İsrail, Gazze'de hastane vurdu: En az 800 ölü

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü, İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ni bombalaması sonucu ölü sayısının 800'e yükseldiğini açıkladı. Dünyadan tepki açıklamaları yükseldi.

İsrail, Gazze'de hastane vurdu: En az 800 ölü

İsrail-Hamas arasında 7 Ekim'de başlayan savaşta 11. güne girilirken, bugün itibarıyla tam 1 milyon insan yerinden edildi. Savaşın başından bu yana ise bin 400 İsrailli, 2 bin 778 de Filistinli öldürüldü.

İsrail, Gazze Şeridi'nin Mısır'a açılan tek kapısı olan Refah Sınır Kapısı'nı ikinci kez bombaladı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze Şeridi'nde, suyun tükendiğini, aile ve çocukların, kuyulardaki kirli suları kullanmak zorunda kaldığını duyurarak, "Hemen insani ateşkese ihtiyacımız var" dedi.

İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ni bombalaması sonucu ölü sayısı bine yaklaştı. Saldırıyla ilgili İsrail yetkilileri saldırıyı kendilerinin yaptığı yönündeki açıklamaları reddederken, bölge ülkelerinde tepkiler sokaklara taştı, dünyadan çeşitli açıklamalar geliyor...

İstanbul'da İsrail'i protesto etmek için İsrail Konsolosluğu önünde yapılan eylemde polis gazlı müdahalede bulundu. Müdahale sırasında kalp krizi geçiren Saadet Partisi İl Başkan Yardımcısı Nuri Tüfekçi hayatını kaybetti.

Dünyanın farklı ülkelerinde ve Türkiye'nin çok sayıdaki şehir merkezlerinde İsrail karşıtı eylemler düzenlendi. İsrail vatandaşlarını Türkiye'yi terk etmeleri yönünde uyardı.

SAAT SAAT NELER YAŞANDI?

BIDEN ÖFKELİ: ABD SİVİL YAŞAMIN KORUNMASINDAN YANADIR

Biden Gazze'deki hastane patlamasından 'öfkelendi', ABD 'tam olarak ne olduğuna dair bilgi toplayacak'

İsrail'e gitmekte olan ABD Başkanı Joe Biden yaptığı açıklamada Gazze'deki Al-Ahli hastanesinde meydana gelen ve en az 500 kişinin ölümüne yol açan patlamadan dolayı "öfkelendiğini ve derin üzüntü duyduğunu" söyledi.

Ürdün Kralı Abdullah II ve İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüştüğünü söyleyen Biden, "ulusal güvenlik ekibine tam olarak ne olduğuna dair bilgi toplamaya devam etmeleri talimatını verdi. Amerika Birleşik Devletleri çatışma sırasında sivil yaşamın korunmasından yanadır ve bu trajedide ölen ya da yaralanan hastaların, sağlık personelinin ve diğer masumların yasını tutuyoruz."

YUNANİSTAN'DAKİ SOL PARTİLERDEN İSRAİL'İN SALDIRISINA TEPKİ

Yunanistan'da sol partiler, İsrail'in Gazze el-Ehli Baptist Hastanesine saldırısını kınadı.

Ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifak'tan (SYRIZA) yapılan açıklamada, "SYRIZA, Gazze'deki hastanenin basın yayın organlarının belirttiği şekilde İsrail tarafından bombalanmasını kınamaktadır." denildi.

Açıklamada, saldırıda yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği hatırlatılarak, bunun bir savaş suçu olduğu ifade edildi.

SYRIZA, sivillerin korunması, insani bir krizin önlenmesi ve hepsinden önemlisi ateşkesin sağlanması için uluslararası toplumun Avrupa Birliği'nin (AB) güçlü desteğiyle bir inisiyatif almasına acil ihtiyaç duyulduğuna işaret etti.

YUNANİSTAN KOMÜNİST PARTİSİ EYLEM ÇAĞRISI YAPTI

Yüzde 7,69'luk oy oranı ile 2023 Haziran genel geçimlerinde meclise giren Yunanistan Komünist Partisi'nden (KKE) yapılan açıklamada, "İsrail Devleti artık inanılmaz vahşetlere başvuruyor. Gazze'deki hastanenin bombalanması, alınan bilgilere göre, içlerinde kadın ve çocukların da bulunduğu yüzlerce kişinin ölümüne neden oldu. Bu gösteriyor ki, hiçbir suçu işlemeye çekinmiyorlar." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, hükümetin İsrail-Filistin çatışmasındaki tavrına ilişkin şunlar kaydedildi:

"(Yunanistan Başbakanı Kiryakos) Miçotakis ve Yeni Demokrasi hükümeti, 'İsrail'in kendini koruma hakkına' ilişkin tarihi temeli olmayan görüşüyle, ilk andan itibaren Filistinlilerin mücadelesini kınamak için koşan partilerle birlikte bu suçları örtbas etmektedirler."

Açıklamada, Miçotakis'in İsrail'e planladığı ziyaretin gerçekleşmemesi gerektiği belirtilerek, "Netahyahu hükümetiyle hiçbir temas yapılmamalıdır. Bu, suça ortak olma anlamına gelecektir ve Yunan halkı bunu çok ağır cezalandırır." ifadesi de yer aldı.

KKE, yarın başkent Atina'da Filistin'e destek eylemi için çağrıda bulunarak, açıklamasını "Filistin'e özgürlük" sözleriyle tamamladı.

Devlet Bakanı Akis Sketços Yunan Devlet Televizyonu ERT'e dün yaptığı açıklamada Miçotakis'in birkaç gün içinde İsrail'e gideceğini duyurmuştu.

İSRAİL ORDUSU: BAŞARISIZ ROKET SALDIRISINDAN İSLAMİ CİHAD SORUMLU

İsrail Ordusu'nun yabancı medya sözcüsü Daniel Hagari yaptığı açıklamada "IDF operasyonel sistemlerinin analizi, Gazze'deki teröristler tarafından bir roket yaylım ateşi yapıldığını ve vurulduğu sırada Gazze'deki Al-Ahli Al-Mahdi hastanesinin yakınından geçtiğini gösteriyor" dedi.

