Kanseri yenen Küba'dan bir heyet Türkiye'ye geliyor
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, dünyada sağlık alanında en ileri ülkelerden biri olan Küba ile işbirliği vurgusu yapıldı.
Dünyanın dört bir yanına sağlık hizmeti sunan, kanser ve kanser aşısı konusunda yeni ilerlemelerin olduğu Küba'dan, Küba ilaç kurumu BioCubaPharma Başkanı ve kurum temsilcileri, bu hafta Türkiye'ye Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle görüşmeye gelecek.
Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada, "Uluslararası işbirliğimizi artırıyoruz. Küba ile aşı, kanser aşısı ve ilaçları konusunda çalışma grubu kurma kararı alındı. Küba’dan bir heyet bu hafta ülkemize geliyor" denildi.
Sağlık Bakanlığınca, Küba ile aşılar, kanser aşısı ve ilaçlarının üretimi konusunda çalışma grubu oluşturulması kararlaştırıldı.
Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cenevre'de düzenlenen 2. Dünya Sağlık Asamblesi'ndeki temasları kapsamında, Küba, Portekiz, Irak, Azerbaycan, İran, Kırgızistan, Endonezya ve Çekya Sağlık Bakanları ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
KANSER ARAŞTIRMALARI KONUŞULACAK
Sağlık sisteminin ticari kaygılarla ele alındığı Türkiye'nin aksine sosyalist Küba'da halk sağlığı ön planda.
Sağlık alanında yaptığı katkılarla bilinen ve bu alanda en ileri ülkelerden olan Küba'da fiyatı 1 dolar olan kanser aşısı Türkiye'de tam 2 bin 800 dolardan satılıyor.
Küba’da evrensel halk sağlığı sisteminin, ulusal kanser programlarının, biyomedikal araştırmaların ve onkolojinin ve ilgili tıbbi alanların en ileri noktalarında çalışmalar yürütülüyor.
5 BİNDEN FAZLA HASTAYA UYGULANDI
Küba'da yüksek oranda akciğer kanseri yaşanması nedeniyle, araştırmacılar 1990'ların ortalarında akciğer kanseri aşısı üzerinde çalışmaya başladı. Bazı çalışmaların sonucunda CIMAvax-EGF (Epidermal büyüme faktörü) aşısı akciğer kanseri için uygulanmaya başladı.
CIMAvax kanser tedavisi, hastanın bağışıklık sistemini uyararak EGF'yi durdurmaya, kandaki EGF'yi azaltmaya ve kanser hücrelerinin yaşamasını engellemeye çalışıyor.
2011 yılından beri Kübalılara ücretsiz sunulan bu tedaviyi alan hastaların sağ kalım süresinde artış sağlandı ve dünyada 5 binden fazla hastaya uygulandı. Cimavax şu anda Küba, Kolombiya, Peru, Bosna Hersek ve Paraguay'da kullanılıyor.
ABD'deki Roswell Park Kanser Enstitüsü de klinik deneylere giren ilk Küba patentli ilaç oldu.
KÜBA'DA HALK SAĞLIĞI ANAYASADA KORUNUYOR
Küba anayasanın 72. maddesinde “halk sağlığı herkesin hakkıdır ve herkesin tıbbi bakıma, korumaya ve iyileşme hizmetlerine ücretsiz erişimini garanti etmek devletin sorumluluğundadır. Devlet bu hakkın gerçekleşmesi için bütün düzeylerde herkesin erişebileceği bir sağlık bakımı sistemi kurar, toplumun ve ailelerin katkıda bulunduğu önleme ve eğitim programları geliştirir” ifadeleri bulunuyor.
Barınma, beslenme, iş sağlığı ve iş güvenliği koşulları, yaşanılan çevrenin sağlığa etkisini bir bütün olarak ele alan ve çalışmalarını buna göre yürüten Küba'da diğer belirleyenlerin garanti altına alınmasının bir sonucu olarak halk sağlığında dünyanın diğer ülkelerine göre ileride olan Küba'da, kollektif bilimsel çalışmalar ile yenilemez denilen hastalıklar için araştırmalar artıyor.
Küba Anayasası’nın 31. maddesi, “Çalışmak, çalışabilecek herkes için bir hak, sosyal ödev ve onur kaynağıdır. Ücretli emek, düzgün yaşam koşulları sağlayan, maddi ve manevi iyiliğin geiştirilmesine ve bireysel, kolektif ve sosyal projelerin gerçekleştirilmesine izin veren birincil gelir kaynağı olmak zorundadır” biçiminde düzenlenerek, bütün Küba yurttaşlarına “gelir olanağı” sağlamakta ve sağlığın en önemli belirleyicisini garanti altına almakta.
'İŞBİRLİĞİ SEVİNDİRİCİ ANCAK...'
Türkiye-Küba arasında sağlık alanında çalışma grubu kurulma kararını Sputnik’e değerlendiren José Martí Küba Dostluk Derneği Başkanı Yiğit Günay “İşbirliği sevindirici. Ancak Küba’dan alınan modeller, Türkiye’de başka bir şeye dönüşüyor. Türkiye’de ilaçlar pahalı ancak Küba’da kanser aşısı dahil tüm sağlık hizmetleri ücretsiz” dedi.
İki ülkenin sağlık alanında yapmakta olduğu işbirliğini “sevindirici” diye nitelendiren Günay “ Ülkemizle Küba arasında sağlık alanındaki işbirliğinin ilerletilmesine yönelik her türlü çaba sevindirici. Ulusal doğal kaynakları çok kısıtlı, bu anlamda çok yoksul bir ülke olan Küba'nın, devrimden sonraki 60 yılda dünyada sağlık alanında en önde gelen ülkelerden biri haline gelmiş olması, bizim açımızdan da örnek teşkil etmeli” değerlendirmesinde bulundu.
'BÖYLE DÜZENİN KURULMASI ARZUMUZ'
JMKDD Başkanı Günay “Şu an Küba'nın ulusal gelirleri içinde yurtdışında ilaç satışları ve biyoteknoloji en önemli kalemlerden biri. Dolayısıyla son gelişme, hem Küba açısından, hem de bu ilaçlara erişim sağlaması noktasında Türkiye halkı açısından sevindirici. Ancak elbette arzumuz, Türkiye halkının da sağlık hizmetlerine ücretsiz olarak ulaşabileceği, birtakım şahıs veya şirketlerin başkalarının sağlığı üzerinden para kazanamayacağı bir düzenin kurulması” diye devam etti.
‘TÜRKİYE’DE BAŞKA BİR ŞEYE DÖNÜŞÜYOR’
İki ülkenin sağlık alanındaki ortaklığının yıllardır sürdüğüne işaret eden JMKDD Başkanı Günay “Türkiye'yle Küba arasında sağlık alanındaki ilişki yeni değil. AKP'nin getirdiği Aile Hekimliği modelinin özü Küba'dan alınma, fakat Türkiye'de uygularken bunu piyasacı bir model haline getirdiler maalesef. Bu çelişki, yani sosyalizmle yönetilen Küba'da uygulanan kamucu sağlık politikalarının, kapitalizmin hüküm sürdüğü ülkemize geldiklerinde başka bir şeye dönüşmesi, temel sıkıntılardan biri” diye konuştu.