de kontrolü sağlamasından yararlandığını belirtti.

LAFARGE, IŞİD'DEN YARDIM İSTEDİ

ABD Adalet Bakanlığı, Lafarge’ın, Türk çimentosu, Çelebiye Çimento Fabrikasında üretilenden “genellikle daha ucuza satıldığı” için, terör örgütü IŞİD ile yaptığı anlaşmayı “Suriye’nin kuzeyine Türk çimentosu ithal eden rakiplerine maliyet yüklemek” amacıyla kullandığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, şirketin Suriye’deki ayağı LCS’nin yöneticilerinin, satılan bir ton çimento başına 750 Suriye lirası ödenmesi karşılığında IŞİD’tan ithal edilen Türk çimentolarının satışını durdurmalarını ya da rakip ürünlere vergi uygulayarak LCS’nin çimento fiyatlarını yükseltmelerini istediği belirtildi.

LAFARGE YÖNETİCİLERİ, IŞİD İLE “PASTA PAYINI” GÖRÜŞTÜ

Bakan Yardımcısı Monaco, Fransız çimento şirketinin yalnızca “terörist grubun operasyonlarını” mümkün kılmak için değil, IŞİD’ın “yasa dışı ortaklıktan elde etmeyi planladığı kar pastasından payının” ne olacağına ilişkin de şirket içinde aktif e-posta yazışmaları yaptığına dikkati çekti.

Şirket ve IŞİD arasındaki bağlantının ortaya çıkmasının ardından sanıkların delilleri gizlemek için harekete geçtiği ancak soruşturma kapsamında saklanmaya çalışılan e-postaların ortaya çıkarıldığı aktarıldı.

Monaco, davada unsurların “uç” olduğunu ancak söz konusu unsurların şirketler ve yöneticilerinin yanlış seçimlerine karşı Bakanlığın kurumsal suç önceliklerini belirlemesi hususunda “öğretici” olduğunu ifade etti.

IŞİD VE EL NUSRA'YA 6 MİLYON DOLAR

Fransız firması, kontrol altında tuttukları bölgelerdeki tedarikçilere ve şirketin ne kadar çimento sattığına bağlı olarak değişen aylık “yardımlar” şeklinde IŞİD ve El Nusra’ya, 5,92 milyon dolar ödeme yaptığını kabul etti.

Öte yandan, IŞİD ve şirket arasında uzlaşı sağlayan aracılara da yaklaşık 1,1 milyon dolar ödendiği aktarıldı.

Adalet Bakanlığına göre, Çelebiye Çimento Fabrikası 2014'te tahliye edilerek IŞİD’ın tesisin kontrolünü ele geçirmesi ve kalan çimentoları 3,21 milyon dolara satması için zemin hazırlandı.

HOLCİM UZLAŞMAYI DESTEKLİYOR

Lafarge ile 7 yıl önce birleşen ve isim değişikliğine giden İsviçre merkezli Holcim, şirketin müdahil olduğu suç teşkil eden hallerin hiçbiri ile alakası olmadığını ileri sürerek Lafarge’ın suçu kabul ederek mahkeme ile uzlaşıya varmasına destek verdi.

Holcim’den yapılan açıklamada, davanın “Holcim’in temsil ettiği her şeyle taban tabana zıt” olduğu ve Lafarge’ın, yöneticilerinin bireysel eylemlerinden sorumlu tutulması gerektiği belirtilerek bu durumdan “derin üzüntü” duyulduğu ifade edildi.

New York Doğu Bölge Mahkemesinde görülen davada Lafarge'ın, hakkındaki "IŞİD'a yardım etme" suçlamasını kabul etmesinin ardından açıklama yapan New York Bölge Savcısı Breon Peace, "Lafarge, şeytanla anlaşma yaptı." ifadesini kullanmıştı.

Peace, Lafarge ve Suriye'deki kolunun Adalet Bakanlığı tarafından, yabancı terör örgütüne destekle suçlanan ilk şirketler olduğunu belirtmişti.