Daniel Hagari yabancı muhabirlere verdiği brifingde şunları söyledi: "Elimizdeki birkaç kaynaktan gelen istihbarat, Gazze'deki hastaneye isabet eden başarısız roket saldırısından İslami Cihad'ın sorumlu olduğunu gösteriyor. Tekrar ediyorum, Gazze'deki hastanede masum insanların ölümünden İslami Cihad sorumludur."

BM'DEKİ ARAP GRUBU TEPKİLİ: GÜVENLİK KONSEYİ GÖREVİNİ YERİNE GETİRİP DÜN ÇATIŞMAYI DURDURABİLSEYDİ...

Birleşmiş Milletlere (BM) üye Arap ülkelerinin oluşturduğu Arap Grubu, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırısıyla ilgili, "Eğer BM Güvenlik Konseyi görevini yerine getirip dün çatışmayı durdurabilseydi, halkımıza yönelik bu suç işlenemezdi ve 500 kişi halen bizimle olurdu." ifadelerini kullandı.

Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansour, New York'taki BM binasında Arap Grubu adına açıklama yaptı.

Arap Grubu'nun birlik olarak hareket ettiğini ve İsrail güçlerinin gerçekleştirdiği katliam karşısında öfkeli olduklarını aktaran Mansour, "İsrail güçleri tarafından gerçekleştirilen katliamı en güçlü şekilde kınıyoruz. Bu suçu işleyenler cezalarını çekmeli." dedi.

Mansour, "Eğer BM Güvenlik Konseyi görevini yerine getirip dün çatışmayı durdurabilseydi, halkımıza yönelik bu suç işlenemezdi ve 500 kişi halen bizimle olurdu." ifadelerini kullandı.

"ARTIK UYANMALARI GEREKİYOR"

"BM Güvenlik Konseyinin artık uyanması gerekiyor." diyen Mansour, BM'nin sadece bu suçu kınamaması ve aynı zamanda acilen ateşkes sağlaması gerektiğini kaydetti.

Mansour, İsrail'in suçlamaları kabul etmemesine ilişkin ise "Netenyahu bir yalancıdır" diyerek, İsrail'in önce hastaneyi bombaladığına ilişkin sosyal medya hesaplarından paylaşım yaptığını, daha sonra hikayeyi değiştirmek için sildiğini ifade etti.

ABD Başkanı Joe Biden'ın artık "İsrail'e yeter" demesi gerektiğini belirten Mansour, Biden'ın koşulsuz bir şekilde İsrail'i desteklemesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Mansour, halihazırda en temel hedefin acil ateşkes sağlanması olduğunun altını çizdi.

BEYAZ SARAY, BIDEN'IN BAŞSAĞLIĞI MESAJINI PAYLAŞTI

İsrail sonrası yapacağı Ürdün ziyaretini erteleyen ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'deki hastane saldırısında hayatını kaybedenler için başsağlığında bulundu, yaralılara acil şifalar diledi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Biden'ın, Ürdün Kralı 2. Abdullah'la istişarelerde bulunduktan sonra ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısı üzerine yas ilan etmesinin ışığında Ürdün ziyaretini ertelediği bildirildi.

"Başkan (Biden), Gazze'deki hastane patlamasında hayatını kaybeden masum canlar için en derin taziyelerini iletti, yaralılara acil şifalar diledi." ifadesine yer verilen açıklamada, Biden'ın Ürdün, Filistin ve Mısır liderleriyle yüz yüze görüşmeyi dört gözle beklediği ve bu süreçte liderlerle doğrudan temas halinde olacağı kaydedildi.

İsrail'e gitmek üzere yola çıkan Biden'ın, bu ülkeden sonra Ürdün'e giderek, Kral 2. Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşeceği bildirilmişti.

Biden'ın da katılması beklenen dörtlü zirve için başkent Amman'da bulunan Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısı sonrasında Ramallah'a dönme kararı aldığı açıklanmıştı.

MACRON: HİÇBİR ŞEY BİR HASTANENİN VURULMASINI HAKLI GÖSTERMEZ

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "Gazze Şeridi'ne insani yardım erişimi gecikmeksizin açılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Macron ayrıca şunları kaydetti:

"Hiçbir şey bir hastanenin vurulmasını haklı gösteremez.
Hiçbir şey sivilleri hedef almayı haklı gösteremez.

Fransa, Gazze'deki Al-Ahli Arap hastanesine düzenlenen ve çok sayıda Filistinlinin hayatını kaybetmesine neden olan saldırıyı kınamaktadır. Düşüncelerimiz onlarla birlikte. Olaylar tüm yönleriyle aydınlatılmalıdır."

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI: NE OLDUĞUNU ÖĞRENMEK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

İngiltere Dışişleri Bakanı, ülkesinin Gazze'deki hastanede ne olduğunu öğrenmek için müttefikleriyle birlikte çalışacağını söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Al-Ahli al-Arabi Hastanesi'nde meydana gelen ve yüzlerce kişinin ölümüne yol açan patlamadan kısa bir süre sonra günü yaptığı açıklamada, İngiltere'nin ne olduğunu bulmak ve Gazze'deki masum sivilleri korumak için müttefikleriyle birlikte çalışacağını söyledi.

Cleverly, sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda "Al Ahli hastanesinin yıkılması, insan yaşamı için yıkıcı bir kayıptır" dedi.

ALMANYA: HASTANELER SALDIRIYA UĞRAMAMALI

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Gazze'deki hastane saldırısına ilişkin, siviller ve hastanelerin hedef olmaması gerektiğini belirtti.

Dışişleri Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Sivil hedefler, özellikle de hastalar ve sağlık personelinin bulunduğu tam teşekküllü bir hastane, hiçbir koşul altında hiç kimse tarafından saldırıya uğramamalıdır. Çatışmalarda siviller korunmalıdır." değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, "Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesinde yüzlerce kişinin öldüğüne dair haberler karşısında derinden sarsıldık." ifadesi kullanıldı.

MEDVEDEV: SAVAŞ SUÇU

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev, "Gazze Şeridi'nde bir hastaneye yapılan korkunç saldırı açıkça savaş suçudur." dedi.

Medvedev, sosyal medya hesabından İsrail'in Gazze'deki hastaneye yaptığı saldırıya ilişkin açıklama yaptı.

"Gazze Şeridi'nde bir hastaneye yapılan korkunç saldırı açıkça savaş suçudur." ifadesine yer veren Medvedev, İsrail'in saldırısının nihai sorumlusunun ABD olduğunu belirtti.

Medvedev, "Bunun nihai sorumluluğu, farklı ülkelerdeki ve farklı kıtalardaki savaşlardan alaycı şekilde para kazananlara, askeri endüstriyel tesislerini doldurarak silahlara muazzam miktarda düşüncesizce para dağıtanlara, yalanla demokratik değerleri korumaya yönelik küresel misyonlarını ilan edenlere, Amerika Birleşik Devletleri'ne aittir." ifadelerini kullandı.

FRANSA'DAN TEPKİ

Fransa, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlenen, yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı kınadı.

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Fransa, Gazze şehrinde çok sayıda Filistinlinin hayatını kaybettiği el-Ehli Hastanesine yönelik saldırıyı sert şekilde kınıyor." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, tüm tarafların insani hukuka riayet etmesi gerektiği belirtildi.

Uluslararası insani hukukun, sivillerin korunmasını sağlaması gerektiği vurgulanan açıklamada, Gazze Şeridi'ne insani yardım erişiminin derhal sağlanması çağrısında bulunuldu.

ÜRDÜN: ZİRVE İPTAL EDİLDİ

Ürdün, Amman'da ABD, Mısır ve Filistinli liderlerle yapılacak zirvenin iptal edildiğini açıkladı

ÖLÜ SAYISI 800'E YÜKSELDİ

Gazze Şeridi'nde hastaneye düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısı 800'e yükseldi.

İRAN CUMHURBAŞKANI: BOMBALARIN ATEŞİ YAKINDA SİYONİSTLERİ SARACAK

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İsrail'in Gazze’deki hastaneye yönelik yüzlerce kişinin öldüğü saldırıyla işlediği savaş suçuna karşı sessiz kalınamayacağını belirtti.

Reisi, X sosyal medya platformundan paylaştığı mesajında, "Bu gece Gazze'deki hastanede tedavi gören masum Filistinlilerin üzerine atılan Amerikan-İsrail bombalarının ateşi yakında Siyonistleri saracak." ifadelerini kullandı.

İran'ın çarşamba gününü ulusal yas ilan ettiğini hatırlatan Reisi, "Bu savaş suçu karşısında hiçbir özgür insanın sessizliğine izin verilemez." dedi.

HİZBULLAH: EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ ÖFKE GÜNÜ

Hizbullah İsrail'e karşı 'eşi benzeri görülmemiş öfke günü' ilan etti.

Hizbullah, Çarşamba gününü İsrail'e ve ABD Başkanı Biden'ın ülkeye yaptığı ziyarete karşı "benzeri görülmemiş bir öfke günü" ilan etti.

Açıklamada, "Saldırı, bu oluşumun ve destekçisi ABD'nin gerçek suçlu yüzünü ortaya koymaktadır; bu katliamın doğrudan ve tam sorumluluğunu taşımaktadır" denildi.

İSRAİL CUMHURBAŞKANI MEDYAYI SUÇLADI

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, sosyal medya hesabından yatığı açıklamada saldırıyı İslami Cihad'ın yaptığını öne sürdü ve medya kuruluşlarını hedef aldı.

Herzog, şunları söyledi:

"İslami Cihad'ın attığı bir füze, hayatların kurtarılması gereken Gazze'deki bir hastanede çok sayıda Filistinlinin ölümüne neden oldu.

Hamas ve İslami Cihad'ın yalanlarını yutarak 21. yüzyılın kan iftirasını tüm dünyaya yayınlayan medyaya yazıklar olsun.

Masumların kanını kasten döken Gazze'deki alçak teröristler utansın.

Seçim daha önce hiç bu kadar net olmamıştı. İsrail saf kötülükten oluşan bir düşmana karşı durmaktadır. Eğer insanlığı savunuyorsanız - tüm insan yaşamının değerini savunuyorsanız - İsrail'in yanında yer alırsınız."

İRAN: SALDIRI BİR SOYKIRIM

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Gazze Şeridi’ndeki Al Ahli Arab Hastanesi’ne düzenlenen saldırıyı “soykırım” olarak nitelendirerek şiddetle kınadı.

Kenani, saldırıyı vahşi bir savaş suçu ve soykırım olarak nitelendirerek şiddetle kınayarak, “Siyonist rejim, Filistin halkına karşı işlediği utanç verici suçları sürdürürken, bu korkunç suçu işleyerek vahşetini bir kez daha tüm dünyaya gösterdi ve savaşta uluslararası hukukun ilke ve kurallarına en ufak bir bağlılığının olmadığını kanıtladı” dedi.

Filistin halkı ve direnişine ve ayrıca gerçekleşen saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Kenani, “Şüphesiz bu yaşanan saldırı sonrası şehit olan mazlumların kanı, Filistin milleti ve mücahitlerinin işgaller karşısında ülkelerini özgürleştirme mücadelelerini daha da güçlendirecektir” dedi.

Kenani, “İşlenen bu savaş suçu karşısında uluslararası toplum ve özellikle Birleşmiş Milletler üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli ve Siyonist rejimin cinayetleri karşısında gerekeni yapmalıdır” ifadelerini kullandı.

