Almanya'da çifte vatandaşlık yasası parlamentoya geliyor: Göçmenler kendi vatandaşlıklarından çıkmayacak

Almanya’da koalisyon hükümetinin, göçmenler için çifte vatandaşlığa imkan sağlayacak yasa tasarısının parlamentoda (Bundestag) tartışılması için gün belirlediği bildirildi.

Almanya'da çifte vatandaşlık yasası parlamentoya geliyor: Göçmenler kendi vatandaşlıklarından çıkmayacak

Euronews Türkçe'de yer alan habere göre, Avrupa haberlerini İngilizce veren “The Local” haber sitesi, milyonlarca göçmene kendi ülkelerinin vatandaşlığından çıkmadan Alman vatandaşlığına geçme imkanı sağlayacak tasarının parlamentoya gelmesi konusunda koalisyon üyelerinin anlaştığını duyurdu.

Yeni tasarı, vatandaşlığa başvurmak için beklenen sürenin de kısaltılmasını öngörüyor.

Buna göre, göçmenler vatandaşlığa başvurmadan önce artık 8 yıl değil 5 yıl beklemek zorunda kalacak.

Bazı durumlarda ise başvuru sahibi Alman toplumuna uyum sağladığını, üst düzey derecede Almanca bildiğini kanıtlaması ve ülkede üç yıl yaşayıp veya çalışması halinde üç yıl içinde vatandaşlık için başvuruda bulunabilecek.

Liberal eğilimli Hür Demokrat Parti’nin Parlamento İçişleri Komitesi üyesi Stephan Thomae, “Bizimle birlikte yaşayan, dilsel, yasal, ekonomik ve kültürel olarak iyi bir şekilde bütünleşmiş, toplumumuzun başarısına katkıda bulunan ve sorumluluklarını yerine getiren kişilerin de her türlü haklara sahip olmasını istiyoruz.” dedi.

Bununla birlikte tasarının ne zaman tartışılıp oylanacağı ve ne zaman yürürlüğe girmesinin beklendiği konusuna ise haberde açıklık getirilmedi.

Sosyal Demokrat Parti üyesi Sebastian Hartmann, “Eğer hükümet beklenen kararını aralık ayında verirse, parlamentoda süreç en geç 2023 yılı yaz aylarına kadar tamamlanabilir.” dedi.

Bu arada ZDF televizyon kanalı, 18 yaş üstü nüfusun yüzde 14’ünü teşkil eden 9,7 milyon kişinin vatandaş olmadıkları için seçimlerde oy kullanamadığını aktardı.

Etiketler
Koalisyon Almanya