Jim Rogers: Trump will ramp up trade wars to be reelected
Prominent investor Jim Rogers said, U.S. President Donald Trump will ramp up trade wars again in earnest in an attempt to boost his 2020 reelection bid, Money And Markets reported.
Prominent investor Jim Rogers said, U.S. President Donald Trump will ramp up trade wars again in earnest in an attempt to boost his 2020 reelection bid, Money And Markets reported.
Rogers, the 76-year-old chairman of Rogers Holdings Co. Inc., recently gave an interview with the Japan Times where he said the United States and China will soon reach a new trade agreement, which should send markets and trade soaring. But the good times will be short-lived, according to Rogers.
The reason, Rogers says, is because U.S. President Donald Trump will ramp up trade wars again in earnest in an attempt to boost his 2020 reelection bid as the U.S. economy slows down to recession levels.
“Later this year or next, when things are getting bad in the world economy — therefore America is going to start suffering — and Mr. Trump has an election in 2020, he is going to say, ‘We got to bash these guys,'” Rogers told the Japan Times. “That’s when Japan, China and other people are going to feel more effects of trade wars because he thinks it will help him win the election.”
Rogers, who has a new book out that paints a grim future for Japan, and also warns that the worst economic recession of his lifetime is just around the corner, is in Japan this week promoting his book, “The Future of Japan and the World That Will Be Read Through the Flow of Money.”
In the book, he foresees a catastrophic economic downturn within a year or two due to the “unprecedented” level of debt worldwide. The Institute of International Finance reported that global debt soared to $247 trillion in the first quarter of 2018, and Rogers said debt has increased by $75 trillion, or 43 percent, since 2008.
Rogers also portrays a stark future for Japan in the book, pointing to mounting debt, a rapidly dwindling population and a reluctance to embrace immigration.
Rogers also took a shot at central banks the world over for the practice of excessively printing money — quantitative easing — during an economic downturn, calling the practice “lunacy.”
METNİN TÜRKÇE ÇEVİRİSİ
Jim Rogers: Trump yeniden seçilmek için ticaret savaşlarını körükleyecek
DHA'nın haberine göre, Ünlü yatırımcı Jim Rogers, ABD başkanı Donald Trump’ın 2020 yılında yapılacak seçimleri kazanmak için ticaret savaşlarını daha da alevlendireceğini söyledi.
Dünyanın ilk uluslararası hedge fonu Quantum Fund’un kurucularından olan Rogers, yeni çıkan kitabı hakkında the Japan Times’a açıklamalarda bulundu.
ABD ve Çin’in yakın zamanda yeni bir ticaret anlaşmasına varacağını ve bunun piyasaları coşturup ticari ilişkileri arttıracağına işaret eden 76 yaşındaki Rogers, ancak, bu güzel günlerin kısa vadeli olacağını, ABD ekonomisinin yavaşlama sinyali verdiği bir ortamda seçime gidecek olan Trump’ın 2020’de kazanabilmek için tekrar ticaret savaşı silahına sarılacağını ileri sürdü ve ekledi:
"Bu yıl sonunda ya da gelecek sene, Dünya ekonomisinde işler kötü gitmeye başladığında ve Amerika da bundan olumsuz etkilendiğinde, 2020’de seçimlere giden Trump şöyle diyecek: 'Bu heriflerin kafasını ezmemiz lazım.' İşte o zaman Çin, Japonya ve diğer ülkeler ticaret savaşlarının etkilerini çok daha fazla hissedecek. Çünkü Trump bunun kendisine seçimleri kazandıacağına inanıyor."
Halen Rogers Holdings’in Başkanlığını yürüten Rogers, yeni kitabı "Japonya’nın Geleceği ve Para Akışı Üzerinden Okunacak Dünya"nın tanıtımı için Japonya’da bulunuyor.
The Japan Times’a göre Rogers kitapta görülmemiş küresel borç yığılması nedeniyle önümüzdeki 1-2 yıl içinde felaket düzeyde bir ekonomik çöküş öngörüyor.
Küresel toplam borç miktarı 2008 krizinden bu yana yüzde 43 ya da 75 trilyon dolar artışla yaklaşık 250 trilyon dolara ulaştı. Dünyanın en büyüğü olan ABD ekonomisinin bir yıllık üretimi 22 trilyon dolar, Türkiye’nin üretimi ise 0.8 trilyon dolar dolayında. Dünyanın bir yıllık üretimi ise 80 trilyon dolar düzeyinde.
The Japan Times’a göre Rogers kitabında Japonya için de karanlık bir gelecek öngörüyor. Ünlü yatırımcıya göre, dünyanın en yüksek oranlı devlet borcu, azalan nüfus ve göçmenlerin kabul edilmemesi ülkenin en önemli dezavantajları.
Rogers ayrıca merkez bankalarının "aşırı" para basma politikalarını "delilik" olarak nitelendirdi.