AB LİDERLERİ İSRAİL-FİLİSTİN GÜNDEMİYLE TOPLANDI

Avrupa Birliği (AB) liderleri, İsrail-Filistin gündemiyle video konferans yoluyla bir araya geldi. İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Al Ahli Arab Hastanesi’ne gerçekleştirdiği hava saldırısına ilişkin bir soruya cevap veren AB Konseyi Başkanı Charles Michel, “Sivil altyapıyı hedef alan saldırılar, uluslararası hukuka uygun değil” dedi.

AB liderleri, İsrail-Filistin gündemiyle bir araya geldi. AB Konseyi Başkanı Charles Michel tarafından tertiplenen sanal zirvede, birlik dahilinde İsrail-Filistin gerilimine ilişkin farklı sesler ve görüş ayrılıklarına bağlı gerilim sonrasında birliğin İsrail ve Filistin'e yönelik politikasında uyum ve koordinasyon arandı.

ANGLİKAN KİLİSESİ: HASTANEYİ BİZ YÖNETİYORDUK

Anglikan Kilisesi Lideri Başpiskopos Welby: "(İsrail'in Gazze'de hastaneye saldırısı) Bu, masum canların şok edici ve feci bir kaybıdır. Hastaneyi, Anglikan Kilisesi yönetiyordu."

İSLAMİ CİHAD, İSRAİL'İN İDDİASINI YALANLADI

Reuters'ın geçtiği habere göre; İslami Cihad sözcüsü İsrail'in Gazze'deki hastane patlamasından sorumlu olduğu iddialarını yalanladı.

NETANYAHU: BARBAR TERÖRİSTLER YAPTI

Netanyahu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, saldırıyı kendilerinin yapmadıklarını tekrar ileri sürdü:

"Tüm dünya bilmelidir: Gazze'deki hastaneye saldıranlar IDF değil, Gazze'deki barbar teröristlerdi.

Çocuklarımızı vahşice katledenler kendi çocuklarını da katlediyorlar."

PENTAGON'DAN AÇIKLAMA

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh:

"Geçmişte Hamas komuta ve kontrol birimlerini hastanelere taşıyordı. İsrailin profesyonel ve çok iyi bir kapasitesi var ve Haması hedefliyor.

İsrail'e Hamas'ı ortadan kaldırması için güvenlik sistemlerini biz veriyoruz. Bu masum sivillerin öldürülmesi anlamına gelmiyor."

AB YÜKSEK TEMSİLCİSİ BORREL: SALDIRININ FAİLLERİ HESAP VERMELİ

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gazze'deki hastane saldırısının faillerinin hesap vermesi gerektiğini bildirdi.

Borrell, X hesabından Gazze'deki hastane saldırısına ilişkin açıklama yaptı.

"Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'nden gelen haberler, günlerdir gözlerimizin önünde gerçekleşen trajediye korku ekledi. Bir kez daha masum siviller en yüksek bedeli ödedi." ifadelerini kullanan Borrell, "Bu suçun sorumlusu ortaya çıkarılmalı. Failler hesap vermeli." değerlendirmesinde bulundu.

SUUDİ ARABİSTAN VE BAE'DEN AÇIKLAMA

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı Gazze'deki bir hastaneye düzenlenen ve 500 kişinin öldüğü bildirilen saldırıyı kınayarak bunu "iğrenç bir İsrail suçu" olarak nitelendirdi. Birleşik Arap Emirlikleri de İsrail'i "insancıl hukuka saygı göstermeye" çağıran bir kınama yayınladı.

MAHMUD ABBAS ÜRDÜN ZİYARETİNİ YARIDA KESTİ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail saldırısının ardından Ürdün ziyaretini yarıda keserek Filistin'e dönüyor.

NETANYAHU'DAN AÇIKLAMA: İSLAMİ CİHAD YAPTI

İsrail Başbakanı Netanyahu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada saldırıyı İslami Cihad'ın yaptığı ileri sürdü:

"IDF operasyonel sistemlerinin analizi, Gazze'deki teröristler tarafından bir roket yaylım ateşi yapıldığını ve bu roketlerin vurulduğu sırada Gazze'deki Al Ahli hastanesinin çok yakınından geçtiğini göstermektedir. Elimizdeki çok sayıda kaynaktan elde edilen istihbarat, Gazze'deki hastaneye isabet eden başarısız roket saldırısından İslami Cihad'ın sorumlu olduğunu göstermektedir."

HAMAS'TAN MEYDANLARA ÇIKMA ÇAĞRISI

Hamas, "Al-Ahli Hastanesi katliamını ve Gazze'deki halkımızın maruz kaldığı soykırımı kınamak için tüm dünyayı caddelere ve meydanlara çıkmaya çağrıyoruz" açıklamasını yaptı.

Hamas Siyasi Bürosu Başkanı İsmail Haniye de yaptığı açıklamada özetle şunları kaydetti:

"İsrail'e sınırsız destek sağlayan ABD, Al-Ahli Hastanesi katliamının sorumlusudur.

Hastane katliamının sorumlusu İsrail'e sınırsız koruma sağlayan ABD'dir.

Düşman değerler, yasalar, gelenekler ve kurallar diye birşey bilmiyor.

Direniş işgalcinin topraklarımızdan ve kutsallarımızdan ayrılana kadar durmayacak.

Batı Şeria, Kudüs ve iç kesimlerdeki halkımızı, işgalciye karşı tüm şehirlerde ve kamplarda direnişe katılmaya çağırıyorum.

Arap ve İslam halklarını bu vahşi katliamı kınamak için seslerini yükseltmeye çağırıyorum. Batı Şeria, Kudüs ve İç kesimdeki halkımızı, işgalciye karşı tüm şehirlerde, kasabalarda ve kamplarda direnişe katılmaya çağırıyorum."

RUSYA, BM'Yİ ACİL TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

Rusya, Filistin'deki Al-Ahli Baptist Hastanesi saldırısı sonrası BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı.

KATAR: SALDIRI VAHŞİCE BİR KATLİAM

Katar, İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesini bombalamasını kınayarak, saldırıyı "vahşice bir katliam" olarak nitelendirdi.