ABD'de görülen davada dün Fransız çimento üreticisi Lafarge'ın, terör örgütü IŞİD'a yardım etme suçunu kabul ettiği ve 777,78 milyon dolar ceza ödemeye razı olduğu duyurulmuştu.

FRANSIZ İSTİHBARATI UYARMADI

Anadolu Ajansı, 7 Eylül 2021'de Fransız şirketi Lafarge’ın terör örgütü IŞİD’ı Fransa istihbaratının bilgisi dahilinde finanse ettiğini kanıtlayan belgeleri yayımlamıştı.

Belgelere göre, Lafarge, terör örgütü IŞİD'la ilişkisi hakkında Fransız istihbarat servislerini sürekli bilgilendirdi. Fransız istihbarat ve devlet kurumları, Lafarge'ı terörü finanse ederek insanlığa karşı suç işlediği konusunda uyarmadı ve bu durumu gizli tutanaklarda itiraf etti. IŞİD, Lafarge'dan aldığı çimentoları sığınak ve tünel yapımında kullandı.

Şirket hakkında Haziran 2017'de açılan soruşturma kapsamında, Lafarge'ın Yönetim Kurulu Başkanı Bruno Lafont'un da aralarında bulunduğu bazı üst düzey yöneticiler "teröre finansman sağlamak" ile suçlanmıştı.

Haziran 2018'de şirkete yöneltilen "insanlığa karşı suçlara ortak olmak" suçlaması Kasım 2019'da düşürülmüştü.

Davaya müdahil olan sivil taraflar yolsuzlukla mücadele sivil toplum kuruluşu Sherpa ile Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi, suçlamanın düşürülmesine itiraz ederek Yargıtaya başvurmuştu.

Fransa Yargıtayı, 7 Eylül 2021'de Lafarge'ın Suriye'de IŞİD'lı teröristlere finansmanı nedeniyle "insanlığa karşı suça ortak olmak" suçlaması yöneltilebilmesinin önünü açan kararı almıştı.

Paris Temyiz Mahkemesi de 18 Mayıs'ta Suriye'de terör örgütü IŞİD'a finansman sağladığı, AA'nın ulaştığı belgelerle ispatlanan Fransız çimento devi Lafarge'a "insanlığa karşı suça ortak olduğu" iddiasıyla soruşturma açılmasını onaylamıştı.

LAFARGE'IN SURİYE'DE KURULUŞU

Dünyanın en büyük çimento şirketlerinden Fransız Lafarge, Suriye'de Mart 2011'de başlayan iç savaşa rağmen faaliyetini sürdürdü.

Terör örgütü IŞİD'ın bölgeyi ele geçirmesine rağmen üretim faaliyetlerini sürdüren şirket, 2014'ün sonlarında çalışmalarını sonlandırdı ancak şirketin Çelebiye bölgesindeki faaliyetlerini devam ettirebilmek için IŞİD'a "haraç" ödemenin dışında örgütten malzeme ve akaryakıt temin ettiği ifşa oldu.

Şirket, Temmuz 2015'te İsviçreli rakibi Holcim ile birleşerek isim değişikliğine gitti.

Tesisin bir bölümüne 2015 başlarında yerleşen ABD ve Fransız askerleri, Türkiye'nin 9 Ekim 2019'da Suriye'de terör örgütlerine karşı başlattığı Barış Pınarı Harekatı öncesinde, yaklaşık 4,5 yıl boyunca buranın bir kısmını üs olarak kullandı.

TRT World de Kasım 2021'de yayımladığı "The Factory" isimli belgeselinde Fransız devletiyle yakın ilişki içinde olan Lafarge'ın, terör örgütü PKK ve IŞİD'a 10 milyonlarca dolar ödeme yaptığını belgeleriyle ortaya koymuştu.

Etiketler
Dolar IŞİD