Dünya Diken Üstünde İzliyor! Mavi Hat'ta Savaş Çanları

Hizbullah, Fuad Şükür suikastına misilleme olarak İsrail’e saldırı başlattı. İsrail ise Hizbullah'ın saldırı ve hamleleri sonrası Lübnan’ın güneyini vurmaya başladı. 48 saatlik OHAL ilan edilen İsrail'de Başbakan Netanyahu, "Kim bize zarar verirse biz de ona veririz." ifadelerini kullandı. ABD'den İsrail'e destek açıklaması geldi. İsrail'in tüm kırmızı çizgileri aştığını ifade eden Nasrallah ise, Erbain Operasyonu'nun başladığını duyurdu.

Mavi Hat'ta gerilim yükseliyor. İsrail ile Lübnan merkezli Hizbullah arasındaki gerilim son günlerde artarak devam ediyor. Hizbullah, Fuad Şükür suikastına misilleme olarak İsrail’e saldırı başlattığını duyurdu. Hizbullah'ın saldırı ve hamleleri sonrası İsrail de harekete geçti ve Lübnan’ın güneyine 'önleyici' saldırılar düzenledi.

İşte İsrail ile Lübnan arasındaki gerilimde dakika dakika yaşananlar...

TEL AVİV YAKINLARINA FÜZE DÜŞTÜ

Hamas, İsrail'in sivillere yönelik katliamlarına yanıt olarak Tel Aviv'e bir M90 roketi fırlattığını duyurdu. İsrail Savunma Kuvvetleri de ülkenin merkezindeki Rişon LeTsiyon şehrinde sirenlerin çaldığını açıkladı.

Rişon LeTsiyon'da açık bir alana isabet ettiği ifade edilen roket dolayısıyla yaralanan olmadı.

HİZBULLAH, İSRAİL'E SALDIRILARINI ERTELEDİ

Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Al-Manar TV'de canlı yayında yaptığı açıklamada, 30 Temmuz'da Beyrut'ta üst düzey komutanlarından Fuad Şükür'e düzenlenen suikasta karşı Hizbullah'ın gerçekleştireceği topyekun misilleme saldırısının Gazze Şeridi'ndeki ateşkes görüşmelerinin sona ermemesi için ertelendiğini vurgularken, “Hizbullah'ın Şükür'ün öldürülmesine tepkisi, Gazze'de ateşkes görüşmelerinin başarıya ulaşması için ertelendi” ifadelerini kullandı.

NASRALLAH: İSRAİL TÜM KIRMIZI ÇİZGİLERİ AŞTI

Dünya Diken Üstünde İzliyor! Mavi Hat'ta Savaş Çanları - Resim : 1

Hizbullah lideri Nasrallah operasyonla ilgili detayları aktardı. Nasrallah, "İsrail tüm kırmızı çizgileri aştı. Çok sayıda Lübnanlı sivili şehit etti. Operasyona Erbain günü adını verdik. Lübnan'daki sivilleri koruyoruz. Hedef askeri olacaktır. Bu operasyonlarda iki silah kullanıldı. Askeri hedef Tel Aviv şehrine yakındı. Büyük hedefleri belirledik. İntikam almaktan vazgeçmedik, bu ilk aşamaydı. Drone'ların tamamı hazırdı. Bu bizim ilk kez o bölgeden droneları gönderdiğimiz saldırı oldu. Tüm fırlatma bölgeleri çalıştı. 340 roket fırlatılma bölgeleri dronelarını havalandırabildi." dedi.

İSRAİL GEMİSİ VURULDU

Lübnan'ın en büyük askeri gücü olan Hizbullah, iki numarası Fuad Şükür'ün Beyrut'ta suikasta uğramasına 26 gün sonra yanıt verdi.

8 Ekim'den bu yana sınır hattında Hizbullah'la çatışan İsrail ise, 100 kadar savaş uçağıyla 'önleyici' bir saldırıda bulunduğunu, Lübnan'ın güneyindeki onlarca füze rampasını imha ettiğini belirtti.

Hizbullah'ın resmi açıklamasında İsrail'deki 11 askeri üssün vurulduğu yer aldı, Al Jazeera muhabiri Tel Aviv'in kuzeyinde iki önemli hedeften söz etti.

Akşam saatlerine doğru İsrail ordusu beklenmedik bir duyuru yapıp Hizbullah'ın denizdeki bir hedefi vurduğunu açıkladı.

Akdeniz kıyısında devriye gezen İsrail donanmasına ait savaş gemisi Hizbullah'ın ateşlediği bir kamikaze silahlı insansız aracı tarafından vuruldu.

NETANYAHU: HİKAYENİN SONU DEĞİL

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Lübnan'a düzenledikleri saldırının "hikayenin sonu değil kuzeydeki durumu değiştirmek için yeni bir adım olduğunu" söyledi.