Katar resmi ajansı QNA'da yer alan habere göre, Katar Dışişleri Bakanlığından İsrail'in Gazze'deki hastaneye yönelik saldırısıyla ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, hastane saldırısı, "vahşice bir katliam, sivillere karşı işlenen çirkin bir suç ve uluslararası hukukun ihlali" olarak nitelendirildi.

Uluslararası toplumun Filistinlilere karşı işlenen, insanlığa karşı suçlara, kimi zaman sessiz kalarak, kimi zaman seçici davranarak "suç ortaklığı" yaptığı ifade edilen açıklamada, bunun daha fazla şiddet ve istikrarsızlık ortamına yol açacağı uyarısı yapıldı.

Açıklamada, "İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarının hastane, okul ve yerleşim yerlerini de kapsayacak şekilde genişlemesi, tehlikeli bir tırmanış" olarak değerlendirilerek, bunların bölgenin güvenliği ve istikrarı açısından vahim sonuçları olabileceği uyarısında bulunuldu.

Açıklamada ayrıca uluslararası toplumdan "üzerine düşen sorumluluğu üstlenmesi ve İsrail'i sivillere karşı daha fazla suç işlemekten caydırması" istendi.

İSRAİL GÖRÜNTÜ PAYLAŞTI

İsrail Dışişleri Bakanlığı'na bağlı X hesabından, İsrail Ordusu Sözcüsü'nün açıklamaları ve bazı kamera görüntüleri paylaşıldı. Ancak paylaşılan görüntüler, kısa süre sonra kaldırıldı.

Ordu Sözcüsü, saldırıyı İslami Cihad'ın yaptığını ileri sürdü:

"IDF Sözcüsü

IDF'nin operasyonel sistemlerinin analizine göre, İsrail'e yönelik bir düşman roket saldırısı gerçekleştirilmiş ve bu saldırı hastanenin yakınından geçmiştir.

Elimizdeki çeşitli kaynaklardan elde edilen istihbarat bilgilerine göre, hastaneye düzenlenen başarısız silahlı saldırıdan İslami Cihad terör örgütü sorumludur."

İsrail, Gazze'de hastane vurdu: En az 800 ölü - Resim : 6
İlk paylaşımda görüntüler yer aldı
İsrail, Gazze'de hastane vurdu: En az 800 ölü - Resim : 7
Daha sonra düzenlenen paylaşımda görüntüler kaldırıldı

UNICEF SALDIRIYA TEPKİ GÖSTERDİ

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırıyı şiddetle kınayarak, acil ateşkes çağrısında bulundu.

UNICEF, sosyal medya hesabından, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısına ilişkin mesaj paylaştı.

Mesajda, "UNICEF, yüzlerce sivilin ölümüne yol açan Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırıyı şiddetle kınıyor." ifadesi kullanıldı.

Çocuklar, siviller ve onların kullandığı altyapıların korunması çağrısı yapılan mesajda, "Acilen ateşkes ve insani yardım erişimine ihtiyacımız var." vurgusunda bulunuldu.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesini bombalaması sonucu ölenlerin sayısının 500'e yükseldiğini bildirmişti.

HAMAS YETKİLİSİ: SALDIRILAR DURURSA REHİNELERİ BIRAKIRIZ

Hamas'ın üst düzey bir üyesi NBC kanalına yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını durdurması halinde örgütün elindeki tüm sivil İsrailli rehineleri derhal serbest bırakmaya hazır olduğunu söyledi.

Habere göre üst düzey üye, saldırıların durması halinde Hamas'ın rehineleri bir saat içinde serbest bırakacağını söyledi. Şu anda rehineleri tutacak güvenli bir yer olmadığını iddia etti. Rehine askerlerin İsrail'de tutulan Filistinli mahkumlar karşılığında serbest bırakılacağını da sözlerine ekledi.

Habere göre üst düzey üye, ABD ve İsrail'in Hamas'ın rehinelerin serbest bırakılması için öne sürdüğü şartlardan haberdar olduğunu, zira örgütün bu şartları Arap liderlerle yaptığı görüşmelerde ortaya koyduğunu iddia etti.

ABD'DEN AÇIKLAMA

İsrail'in sivillere yönelik saldırısının ardından ABD, İsrail'i "savaş yasalarına" uymaya çağırdı.

AB'DEN AÇIKLAMA

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, İsrail'in Gazze'de hastane bombalamasıyla ilgili, "Çok fazla ölü var. Bu, orada yaşayan insanlar için sahadaki dramatik durumu gösteriyor." dedi.

Michel, AB liderlerinin İsrail-Filistin çatışması gündemiyle yaptığı olağanüstü toplantı sonrasında AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile ortak basın toplantısı düzenledi.

AB liderlerinin İsrail'in kendini uluslararası hukuk ve uluslararası insani hukuk çerçevesinde savunma hakkını teyit ettiğini belirten Michel, AB'nin iki devletli çözüme bağlılığını, Filistin yönetimini desteklemeye devam edeceğini söyledi.

Michel, Gazze'deki hastane saldırısıyla ilgili bilgiyi toplantıdayken aldıklarını belirterek "Çok fazla ölü var. Bu, orada yaşayan insanlar için sahadaki dramatik durumu gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin hastane saldırısının "uluslararası hukuka uygun olup olmadığı" sorusu üzerine Michel, toplantı sırasında aldıkları bilginin doğrulandığını ifade ederek "Sivil altyapıya saldırı uluslararası hukuka uygun değil." yanıtını verdi.

VON DER LEYEN YANIT VERMEKTEN KAÇINDI

Aynı sorunun yöneltildiği AB Komisyonu Başkanı von der Leyen ise "Olay hakkında henüz bilgilendirildim. Teyide ihtiyacım var. Şu aşamada yorum yapamam." yanıtını verdi.

İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesini bombalaması sonucu 500'den fazla kişinin hayatını kaybettiği kaydedilmişti.

İSRAİL'DEN TÜRKİYE'Yİ "TERK EDİN" UYARISI

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, hastane katliamını ardından Türkiye'de bulunan İsraillilerin ülkeyi derhal terk etmesi istedi.

ARAP BİRLİĞİ'NDEN SALDIRIYA KINAMA

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebul Gayt, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki El-Ehli Baptist Hastanesine saldırısını kınadı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ebul Gayt, X sosyal medya hesabından konuyla ilgili açıklamada yaptı.

İsrail'in El-Ehli Baptist Hastanesine saldırısını kınayan Ebul Gayt, paylaşımında "Hangi akıl hastası, savunmasız insanların olduğu bir hastaneyi kasten bombalar?" ifadesine yer verdi.

"Arap kurumlarının savaş suçlarını belgelediğini ve suçluların yaptıkları yanına kar kalmayacağını" vurgulayan Ebul Gayt, "Batı bu trajediyi derhal durdurmalı." ifadesini kullandı.

İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesini bombalaması sonucu 500'den fazla kişinin hayatını kaybettiği kaydedilmişti.

ABBAS, BIDEN'LA GÖRÜŞMESİNİ İPTAL ETTİ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, yarın Joe Biden ile planlanan toplantıya katılmayacağını açıkladı. İki isim yarın bir araya gelecekti.

FİLİSTİN'DE ULUSAL YAS İLAN EDİLDİ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbad, İsrail'in hastaneye saldırısı sonucu en az 500 sivilin ölümünün ardından 3 günlük yas ilan etti.

İSRAİL'DEN SALDIRIYA İLİŞKİN AÇIKLAMA

İsrail ordusu sözcüsü, en az 500 kişinin öldüğü Arap Baptist Hastanesi saldırısına ilişkin açıklama yaptı. Sözcü, "Saldırıyı biz mi yaptık bilmiyoruz. Hamas çok fazla yalan haber üretiyor. Henüz konuşmak için çok erken" dedi.

İSRAİL HASTANEYE SALDIRDI: 500 ÖLÜ

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü: İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ni bombalaması sonucu ölü sayısı 500'e yükseldi.

İsrail, Gazze'de hastane vurdu: En az 800 ölü - Resim : 8

TÜRK GAZETECİLERİN OLDUĞU BÖLGEYE ROKET DÜŞTÜ

İsrail’in Sredot kentinde aralarında Türk gazetecilerinde bulunduğu bölgeye roket düştü.

GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI YÜKSELİYOR

İsrail’in Gazze’ye saldırılarında ölenlerin sayısı 3 bine, yaralıların sayısı 12 bin 500’e yükseldi

ÜRDÜN'DE DÖRTLÜ ZİRVE

Ürdün'ün başkenti Amman'da ABD Başkanı Joe Biden ile Mısırlı ve Filistinli liderler Gazze'deki savaşın bölgedeki "tehlikeli" yansımalarını tartışmak ve siyasi bir çözüm bulmak üzere bir araya gelecekler.

İRAN'IN DİNİ LİDERİ HAMANEY: İRAN İSRAİL'İN GAZZE ŞERİDİ'NE YÖNELİK EYLEMLERİNE KARŞILIK VERMELİ

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney yaptığı konuşmada, İsrail'in işlediği suçların devam etmesi halinde Müslümanların ve direniş güçlerinin "gözlerinin döneceğini" ve o zaman kimsenin onları durduramayacağını söyledi.

Hamaney, "Eğer İsrail'in suçlarının devam etmesi halinde Müslümanların gözleri iyice dönecek, direniş güçleri çılgına dönecek ve artık kimse onları durduramayacak" cümlelerinin altını çizdi.

Ayetullah İsrail'in mevcut eylemlerini soykırım olarak nitelendirerek bunun bütün dünyanın gözü önünde gerçekleştiğini belirtti ve İsrail hükümetinin yargılanması çağrısında bulundu. İran Dini Lideri ayrıca ABD'nin son günlerde İsrail'in politikasını dizayn ettiğini de vurgulayarak bombardımanın derhal durdurulmasını talep etti.

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Hamas hareketi militanları tarafından düzenlenen saldırıda ölen ve yaralanan İsrail yerleşimleri sakinlerinin sivil olmadığını söyledi.

İran haber ajansının aktardığına göre İran dini lideri açıklamalarında, "İşgal altındaki Filistin topraklarındaki İsrail yerleşimlerinde yaşayanlar sivil değildir, çünkü çoğu silahlıdır" cümlesine yer verdi.

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Hamas hareketinin saldırısının ardından Gazze Şeridi'ne yoğun hava saldırıları düzenleyen İsrail'e İran'ın karşılık vermesi gerektiğini söyledi. Hamaney bu konuya ilişkin şu açıklamada bulundu:

Gazze'de olup bitenlere yanıt vermeli, tepki göstermeliyiz. Filistin bölgesindeki siviller açlıktan ölüyor ve her gün yüzlercesi ölüyor, bu yüzden karşılık vermeliyiz.

BM, İSRAİL HAVA KUVVETLERİNİN GÜNEYDEKİ HAN YUNUS VE DİĞER BÖLGELERİ BOMBALADIĞINI BİLDİRDİ

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail Hava Kuvvetlerinin kuzeydeki sivillerin gitmesini istediği güneyde bulunan Han Yunus ve diğer bölgeleri bombaladığını belirtti.

UNRWA tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail güçlerinin hava, deniz ve karadan ağır bombardımanlarına devam ettiği bildirildi.

Açıklamada, Gazze'deki sivillerin güneye gitmesine yönelik talimatlara rağmen İsrail Hava Kuvvetlerinin Han Yunus ve güneyde bulunan diğer bölgeleri vurmaya devam ettiği ifade edildi.

