İtalya'da 'Sivas Kangal alın' çağrısı
İtalya'nın Toskana bölgesinde son aylarda sıklıkla koyun sürülerine kurtların saldırması üzerine Sivas Kangal cinsi köpeklerin kullanılması çağrısı yapıldı.
BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın haberine göre İtalya'nın Toskana bölgesindeki kurt saldırıları sonrası anavatanı Türkiye olan Sivas Kangal köpeklerinin kullanılması çağrıları yapıldı.
Son olarak önceki gece Siena kenti yakınlarındaki bir çiftlikte 70 koyunun kurt saldırısı sonucu ölmesi üzerine Toskana Bölge Meclisi üyesi Roberto Salvini, daha önce de dile getirdiği kangal köpekli çözüm önerisini yineledi.
'HARİKA BİR ÖNLEM OLAN SİVAS KANGAL ÖNERİMİZ DİKKATE ALINMADI'
Aşırı sağcı Lig Partisi'nden bölge meclisi üyesi olan Salvini, "Kurtlara karşı tel örgü yöntemi işe yaramadı. Sürülerin kontrol ve korunması için alınan köpekler de yırtıcı hayvanları görür görmez kaçıyor. Sürekli tekrarlanan bu olaylarla baş etmek için harika bir önlem olan Sivas Kangal köpeklerinin alımını önermiştik ama bu önerimiz dikkate alınmadı" dedi.
Salvini, geçen temmuz ayında yaptığı bir açıklamada Toskana'da kurtların çoğalmasıyla ilgili bir araştırma yaptığını ve bu araştırma sonucunda en iyi tedbirin Sivas Kangallar olduğunu belirlediğini söylemişti.
Bölge Meclis Üyesi, "Kangal köpekleri, sürüleri yırtıcılardan koruma kapasitesine sahiptir. Türkiye kökenli bu köpek ırkı, büyük bir fiziksel güce sahiptir ve 80 kilonun üzerindeki ağırlığıyla kurt ve kurt melezlerine kafa tutarak onları alt edebilir" demişti.
İTALYA'DA KURTLARIN ÖLDÜRÜLMESİNE İZİN VERİLMİYOR
İtalya'da kurtların koruma altında olması nedeniyle öldürülmelerine izin verilmiyor. Bazı bölgeler son yıllarda kurt sayılarının artması ve sürülere zarar vermeleri nedeniyle kurtları öldürme planı açıklamış ancak bu plan Çevre Bakanı'nın engellemesiyle karşılaşmıştı. Geçen yıl da ülkedeki kurtların yüzde 5'inin öldürülmesi planlanmış, ancak bu plan da hayvan hakları savunucularının tepkisi üzerine rafa kaldırılmıştı.
İtalya'da kurt nüfusunun çok azalarak 1960'larda 100'e inmesi üzerine 1971'de kurtlar koruma altına alınmıştı ve avlanmaları yasaklanmıştı. Bu tedbirler sayesinde ülkedeki kurt sayısının artarak bugün yaklaşık 1600'e ulaştığı belirtiliyor.