Rusya'nın Herson'dan çekilmesi tuzak mı, yenilgi mi?
Rus yetkililer Ukrayna'nın güneyindeki Herson'dan çekilme kararı alsa da, Kiev yönetimi Moskova'dan gelen açıklamalara şüpheyle bakıyor.
GERÇEK GÜNDEM - 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal harekatına başlayan, 30 Eylül'de ise Ukrayna'nın doğusundaki Luhansk, Donetsk, Zaporjiya ve Herson'u ilhak ettiğini duyuran Rusya'nın Ukrayna'daki gerilemesi devam ediyor.
Dün akşam saatlerinde Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu tarafından yapılan açıklamada Rus kuvvetlerinin Herson'dan çekilme kararı aldığı duyurulmuştu.
Rusya'nın Ukrayna'daki kuvvetlerinin komutanı Sergey Surovikin ile birlikte kamera karşısına geçen Şoygu, Ukrayna güçlerinin haftalardır ilerleyişini sürdürdüğü Herson'dan çekilme kararını açıklarken, Rus birliklerinin can güvenliğine de vurgu yapmıştı.
Ancak Rusya'nın Herson'dan savaşmadan çekilme kararı aldığını açıklaması Kiev'de şüpheyle karşılandı. Kiev yönetimi Kremlin'den gelen sözlere değil, sahada gözlemlenen askeri hareketliliğe önem vereceklerini belirtti.
UKRAYNA TARAFININ 'TUZAK' ŞÜPHESİ
Ukrayna tarafı, Rusya'nın Herson'dan çekilme kararının bir tuzak olabileceğini düşünerek temkinli açıklamalar yapsa da, Savaş Çalışmaları Entstitüsü'nden yapılan değerlendirmede Rus güçlerinin çekilme harekatına girişeceğine dair bazı emareler görüldüğü belirtildi.
Kararın üzerinden 24 saat geçmeden, Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan ikinci açıklamada ise, Rus birliklerinin Dinyeper nehrinin sol kanadında hazırlanan pozisyonlarına konuşlanmak üzere hareket halinde olduğu belirtildi.
Rus yetkililer Herson'a tedarik hatlarını açık tutmanın zorluğunu çekilme gerekçesi olarak gösteriyor.
Moskova'dan gelen peş peşe açıklamalar ve sahadaki hareketlilik devam etse de Kiev yönetimi konuya şüpheci bir şekilde yaklaşmaya devam ediyor.
Zira savaşın başından bu yana medya yönetimini katı bir şekilde idare eden Rusya'nın böylesine önemli bir geri çekilme kararını canlı yayında ilan etmesi tuzak şüphesini artırıyor.
Bazı askeri uzmanlara göre ise Rusya'nın geride bubi tuzaklarıyla dolu bir Herson bırakması sürpriz olmayacak.
Bölgeden gelen haberler ise bazı sivillerin şehri terk etmeyi reddettiği yönünde...
HERSON NEDEN ÖNEMLİ?
Ukrayna'nın güneyindeki şehirlerden biri olan Herson, savaş öncesi 380 bin nüfusa ev sahipliği yapıyordu. Karadeniz kıyısında Dinyeper Nehri yatağında bir şehir olan Herson, 2014'te ilhak edilen Kırım'a yakınlığıyla da dikkat çekiyor.
Bu coğrafi yakınlık Ukrayna'nın Herson'u ele geçirdikten sonra Kırım'da yeniden kontrolü sağlamak için ciddi bir avantaj elde etmesi anlamına da geliyor.
Diğer yandan Ukrayna'yı boyda boya geçen Dinyeper Nehri'nin tamamen kontrol edilmesi de Ukrayna açısında stratejik önem taşıyor.
Ukrayna'nın Rus güçlerine kaybettiği tek bölgesel başkent olan Herson, Mart ayında Rusya tarafından işgal edilmiş, Putin 30 Eylül'de kentin ilhak edildiğini duyurmuştu.
Kaynak: Haber Merkezi