Gazze'nin son deniz arıtma suyu tesisinin bugün kapatılması nedeniyle bölgede susuzluk ve bundan kaynaklanan hastalıklara ilişkin endişelerin olduğu kaydedilen açıklamada, bugün Gazze Şeridi'nin güneyindeki bir su hattının üç saatliğine açıldığı ancak bunun Han Yunus nüfusunun yaklaşık yarısına sınırlı miktarda su sağladığı bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada, su hattının 3 saatliğine açılmasından Gazze nüfusunun yalnızca yüzde 14'ünün faydalandığına dikkat çekildi.

Gazze'de bulunan tüm hastanelerdeki yakıt rezervlerinin 24 saat daha dayanmasının beklendiği aktarılan açıklamada, yedek jeneratörlerin kapatılması halinde binlerce hastanın hayatının ciddi risk altına gireceği vurgulandı.

UNRWA, İsrail saldırıları nedeniyle Gazze'de yerlerinden edilen Filistinlilerin sayısının 1 milyona ulaştığını duyurmuştu.

İSRAİL'İN HAVA SALDIRISINDA GAZZE'DE BİR GAZETECİ DAHA ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarında bir gazeteci daha hayatını kaybetti.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçakları, Filistinli gazeteci Muhammed Baluşe'nin Gazze'nin kuzey kesiminde Es-Saftavi bölgesinde yer alan evine saldırı düzenledi.

Saldırıda, "Filistin el-Yevm" kanalı muhabiri Baluşe'nin yaşamını yitirdiği, çok sayıda kişinin de yaralandığı aktarıldı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda öldürülen gazeteci sayısı 13'e yükseldi.

İSRAİL: HAMAS'IN MERKEZİNİ VURDUK

İsrail ordusu, Hamas hareketinin genel merkezinin savaş uçaklarıyla vurulduğunu duyurdu.

Ordudan yapılan açıklamada, "İsrail Savunma Ordusu'nun savaş uçakları, terör örgütü Hamas'ın genel merkezini vurdu ve Hamas'ın askeri ajanını öldürdü" dendi.

İsrail ordusu, Hamas'ın genel merkezinin vurulduğu anların görüntülerini de kamuoyuyla paylaştı.

İSRAİL ASKERLERİ, BATI ŞERİA'DA BİR FİLİSTİNLİYİ DAHA ÖLDÜRDÜ

İsrail askerleri tarafından açılan ateş sonucu Batı Şeria'nın Nablus kentinde bir Filistinli hayatını kaybetti.

Filistin haber ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail işgal güçleri Nablus kentine baskın düzenledi.

İsrail askerlerinin ateş açması sonucu kentin doğusundaki Mesakin Şabiye Mahallesi sakinlerinden Semir Mahmud Abdulkadir Sabra karnından vurularak yaşamını yitirdi.

Haberde olaya ilişkin daha ayrıntılı bilgi verilmedi.

Buna göre, Sabra'nın ölümüyle 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da İsrail askerleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırıları sonucu ölen Filistinlinin sayısı 61'e yükseldi.

TÜRKİYE'DEN GARANTÖRLÜK FORMÜLÜ ÖNERİSİ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail-Filistin arasındaki meselenin çözümü için garantörlük formülü önerisini taraflara aktarıldığını söyledi. Fidan, özellikle Filistin tarafına garantör olacak ülkelerin bölgeden olmasının telkin edildiğini vurgulayarak, "Buna Türkiye de dahil. İsrail için de başka ülkeler garantör olsunlar. Her iki tarafın da mutabık kalacağı bir antlaşmaya varıldıktan sonra, bunun gereklerinin yerine getirilmesi hususunda garantör ülkeler sorumluluk üstlensin." diyerek, ancak bu şekilde kalıcı barışın ortaya çıkacağına dikkati çekti.

İSRAİL, ÜLKENİN GÜNEYİNDEN YAKLAŞIK 500 BİN VATANDAŞINI TAHLİYE ETTİĞİNİ AÇIKLADI

İsrail yönetiminin, savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana, Gazze çevresinden yaklaşık 500 bin İsrailliyi tahliye ettiği belirtildi.

Yediot Aharonot gazetesinin haberine göre, İsrail ordusunun dış medya sözcüsü Jonathan Conricus, gelişmelere dair yabancı medyaya brifing verdi.

Conricus, Hamas'ın 7 Ekim'deki sürpriz saldırısından bu yana yaklaşık yarım milyon İsraillinin evlerini terk ettiğini söyledi.

Bunların İsrail'in güney bölgesinden tahliye edilenler olduğunu kaydeden Conricus, ​​Gazze Şeridi'nin yanı sıra Lübnan sınırına yakın 20'ye yakın yerleşim yerinin de savaş nedeniyle boşaltıldığını ifade etti.

İSRAİL ORDUSU, BATI ŞERİA'NIN EL-HALİL KENTİNDE BİR FİLİSTİNLİYİ ÖLDÜRDÜ

İşgal altındaki Batı Şeria'nın el-Halil kentinin kuzeyindeki Halhul beldesine baskın düzenleyen İsrail ordusu, 17 yaşında bir Filistinliyi ateş açarak öldürdü.

Filistin haber ajansı WAFA'nın haberine göre, Halhul beldesinde bir sanat okuluna baskın düzenleyen İsrail askerleri, Gazze Şeridi'nden gelmiş birkaç işçinin 48 toprakları olarak bilinen bölgeyi terk etmelerini istedi.

Askerler ile yaşanan çatışmada, gerçek mermi ile yaralanan 3 kişiden biri olan Muhammed Nidal Milhim (17), kaldırıldığı hastanede müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Diğer iki yaralının hastanedeki tedavisi sürüyor.

Baskın sırasında okula maddi hasar veren İsrail askerleri, orada bulunan 30 işçiyi gözaltına aldı.

Öte yandan Halil kentinin Nimru, Ras el-Cura, Ebu Ketile, İsa ve el-Celde mahallelerine de baskın düzenleyen İsrail güçleri, burada 17 Filistinliyi gözaltına aldı.

Buna göre, 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da İsrail askerleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırıları sonucu ölen Filistinlinin sayısı 60'a yükseldi.

