BM'den Lübnan'daki 'Siber Katliam' İçin Flaş Açıklama

Birleşmiş Milletler Konseyi, yangın yerine dönen Lübnan için acil oturum düzenledi. Oturum sonrası yapılan açıklamada, saldırıların Lübnan halkı nezdinde çok büyük bir panik ve korku yarattığına dikkati çekilerek, "Siviller arasında korku yaymaya yönelik şiddet eylemleri savaş suçudur" denildi.

BM'den Lübnan'daki 'Siber Katliam' İçin Flaş Açıklama

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Lübnan'daki gelişmelere ilişkin acil oturum düzenlendi. Burada üye ülkeleri bilgilendiren BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Lübnan'da cihazların patlatılarak sivillere düzenlenen saldırıları dehşetle karşıladığını bildirdi.

Türk, söz konusu saldırının yeni bir harp şekli teşkil ettiğini belirterek, iletişim cihazlarının silaha dönüştürüldüğünü ve market, sokak kenarları, evler, hastaneler ve üniversitelerde patlatıldığını anımsattı.

'BÜYÜK PANİK VE KORKU YARATIYOR'

Bu saldırının Lübnan halkı nezdinde çok büyük bir panik ve korku yarattığına dikkati çeken Türk, "Bu yeni normal olamaz" diye konuştu. Türk, savaşların kuralları olduğunu ve tüm tarafları bağladığını belirterek, başka insanlara yönelik şiddet uygulandığında sivil ve askeri hedefler arasında ayrım gözetmenin zorunlu olduğunu dile getirdi. Sivilleri korumak için gerekli her türlü önlemin alınması gerektiğini ifade eden Türk, "Saldırılar orantılı olmak zorundadır" dedi.

'BU EYLEMLER SAVAŞ SUÇU'

Türk, "Siviller arasında korku yaymaya yönelik şiddet eylemleri savaş suçudur." diyerek, saldırılar konusunda bağımsız, şeffaf ve kapsamlı soruşturma talep etti. Bu korkunç olayın "tek başına değerlendirilemeyeceğini" vurgulayan Türk, olayın Gazze ve Batı Şeria ile Doğu Kudüs'te çığ gibi artan şiddetle bağlantılı olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA