Küresel savunma harcaması açıklandı
Dünya genelinde savunma harcamaları 2018'de artmaya devam ederken 1,8 trilyon dolar oldu.
Dünya genelinde savunma harcamaları 2018'de artmaya devam ederek 1,8 trilyon dolara çıktı.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) yayınladığı rapora göre Türkiye'nin savunma harcaması ise yüzde 24'lük artışla 19 milyar dolara ulaştı ve ilk 15 ülke arasında yıllık harcaması en fazla yükselen ülke oldu.
Euronews'in haberine göre, Jane's Defence Budgets raporuna göre, Türkiye'nin savunma sanayi ihracatı ise geçen yıl 2 milyar doları aştı. Jane's analisti Charles Forrester Körfez, Asya ve Afrika pazarlarındaki güçlü performansı sayesinde artış trendinin süreceği sinyalini verdiğini belirtti.
5 ülke toplam harcamanın yüzde 60'ını oluşturuyor
SIPRI'ye göre 2018 yılında en fazla savunma harcaması yapan ülkeler sırasıyla Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Suudi Arabistan, Hindistan ve Fransa olurken bu beş ülke küresel harcamanın yüzde 60'ını gerçekleştirdi.
NATO ittifakında yer alan ülkelerin harcaması ise 963 milyar dolarla toplam harcamanın yüzde 53'ünü oluşturdu
Milli gelire oranla harcama en fazla Orta Doğu'da
Çalışma, toplam harcamanın ülkenin milli gelirine oranı bakımından ise ilk 10 ülkeden altısının Orta Doğu'da olduğunu gösterdi. Buna göre Suudi Arabistan geçen yılki harcamasını 4,6 milyar dolar azaltmış olmasına rağmen milli gelirinin yüzde 8,8'ine denk gelen savunma alımı ile ilk sırayı aldı. Bölgedeki diğer ülkelerden Umman yüzde 8,2'sini; Kuveyt yüzde 5,1'ini; Lübnan yüzde 5'ini; Ürdün yüzde 4,7'sini ve İsrail yüzde 4,3'ünü savunma harcamalarına ayırmış.
Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde 'Rus tehdidi' etkisi
Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde de önemli artışlar gözlendi. Polonya'nın harcaması yüzde 8,9 artışla 11,6 milyar dolara çıktı. Ukrayna'nın harcaması ise yüzde 21 artarak 4,8 milyar dolara yükseldi. Ayrıca bölgedeki diğer ülkelerden Bulgaristan, Letonya, Litvanya ve Romanya'da da harcamalar ivme kazandı.
SIPRI analistlerinden Pieter Wezeman Orta ve Doğu Avrupa'da savunma harcamalarındaki artışta en büyük etkenin Rusya'dan kaynaklanan tehditlerin yükseldiği yönündeki görüş olduğunu belirtti.