Eşiyle birlikte IŞİD'e katılan Alman kadın ülkesine dönüyor

Alman vatandaşı J.S.'nin (31) iki çocuğuyla birlikte bugün Stuttgart'a ulaşacağı öğrenildi.

Eşiyle birlikte IŞİD'e katılan Alman kadın ülkesine dönüyor

SÜHEYLA KAPLAN/ARTI GERÇEK - Almanya’nın, Suriye’de ve Irak'ta yakalanan Alman vatandaşı IŞİD’lileri ülkeye geri getirmesi ve onların yargılaması konusundaki tartışmalar devam ederken, Alman vatandaşı J.S.'nin (31) iki çocuğuyla birlikte bugün Stuttgart'a ulaşacağı öğrenildi.

Alman diplomatik kaynakları, Alman hükümetinin Alman tutukların iadesinin talebi için, bölgedeki 'Kuzey ve Doğu Suriye Federe Yönetimi' ile doğrudan masaya oturmanın, söz konusu yönetimi diplomatik olarak resmen tanımak anlamına geleceğini düşünüyor.

IŞİD savaşçılarının Almanya'ya alınıp yargılanıp, yargılanmamaları konusunda tartışmalar sürerken 2014 yılında Almanya'nın Oberhausrn kentinde Suriye kökenli erkek arkadaşı ile IŞİD'e katılan J.S.'nin diplomatik görüşmeler sonrasında İdlib'den Türkiye üzerinden bugün yerel saat ile 19:00'da Stuttgart'a ulaşacağı kaydedildi.

.S. 2014 yılında Suriye'de erkek arkadaşıyla birlikte IŞİD'e katıldı ve arkadaşını bölgede çıkan çatışmada kaybetti.

J.S.'nin daha sonra Suriye'de IŞİD militanı bir Türk vatandaşı ile evlendiği ve iki çocucuğu olduğu belirtiliyor.

Edinilen bilgiye göre J.S. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) kontrolündeki cezaevinde kalıyordu. J.S.'nin Almanya'da yargılanacağı belirtiliyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'de YPG tarafından yakalanan IŞİD'li yabancıların vatandaşı olduğu ülkeler tarafından geri alınıp yargılanması çağrısı Alman siyasetini böldü.

Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Alman vatandaşı IŞİD'lilerin Almanya'ya getirilmesinin çok zor olduğunu belirtiyor. Alman vatandaşı IŞİD’lilerin ülkeye geri dönme hakkı olduğunu söyleyen Maas, ancak Suriye'deki şartlar altında tutukluların vatandaşlık bilgilerinin doğruluğunu kontrol etme imkanı bulunmadığını öne sürdü. Dışişleri Bakanı, bu prosedür için bilgi ve ceza kovuşturmasının gerektiğini, Suriye’de bunun da imkansız olduğunu belirtti.

Sol Parti Federal Meclis Grubu Başkanı Dietmar Bartsch, Trump’ın haklı olduğunu ve Suriye’de yakalanan yabancı IŞİD’lilerin ülkelerine dönmeleri gerektiğini düşünüyor.

Bartsch, "Alman vatandaşı olanlar doğal olarak Almanya’ya gelebilmeli. Gerekirse de burada mahkemede yargılanabilirler. Biz bir hukuk devletiyiz, bunun unutulmaması gerekiyor" diye konuştu.

Diplomatik kaynaklar, Berlin’in Suriye’de yakalanan Alman vatandaşı IŞİD’lileri ülkeye geri getirip, yargılama konusunda ‘isteksiz’ olduğunu öne sürerken, buna gerekçe olarak YPG ve ona bağlı oluşumlarla doğrudan bağlantı kurmanının, Türkiye’nin tepkilerine yol açacağını göstermişti.

Almanya’dan Suriye ve Irak’taki 'terör' kamplarına katılanların sayısı yaklaşık 1000 olarak biliniyor. Bunlardan 300’e yakınının Almanya’ya döndüğü, 150 militanın ise öldüğü tahmin ediliyor.

Etiketler
IŞİD