Hizbullah tarafından ülkenin merkezindeki stratejik noktalara gönderilen İHA'ların tamamının engellendiğini açıklayan Netanyahu, Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'a seslenerek şunları söyledi:

"Beyrut'ta Nasrallah ve Tahran'da Hamaney, bunun, kuzeydeki durumu değiştirmek ve bu bölge sakinlerinin evlerine dönmesi için atılan başka bir adım olduğunu bilmeli. Tekrar ediyorum, bu, hikayenin sonu değil."

HAMAS'TAN HİZBULLAH'A DESTEK AÇIKLAMASI

Lübnan’daki Hizbullah’ın İsrail’in kuzeyinde sabah saatlerinde düzenlediği saldırılara bir tepki de Gazze Şeridi’nden geldi. Hamas tarafından yapılan açıklamada, Hizbullah’ın saldırıları “güçlü ve odaklanmış bir misilleme” olarak nitelendirilirken, saldırıların desteklendiği ve bunun İsrail için bir “tokat” olduğu vurgulandı. Filistinli grup yaptığı açıklamada, “Saldırılar, İsrail’in işlediği suçların karşılıksız kalmayacağı, hedeflerine ve saldırgan planlarına ulaşamayacağı mesajı verdi” denildi. Hamas, İsrail’in Lübnan’da sivillerin ölümüne neden olan bombardımanlarının “tüm uluslararası tüzük ve normların açık bir ihlali” olduğunu belirtirken, ABD’nin her türlü tepkiden “tamamen sorumlu” olduğu uyarısında bulundu.

BM'DEN İSRAİL VE HİZBULLAH'A ÇAĞRI

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Gücü (UNIFIL) ile Birleşmiş Milletler Lübnan Özel Koordinatörlüğü (UNSCOL), İsrail ordusunun Hizbullah'ın ülkesini hedef almayı planladığı iddiasıyla Lübnan'a "önleyici saldırı" başlatmasının ardından tarafları gerilimi tırmandırıcı eylemlerden kaçınmaya çağırdı.

'TOPYEKUN SAVAŞ İSTEMİYORUZ'

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, bu sabah Lübnan Hizbullahı ile yaşanan gerilim sonrası "topyekun bir savaş" istemediklerini öne sürdü.

İsrail Dışişleri Bakanı Katz, İsrail ordusunun Hizbullah'ın İsrail'i hedef almayı planladığını iddia ederek, Lübnan'a başlattığı "önleyici saldırı"ya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Katz açıklamasında, "Topyekun bir savaş istemiyoruz ancak vatandaşlarımızı korumak için ne gerekiyorsa yapacağız" ifadelerini kullandı.

İSRAİL ORDUSU LÜBNAN'IN GÜNEYİNE YENİ SALDIRILAR DÜZENLEDİ

İsrail ordusu Lübnan'ın güneyindeki farklı noktalara saldırılar düzenlediğini duyurdu.İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, "Tehlikeyi bertaraf etmek için son bir saat içerisinde birkaç farklı noktada Hizbullah'a ait füze rampalarını vurduk." ifadelerine yer verildi.Açıklamada, buna ek olarak İsrail hava kuvvetlerinin Lübnan'ın güneyindeki Hiyam'da "Hizbullah'a ait bir hücreyi" vurduğu bildirildi.

HİZBULLAH'TAN İSRAİL'E YALANLAMA

Hizbullah, Fuad Şükür suikastına misilleme olarak başlattığı saldırıların İsrail tarafından önlendiğine dair iddiaların gerçeklere aykırı olduğunu belirtti. Lübnan'daki Hizbullah Hareketi'nden yapılan açıklamada, "İsrail'in gerçekleştirdiği 'önleyici eylem' ve direnişin saldırısını engelleme iddiaları, boş iddialardır ve sahadaki gerçeklerle tutarsızdır." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Lübnan'dan yapılan direniş saldırılarını İsrail'in engellediğine ilişkin iddiaların sahadaki gerçeklerle uyuşmadığı kaydedildi. Konuya dair ayrıntılı bilgilerin Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın yapacağı konuşmada ortaya konacağı belirtilen açıklamada, "Tüm saldırı İHA'larının belirlenen saatlerde Lübnan sınırını geçerek istenilen hedefe doğru çok yönlü şekilde gerçekleştirdiği askeri harekat tamamlanmıştır." ifadelerine yer verildi.

Nasrallah'ın saat 15.00'te açıklama yapması bekleniyor.

