Gerilim tırmanıyor, Filistin-İsrail çatışmalarına sol ne diyor?

Filistin'in başta işgal edilen bölgeler olmak üzere İsrail'e yönelik saldırılarına ilişkin bir çok değerlendirme yapılıyor. Peki Türkiye'deki sol - sosyalist hareket çatışmaları nasıl değerlendiriyor?

Gerilim tırmanıyor, Filistin-İsrail çatışmalarına sol ne diyor?

Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas, silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının İsrail’in güney bölgelerinde "Aksa Tufanı" başlattığını duyurmuş, Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken silahlı gruplar da bölgedeki yerleşim yerlerine girmişti.

SOSYALİST HAREKET NE DİYOR?

Tüm dünya Filistin-İsrail arasındaki çatışmaları konuşurken; birçok farklı değerlendirme yapılıyor.

Türkiye'de de Filistin'in karşı saldırısına destek açıklamalarının yanı sıra İsrail'e yönelik saldırıların meşru olmadığı yönünde yorumlar yapıldığı görülüyor.

Peki Türkiye'deki sol-sosyalist hareket yaşananları nasıl değerlendiriyor?

Yazıları ve kitapları ile sol kamuoyunda ilgiyle takip edilen akademisyen yazar Fatih Yaşlı, İsrail'in uzun yıllardır Filistin topraklarına yönelik işgalleri ve saldırılarına dikkat çekti.

"EN BAŞA BUNLARI YAZMAK LAZIM..."

Yaşlı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "ABD ve İsrail müzakere yapabilecekleri seküler Arap rejimlerini ve Filistin direnişinin seküler unsurlarını kendi eliyle tasfiye etti. İsrail ABD'nin desteğiyle on yıllardır pervasız bir işgalcilik ve korkunç bir zulüm politikası izliyor. En başa bunları yazmak lazım" ifadelerini kullandı.

"FİLİSTİN HALKININ YANINDAYIZ"

Türkiye Komünist Partisi (TKP) ise yaptığı açıklamada Filistin halkının yanında olduklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:

İsrail işgalden ve saldırganlıktan tamamen vazgeçmediği sürece Filistin halkının eylemleri meşrudur. Filistin devleti kurulmadan “barış” olmaz. Filistin halkının yanındayız.

"EMPERYALİSTLER YENİLECEK, DİRENEN FİLİSTİN HALKI KAZANACAK"

Devrim Hareketi de TKP ile aynı doğrultuda bir açıklama yaparak devrimcilerin Filistin halkının yanında olduklarını söyledi:

Filistin halkının yanındayız Bugün yaşananlar, İsrail tarafından uygulanan ve uzun yıllardır süren işgalin doğrudan sonucudur. Yıllardır yurtlarından edilen, evleri yağmalanan, katliama uğrayan Filistin halkının direnişi meşrudur. ABD emperyalizmi tarafından desteklenen İsrail saldırganlığının durdurulması Ortadoğu halklarının kurtuluşu için şarttır. Devrimciler emperyalizme karşı direnen Filistin halkının yanındadır. Emperyalistler yenilecek, direnen Filistin kazanacak.

"DİRENENLER KAZANACAK"

Türkiye İşçi Partisi (TİP)'in açıklaması da şöyle:

Filistin halkının kurtuluş ve özgürlük mücadelesinin yanındayız. Yıllardır emperyalist güçlerin desteğini arkasına almış İsrail’in insanlık dışı saldırılarına direnen Filistin halkının mücadelesini destekliyor, Filistin toprakları üzerindeki işgalin sona ermesini savunuyor, sivillere yönelik tüm saldırıları ise kabul edilemez buluyoruz. Filistin kurtulacak, direnenler kazanacak!

"FİLİSTİN HALKININ DEMOKRATİK TALEPLERİ KARŞILANMALIDIR"

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan'ın açıklaması ise şöyle:

İsrail siyonizmi yıllardır Filistin halkının en meşru haklarına bile saldırganlıkla cevap vermiş, Filistin ve İsrail meselesi emperyalistlerin ve işbirlikçilerinin bölgede siyasi güç olma emellerinin zemini olmuştur. Bugün için Hamas'ın başlattığı, İsrail'in savaş çağrısı olarak karşıladığı sıcak çatışma,bölge halklarına yine ölüm, kan ve gözyaşı olacak. Emperyalist devletlerin güdümünde gerçekleşen her eylem, bu eksende tercih edilen her politika egemen güçlere ve devletlere hizmet demektir. Emperyalistler elini halkların üzerinden çekmeli, İsrail işgal ettiği topraklardan çekilmeli, Filistin halkının demokratik hakları tanınmalı, savaş ve çatışmalara son verilmelidir. Türkiye hükümeti Filistin sorununda iki yüzlü politikaları bırakmalı, İsrail ile askeri, ticari, siyasi tüm ikili anlaşmalardan çekilmeli, bölgede çatışmaların ve siyasi gericiliklerin kaynağı olan güçlerle işbirliğinden vazgeçmelidir.

Etiketler
Filistin İsrail İsrail-Filistin gerginlik