Arnavutluk'ta Yeni Bir Bektaşi Devleti Kurulacak

Arnavutluk, başkent Tiran'da yeni ve küçük bir Bektaşi devlet kurmayı planlıyor. Başbakan Edi Rama, Tiran'da kurulacak olan Bektaşi devletinin, Vatikan benzeri bir yapı olacağını açıkladı. Yeni devlet, dinî hoşgörüyü teşvik ederken, yaşam tarzı kuralları dayatmayacak ve kadınlara giyim özgürlüğü tanıyacak.

Arnavutluk'ta Yeni Bir Bektaşi Devleti Kurulacak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da kurulması planlanan Müslüman devlet, beş New York bloğu büyüklüğünde bir alanı kontrol eden Vatikan tarzı egemen bir bölge olacak ve alkole izin verecek, kadınların istediklerini giymelerine izin verecek ve hiçbir yaşam tarzı kuralı dayatmayacak.

Takipçileri tarafından Baba Mondi olarak bilinen din adamı Edmond Brahimaj, Arnavutluk'un kendi yönetimi, pasaportları ve sınırları olan egemen bir devlete dönüştürmek istediği 27 dönümlük bir toprak parçasını nasıl yönetmeyi planladığını açıkladı. Brahimaj, “Tanrı hiçbir şeyi yasaklamaz; bu yüzden bize akıl verdi” dedi. Başbakan Rama da Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti olarak adlandırılacak oluşumun planlarını yakın gelecekte açıklayacağını söyledi.

“Tüm kararlar sevgi ve nezaketle alınacak” diyen 65 yaşındaki Baba Mondi, resmî unvanı olan Hacı Dede Baba Hazretleri ile dünya çapında milyonlarca kişi tarafından saygı gören eski bir Arnavutluk Ordusu subayı. Kendisi, 13. yüzyılda Türkiye'de kurulan ancak şu anda Arnavutluk'ta bulunan bir Şii Sufi tarikatı olan Bektaşiliğin en önemli lideri.

Başbakan Rama verdiği bir röportajda yeni devletin amacının Arnavutluk'un gurur duyduğu İslam'ın hoşgörülü bir versiyonunu teşvik etmek olduğunu söyledi. “Dini hoşgörü olan ve asla hafife almamamız gereken bu hazineye sahip çıkmalıyız” dedi.

Bektaşi bölgesinde kubbeli bir toplantı ve ibadet salonu, tarikatın tarihini sergileyen bir müze, bir klinik, bir arşiv ve Baba Mondi'nin idari ofisleri bulunuyor.

Etiketler
Arnavutluk