HİZBULLAH’TAN İSRAİL’E ROKET VE İHA'YLA SALDIRI

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), ülkenin kuzeyine bu sabah saatlerinde Hizbullah’ın tarafından yaklaşık 210 roket ve 20 kadar insansız hava aracı (İHA) ile saldırı düzenlendiğini bildirirken, Lübnan’dan fırlatılan tüm roketlerin imha edildiğini aktardı.İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, “Hizbullah’a ait binlerce roket, İsrail Hava Kuvvetleri’ne ait 100 savaş uçağı tarafından Lübnan’ın güneyine düzenlenen eş zamanlı önleyici saldırılarla engellendi ve 40 fırlatma noktası imha edildi” denildi.

İSRAİL HEYETİ, ESİR TAKASI MÜZAKERELERİ İÇİN MISIR'A GİDECEK

İsrail basınında çıkan haberlerde, Kahire'deki müzakerelere dış istihbarat teşkilatı Mossad Direktörü David Barnea ve iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Başkanı Ronen Bar'ın da aralarında bulunduğu İsrail heyetinin katılacağı belirtildi.Hizbullah ile yaşanan gerilime rağmen Barnea ve Bar'ın da aralarında olduğu heyetin ilerleyen saatlerde Kahire'ye hareket edeceği kaydedildi.

ABD'DEN AÇIKLAMA

ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail ve Lübnan'daki durumu "yakından takip ettiği" ve "akşam boyunca ulusal güvenlik ekibiyle görüştüğü" bildirildi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Sean Savett, konuya ilişkin AA muhabirine açıklama yaptı.Biden'ın İsrail ve Lübnan'daki durumu "yakından takip ettiğini" ve "akşam boyu ulusal güvenlik ekibiyle temasta olduğunu" aktaran Savett, Başkan'ın talimatı üzerine üst düzey ABD'li yetkililerin İsrailli mevkidaşlarıyla görüşmeleri sürdürdüğünü kaydetti. Savett, "İsrail'in kendini savunma hakkını desteklemeye ve bölgesel istikrar için çalışmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Dünya Diken Üstünde İzliyor! Mavi Hat'ta Savaş Çanları - Resim : 2

İSRAİL'İN GAZZE'DE BİR EVE DÜZENLEDİĞİ HAVA SALDIRISINDA 6 FİLİSTİNLİ ÖLDÜ

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail savaş uçakları, Deyr el-Belah kentinde bulunan Filistinli Muammer ailesine ait bir evi bombaladı.Saldırıda 6 Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.İsrail topçu birlikleri de gece boyu Han Yunus kentine yoğun top atışları düzenledi.

Dünya Diken Üstünde İzliyor! Mavi Hat'ta Savaş Çanları - Resim : 3

İSRAİL KISITLAMALARI ARTIRDI

İsrail ordusu, Hizbullah'la girdiği çatışmanın ardından sabah saatlerinde kuzey İsrail'de ve işgal altındaki Golan Tepeleri'nde sivillere yönelik bir dizi kısıtlama duyurdu.Times of Israel'in haberine göre, Lübnan sınırına yakın plajlar kapatıldı ve açık havada yapılacak etkinliklerin sayısı 30, kapalı alanda yapılacak etkinliklerin sayısı ise 300 ile sınırlandırıldı.

İSRAİL LÜBNAN'A 100 KADAR SAVAŞ UÇAĞIYLA SALDIRI DÜZENLEDİ

İsrail ordusu, Lübnan'a bu sabah düzenlediği saldırıya 100 kadar savaş uçağının katıldığını açıklayarak, binlerce füzenin fırlatılacağı rampaları etkisiz hale getirdiğini ileri sürdü.İsrail ordu sözcülüğü, Lübnan'a bu sabah düzenlediği saldırıya 100 kadar savaş uçağının katıldığını belirterek, kuzey komutanlığı ve İsrail askeri istihbaratının tespit ettiği binlerce füzenin atılacağı rampaların hedef alındığını aktardı.

İsrail ordusu, Hizbullah'ın füze rampalarının çoğunun kuzeyi, bazılarının da İsrail'in merkezini vuracak şekilde konumlandığını kaydederek, 40 fırlatma noktasının vurulduğunu ifade etti.Yediot Ahranot'un haberine göre, İsrail ordusu, Lübnan içinde çok sayıda noktaya saldırı planlarının hazırlandığını ve hükümete sunulduğunu, siyasi iradeden "gelen direktifler doğrultusunda hareket edeceklerini" belirtti.

Dünya Diken Üstünde İzliyor! Mavi Hat'ta Savaş Çanları - Resim : 4

İsrail Ordu Radyosu da Hizbullah'ın saldırısında stratejik yapıların da hedef alınacağı 6 bin kadar füze ve insansız hava aracı atmayı planladığını ve İsrail ordusunun Lübnan içinde 200 kadar noktayı vurduğunu bildirdi.

Dünya Diken Üstünde İzliyor! Mavi Hat'ta Savaş Çanları - Resim : 5
İsrail'in kuzeyindeki bir mevziden çekilen fotoğrafta, 25 Ağustos 2024 tarihinde İsrail hava kuvvetleri tarafından kuzey İsrail üzerinde durdurulan bir Hizbullah İHA'sını görülüyor.

