Fransa ile Türkiye arasında kriz!

Türkiye ve Fransa arasında “üstü kapalı” vize krizi yaşandığı ortaya çıktı.

Fransa ile Türkiye arasında kriz!

Fransa’da görev yapan türbanlı iki diplomat eşinin, vizelerinin yenilenmesi sırasında biyometrik fotoğraf vermek istemedikleri, bunun üzerine tüm idari vizelerin iki ülke arasında karşılıklı askıya alındığı ileri sürüldü.

Cumhuriyet'ten Yusuf Özkan'ın haberine göre, Türkiye ve Fransa arasında “üstü kapalı” vize krizi yaşandığı ortaya çıktı. Fransa’da görev yapan türbanlı iki diplomat eşinin, vizelerinin yenilenmesi sırasında biyometrik fotoğraf vermek istemedikleri, bunun üzerine tüm idari vizelerin iki ülke arasında karşılıklı askıya alındığı ileri sürüldü.

Fransa’nın vize işlemlerini durdurması üzerine, yurtdışı görevlendirme sınavlarını kazanan ve geçen eylül ayında bu ülkede olmaları gereken öğretmen, imam gibi kamu görevlileri Türkiye’den çıkamadı. Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, sıkıntıyı ilettikleri Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinden “Bu konunun bizimle ilgisi yok, iki ülkenin siyasi anlaşmazlığı” yanıtını aldıklarını belirterek, “Süreç tıkanmış durumda. Sadece eğitimciler değil, orada öğretmenleri bekleyen çocuklar da mağdur. Yaşananların Türkiye’de seçim malzemesi olarak kullanılma olasılığı var” dedi. Turistik vizelerde ise sıkıntı yaşanmadığı öğrenildi.

Fransa fotoğrafta ısrarlı

Avrupa’da Türk nüfusun ağırlıklı olduğu Almanya, Fransa, Belçika gibi ülkelere belirli aralıklarla Türkiye’den imam, öğretmen görevlendirmeleri yapılıyor. Bunun için adayların, yurtdışı görevlendirme sınavlarını kazanmaları gerekiyor. Edinilen bilgiye göre sınavları kazananların büyük bölümü Almanya ve diğer ülkelerdeki görev yerlerine geçen eylül ayı başında gitti. Fransa’yı tercih edenler ise Türkiye’den çıkamadı. Bu durumun nedeni, Fransa’da görevli diplomat eşlerinden ikisinin geçen yaz aylarında vizelerinin yenilenmesi sırasında biyometrik fotoğraf vermek istememesi nedeniyle yaşandığı ileri sürüldü.

Türbanlı eşler, Fransız yetkililerin “peruklu da olsa bu fotoğrafı vermek zorundasınız” çağrılarını da olumsuz yanıtladı. Yaşanan bu durum zaman içinde iki ülke arasında küçük ölçekli bir vize krizine dönüştü. Turistik vizelerde sıkıntı yaşanmazken, kamu görevlilerini kapsayan vizeler karşılıklı olarak durduruldu.

Bu nedenle Fransa’da vizesi uzatılmayan Türkler, büyükelçilik ve konsolosluklarda rehin kaldı. Türkiye’dekiler de geçen eylül ayından bu yana sorunun aşılmasını bekliyor. Toplam mağdur sayısının 190’ı bulduğu öğrenildi. Bunlar arasında yurtdışı görevlendirme sınavını kazanıp da gidemeyen 12 imam ve 40 öğretmen yer alıyor. 5 Eylül’de Fransa’da göreve başlamaları gereken öğretmenler, Türkiye’de de görev yapamadıkları için ek ders ücretini de alamıyor.

Seçim öncesi malzeme arayışı

Konuyu Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileriyle görüştüklerini belirten Eğitim-İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, kendilerine, “Bu işin bizimle ilgisi yok. İki ülkenin siyasi anlaşmazlığı” yanıtının verildiğini söyledi. Daha önce Fransa’ya gitmiş diplomat eşlerinden ikisinin oranın kurallarına direnmesi nedeniyle sürecin tıkandığını belirten Yıldırım, “Atanma hakkını elde etmiş öğretmenlerin tamamı diğer ülkelere giderken, Fransa noktasında sorun bir türlü çözülmedi. Milli Eğitim Bakanlığı ‘siyasi zıtlık’ dese de bahsedilen konuda bir siyasi zıtlık yok. Vize verilmemesi oradaki bürokrat ve eşlerinin tavrından kaynaklanıyor.

Edinilen bilgilere göre bu görevlilerin eşleri ilk kez oraya gitmemiş. Zaten oradalar. Yani daha önce Fransa’nın istediği gibi fotoğraf vermişler. Yeniden vizelerinin uzatılması işlemi sırasında ise bu fotoğrafı vermek istemiyorlar. ‘Perukla çektirebilirsiniz’ önerilerini de geri çeviriyorlar. Sonuçta sadece Fransa’ya gidemeyen öğretmenler değil, oradaki bu öğretmenleri aylardır bekleyen Türk öğrenciler de mağdur. Sıkıntı bugüne kadar kamuoyuna yansımadı. Yaşananların Türkiye’de seçim malzemesi olarak kullanılması olasılığı var.”

Fransa ile yaşanan vize krizine ilişkin aradığımız Dışişleri Bakanlığı yetkilileri konuya yönelik soruları yanıtsız bıraktı.

Etiketler
Fransa Türkiye Vize