BIDEN, ÜRDÜN'DE FİLİSTİN DEVLET BAŞKANI ABBAS İLE BİR ARAYA GELECEK

ABD Başkanı Joe Biden, 18 Ekim Çarşamba günü İsrail ziyaretinin ardından Ürdün'e giderek, Kral 2. Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşecek.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, yazılı açıklamasında, Biden'ın Hamas'ın saldırıları karşısında İsrail'e desteğini göstermek ve bir sonraki adımlar konusunda istişarelerde bulunmak için çarşamba günü İsrail'e gideceğini kaydetti.

Biden'ın daha sonra Ürdün'ün Amman kentine geçerek, burada Ürdün Kralı 2. Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Filistin Devlet Başkanı Abbas ile görüşeceğini aktaran Jean-Pierre, "(Biden), Hamas'ın, Filistin halkının itibarı ve kendi kaderini tayin hakkını savunmadığı mesajını yineleyecek ve Gazze'deki sivillerin insani ihtiyaçları konusunu görüşecek." ifadesini kullandı.

ABD BAŞKANI BİDEN, ÇARŞAMBA GÜNÜ İSRAİL'E GİDECEK

ABD Başkanı Joe Biden, çarşamba günü İsrail'i ziyaret ederek, İsrail'in "savaş hedefleri ve stratejisi" hakkında kapsamlı bir brifing alacak.

Tel Aviv'de basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Biden'ın çarşamba günü İsrail'i ziyaret edeceğini duyurdu.

Biden'ın "İsrail, bölge ve dünya için kritik bir zamanda" bu ülkeye gideceğini dile getiren Blinken, ABD'nin Hamas'ın saldırıları karşısında İsrail ile dayanışma mesajı vereceğini söyledi.

Blinken, Biden'ın, mevcut krizden istifade ederek İsrail'e saldırmak isteyebilecek üçüncü aktörlere bunu yapmamaları yönündeki mesajını yineleyeceğini kaydetti.

Biden'ın ayrıca Hamas tarafından alıkonulan rehinelerin serbest bırakılması için İsrail ile yakın koordinasyon içinde olacağını ifade eden Blinken, ABD Başkanı'nın ziyareti kapsamında ayrıca İsrail'in savaş hedefleri ve stratejisi hakkında kapsamlı bir brifing alacağını aktardı.

UNICEF: GAZZE'DE SU TÜKENDİ, ÇOCUKLAR KUYULARDAKİ KİRLİ SULARI KULLANMAK ZORUNDA

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze Şeridi'nde, suyun tükendiğini, aile ve çocukların, kuyulardaki kirli suları kullanmak zorunda kaldığını duyurdu.

UNICEF'in X platformunda yaptığı açıklamada, "Gazze'deki aile ve çocuklara yardımların engelsiz ulaşabilmesi için bizlerin, hemen insani ateşkese ihtiyacımız var." ifadeleri paylaşıldı.

Öte yandan, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), dün yaptığı açıklamada, Gazze'ye yakıt girdiğine ilişkin haberleri yalanladı. UNRWA'dan bir başka yetkili de yaptığı açıklamada, Gazze'ye 7 Ekim'den bu yana ne yakıt, ne yiyecek, ne de su girişi olduğunu, hiçbir tedarik maddesinin kente girmediğini belirtti.

İSRAİL ORDUSU, LÜBNAN'DAKİ HİZBULLAH'IN ASKERİ HEDEFLERİNE SALDIRDI

İsrail ordusunun, Lübnan'daki Hizbullah'a ait askeri hedeflere saldırdığı bildirildi.

Yedioth Ahronoth gazetesine göre, İsrail Ordu Sözcüsü, "Lübnan topraklarındaki Hizbullah'ın askeri hedeflerine saldırdık." dedi.

Saldırıya ilişkin daha fazla bilgi vermeyen sözcü, ayrıntıların daha sonra geleceğini söyledi.

İSRAİL SAVUNMA BAKANI: "BU SAVAŞ UZUN VE BEDELİ AĞIR OLACAK AMA KAZANACAĞIZ"

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın katıldığı savaş kabinesi toplantısının ardından beraber yaptığı açıklamada, "Bu savaş uzun ve bedeli ağır olacak ama kazanacağız." dedi.

Gallant, bu hafta çıktığı bölge turunun ardından ikinci defa Tel Aviv'e gelen Blinken ile gerçekleştirdikleri savaş kabinesi toplantısının ardından beraber açıklama yaptı.

ABD'nin "her zaman iyi bir müttefik olduğunu bildiklerini ancak bugün İsrail ve tüm dünyanın kendi gözleriyle bunu gördüğünü" dile getiren Gallant, Blinken'ın bu hafta ikinci kez geldiğinin, Washington'dan diğer üst düzey isimlerin İsrail'i ziyaret ettiğinin altını çizerek, "Akdeniz'de Amerikan bayrağı dalgalanmasının herkes ne anlama geldiğini biliyor." diye konuştu.

Gazze sınırının iki tarafındaki İsrail vatandaşları ve askerlerine bağlı olduklarını ifade eden Savunma Bakanı, "Bu savaş uzun ve bedeli ağır olacak ama kazanacağız." ifadelerini kullandı.

İsrail Savunma Bakanı'nın paylaştığı açıklama ve görüntülerde Blinken'ın ifadeleri yer almadı.

Abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki Filistinli gruplar ile İsrail'in 7 Ekim'de başlayan son çatışmalarının ardından, 12 Ekim'de İsrail'e gelen Blinken, bölgede yürüttüğü mekik diplomasisinde bu ülkenin ardından Ürdün, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'ı ziyaret etmişti.

Blinken, akşam saatlerinde bölge turunun ardından geldiği Tel Aviv'de Başbakan Binyamin Netanyahu ile İsrail savaş kabinesi toplantısına katılmıştı.

Kaynak: AA

Etiketler
İsrail Hamas Filistin