NETANYAHU'DAN AÇIKLAMA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Lübnan'a bu sabah düzenledikleri saldırılara işaret ederek, "Kim bize zarar verirse biz de ona veririz." dedi. Netanyahu, Tel Aviv'de yapılan Güvenlik Kabinesi toplantısında, İsrail'in bu sabah Lübnan'da Hizbullah'a yönelik düzenlediğini söylediği "önleyici saldırıya" ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hizbullah'ın İsrail'e yönelik saldırı hazırlığında olduğunu tespit ettiklerini savunan Netanyahu, İsrail ordusuna "tehdidi" ortadan kaldırması talimatı verdiklerini belirtti. Netanyahu, İsrail ordusunun saldırıda Hizbullah'a ait "binlerce roketi" imha ettiğini söyledi.

İsraillilere ordunun verdiği talimatlara uymaları çağrısı yapan Netanyahu, Hizbullah'a yönelik saldırılar için ise "Kim bize zarar verirse biz de ona veririz." ifadesini kullandı.

Dünya Diken Üstünde İzliyor! Mavi Hat'ta Savaş Çanları - Resim : 6

GALLANT, ABD'Lİ MEVKİDAŞINI BİLGİLENDİRDİ

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'i İsrail ordusunun Lübnan'a sabah erken saatlerde başlattığı "önleyici saldırı" hakkında bilgilendirdiği aktarıldı. Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Gallant ile Austin, yaptıkları telefon görüşmesinde İsrail'in Lübnan'da Hizbullah'a yönelik saldırılarını ele aldı.

Gallant, İsrail'e yönelik "yakın bir tehdidi önlemek için" Lübnan'a saldırı başlattıklarını ifade etti.Beyrut'taki gelişmeleri "yakından izlediklerini" söyleyen Gallant, Austin'e İsrail ordusunun Lübnan'a başlattığı "önleyici saldırılar" hakkında da bilgi verdi.

Dünya Diken Üstünde İzliyor! Mavi Hat'ta Savaş Çanları - Resim : 7

BEN-GURİON HAVALİMANI'NDA UÇUŞLARA YENİDEN BAŞLANDI

İsrail Sivil Havacılık İdaresi Sözcüsü Lisa Drir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuzeyde yaşanan gelişmeler üzerine sabah yerel saatle 05.30-07.00 arasında Ben-Gurion'un uçuşlara kapatıldığını belirtti. Uçuşlara saat 07.00 itibarıyla yeniden başlandığını aktaran Drir, başka havalimanlarına gönderilen uçakların yeniden Ben-Guriona'a yönlendirildiğini ifade etti.

Dünya Diken Üstünde İzliyor! Mavi Hat'ta Savaş Çanları - Resim : 8

HİZBULLAH İNTİKAM SALDIRISI DUYURUSU YAPTI

İsrail Lübnan’a yönelik saldırı başlattığını açıklarken Hizbullah da Beyrut'ta komutanlarından Fuad Şükür'e düzenlenen suikasta misilleme olarak İsrail’e saldırı başlattığını duyururdu.Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, "İslami Direniş Hareketi Mücahidleri, Büyük Komutan Fuad Şükür'e düzenlenen suikasta misilleme çerçevesinde, Siyonist rejimin (İsrail) derinliklerine ve daha sonra açıklanacak olan bir İsrail askeri hedefine doğru çok sayıda insansız hava aracıyla (İHA) hava saldırısı başlattı." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, ayrıca "çok sayıda füzeyle işgal altındaki Filistin'in kuzeyinde (İsrail'in kuzeyi) çok sayıda düşman bölgesi, kışla ve demir kubbe platformu da hedef alındı." ifadelerine yer verildi.

İSRAİL'DE 48 SAAT OHAL İLAN EDİLDİ

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan'a başlattıkları "önleyici saldırı" ve Hizbullah'ın da komutanlarından Fuad Şükür'ün suikastına misilleme başlatmasının ardından İsrail'de 48 saat olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Gallant'ın "iç cephedeki durum" nedeniyle olağanüstü hal ilan ettiği belirtildi. Olağanüstü halin 48 saat boyunca geçerli olacağı ifade edildi.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Hizbullah’ın İsrail’e yönelik geniş çaplı bir saldırı hazırlığında olduğunu belirterek, Lübnan’ın güneyine saldırıların başladığını açıkladı. Hagari, yaptığı açıklamada, “Az önce Lübnan’dan İsrail topraklarına füze ve roketli saldırılar düzenlendi. Bunun üzerine İsrail bölgelerinde sirenler aktifleştirildi.” dedi.

Etiketler
İsrail Hizbullah Lübnan